
Robotplæneklippere er for alvor ved at vinde indpas i vores haver. Vi har testet Dreame A2, der kan klare sig uden nedgravede kabler eller GPS.
Dreame har igennem noget tid skabt rigtig gode robotstøvsugere. Flere af dem er testet her på recordere og har fået rosende ord med på vejen. Derfor var det også med en vis spænding, da Dreame sidste år udvidede deres sortiment, til også at indeholde en robot (A1) til græsslåning. Nu er de klar med 2 nye modeller, herunder A2 som jeg har haft fornøjelsen af at teste.
A2 kommer ud af pakken med alt du behøver for at komme igang. Græsslåmaskine, ladestander, skruer til at montere standeren, ekstra klippeblade, skruer, og værktøj. Det tager ganske få minutter at samle og det er rart, at alt undtagen skruerne der skal skrues i jorden, kan monteres uden brug af værktøj.

Flot og velbygget
“Sådan en vil jeg have som bil”, var ordene der fløj ud af mig, da jeg så Dreame A2. Jeg synes helt ærligt, at den er sej at se på og det strømlinede look gør, at den ser både futuristisk og hurtig ud på samme tid – lige noget for mig. Jeg er med på at udseendet af en græsslåmaskine ikke er det vigtigste, men det gør jo ikke noget at maskinen ser godt ud, når den huserer i haven.
Maskinen føles både velbygget og i god kvalitet. Coveret på A2 er lidt mere shiny end på den gamle A1 og (så vidt jeg ved) den nye A1 Pro, som er lillebroderen til A2. A2 er forsynet med led-lys så du kan se om maskinen lader, om den er klar til næste opgave eller om der er en fejl på maskinen. Det ser ligesom selve designet ret futurisk ud med det pulserende grønne, blå eller røde lys.

Ladestanderen er lavet i plastik og her synes jeg godt at Dreame kan forbedre sig lidt. Standeren er let at samle, da to dele blot klikker sammen, men jeg kan se at Dreame A2 får delene til at give sig når den kører ind og nogle gange har jeg oplevet, at få en fejlmeddelelse fra A2 pga kofangeren, der skubber docken “løs”. Det kan skyldes, at jeg ikke har fastmonteret docken godt nok på underlaget, men det kunne nemt være undgået, hvis ladestationen var lavet i et stykke frem for to.

På den tidligere A1 model, var knapperne under “motorhjelmen” af tvivlsom kvalitet. Sådan er det ikke på A2, hvor både knapper og det lille hjul til navigering i menuerne, er af ordentlig kvalitet og sidder godt fast. Jeg må dog sige, at det meste kontakt jeg havde til A2, har foregået via den tilhørende app. Det vil være yderst sjældent, at man bruger menuerne på selve maskinen. Men muligheden er der. På toppen er der endvidere en kæmpestor rød stop-knap, hvis der skulle være behov for manuelt at standse maskinen.
A2 kører på 4 hjul. De to forreste er af mindre dimension og med mulighed for at dreje i alle retninger, som man kender det fra fronten på en indkøbsvogn. Baghjulene og dem der driver A2, er kraftige og med store udskæringer, så maskinen uden problemer kan klare hældninger på 50 % svarende til godt 26 grader. Da min have er flad som en pandekage, har det desværre ikke været muligt at teste A2 i rigtig kuperet terræn.
A2 vejer godt 16 kg, men er forsynet med et håndtag på bagsiden under skærmen, hvilket er praktisk, hvis du får brug for at flytte maskinen manuelt. Derudover er håndtaget rart at have, når du skal vende maskinen for rengøring. Endelig skal jeg lige nævne at fronten på A2 er lavet som en kofanger, designet til lige at kunne tage et bump eller to når A2 stikker snuden lidt for langt frem.

Fremtiden hedder LIDAR
En ting jeg er voldsomt begejstret over ved Dreame A2, er at jeg ikke skal grave et kabel ned langs kanten af haven, for at få slået græsset.
Dreame A2 bruger nemlig hverken kabel eller GPS til at finde rundt. I stedet er den forsynet med en LIDAR sensor placeret på toppen af maskinen, samt et 1080p HDR kamera på fronten for bedst mulig kontrol over, hvor i haven den befinder sig og hvad der skal slås og hvad der ikke skal.
I praksis foregår det ved, at du før første græsslåning, går en tur langs kanten af haven med din A2. Via Lidaren laver A2 en gitterscanning af haven, registrerer kanterne og noterer sig forhindringer undervejs. I appen kan du efterfølgende se din have i form af et 2d kort, som er det du bruger fremadrettet, når maskinen sendes på arbejde.
Udover 2D kortet, laver A2 også et billede af selve scanningen, hvor du i 3D kan se, alt den har bemærket. Dreame fortæller at maskinen kan scanne objekter helt op til 70 meter væk. Så lang er min have ikke, men jeg bemærkede da, hvordan maskinen også havde scannet ind gennem vinduerne og kunne fremvise antydningen af vores rums inddeling i huset. Imponerende, men også lidt underligt at vide, at maskinen i den grad kan “kigge med” overalt.
Den indledende scanning kan foretages automatisk, eller du kan gå bag maskinen og fjernstyre via telefonen. Selvom autoscanningen var god, så fik A2 problemer enkelte steder, hvor jeg måtte ind og manuelt hjælpe den.
Samlet set var det dog enormt let at scanne haven. Det tog mig ca. 15 minutter at scanne hele vores have (650 kvm have herunder ca. 120 kvm græs).

Robocop er landet
Kameraet på fronten kan tilgås fra appen, hvis du vil se, hvad maskinen laver. A2 har derudover en patruljefunktion, hvor den kører rundt i haven uden at slå græs, men fungerer som et mobilt kamera til overvågningsbrug. A2 giver dig i så fald besked på telefonen, både hvis den spotter ubudne gæster, hvor den “taler” til de mennesker den ser, og egentlig meget høfligt fortæller dem, at de skal dampe af. Du kan også selv tale gennem robottens højttaler og jeg glæder mig da lidt til at postbudet ringer på næste gang, og jeg kan køre A2 rundt om hjørnet mens jeg taler gennem robottens højtaler ;-).

Selvom patruljefunktionen er sjov og måske mest brugbar i større haver end min, så føles det, i hvert fald efter min smag, lige meget nok at have en lille Robocop gående i haven. Det gør det ikke bedre af at A2 konsekvent mener, at der står en menneske ved ladestanderen og hver gang fortæller mig det – selvom der ikke står nogen. Funktionen kan naturligvis slås til og fra i appen.
Skulle nogen forsøge at løfte A2 går en alarm, der vel at mærke fortsætter indtil du taster pinkoden på selve maskinen. Du modtager også en notifikation på telefonen. Det er smart med alarmen, men jeg oplevede også den udfordring at A2 kørte op på noget afskærmning jeg havde lavet ved et bed efter jeg havde scannet haven. A2 troede da at den blev løftet, hvormed alarmen gik.
Nu var jeg hjemme og kunne slå den fra, men havde jeg ikke været det, havde A2 stået og hylet indtil jeg var kommet hjem, hvilket nok havde skabt lidt røre i nabolaget. Er uheldet ude og nogen rent faktisk stjæler din A2, kan du i appen se, hvor den befinder sig på Google Maps.

Helt til kanten
Som noget nyt på Dreames robotklippere, kommer A2 med det de kalder Edgemaster. Det betyder i praksis, at rotoren, hvor de små knive der slår græsset er placeret, kan køre ud til siden af maskinen. Det fungerer godt og maskinen kommer helt ud til kanten på denne måde. Knivene er fortsat beskyttet under A2´s skjold, så der er ingen risiko for at man kan skære sig når A2 kantklipper.
Du kan i appen indstille hvorvidt A2 skal køre helt til kanten, eller om den skal køre udover kanten når der kantklippes og ikke mindst hvor i haven den skal gøre hvad. Funktionen er god, hvis du feks har områder, hvor fliser grænser op til græsset, hvor maskinen gerne må køre udover græskanten og samtidig har områder, hvor der feks er hævede kantsten eller andet der gør at maskinen her kun skal køre til kanten, men ikke over.
Til gengæld kan A2 køre så tæt til kanten, at den allerede efter få ugers brug ser ret ridset ud på siderne, fordi vi har en lille kantsten, som maskinen insisterer på at gnide sig op af. Min eneste mulighed for at undgå dette, lader til at være at oprette en no-go zone, men så får jeg ikke klippet kanter lige der. Men tæt på kanten, det kan den som sagt komme.

Inddel haven og del med naboen
A2 kommer med muligheden for at inddele din have i flere separate områder, der individuelt kan behandles som du ønsker det. Derudover kan du oprette no-go zoner, samt et område maskinen automatisk kører til, når den skal renses.
Hos os har vi altid undladt at investere i en robot, fordi vores have er opdelt grundet en træterrasse samt flisegange. Dette er intet problem med A2. Efter at have scannet områderne hver for sig, oprettede jeg i appen stier mellem områderne. A2 kan så selv finde ud af at køre ad de virtuelle stier. Det samme har jeg gjort i forbindelse med ladestanderen, der er placeret på et fliseareal, hvor jeg i øvrigt også har oprettet min rengøringszone, som A2 selv kører til når den skal rengøres. Smart, nemt og lækkert.

Appen tåler forbedring
Dreames app er den samme som de bruger til deres robotstøvsugere, hvilket betyder, at de ikke har skullet starte helt fra bunden.
Appen er på dansk og tilbyder en lang række indstillingsmuligheder. Hvor langt græsset skal være (3-7 cm), hvilken retning det skal klippes, skal kanter klippes, hvilken zone, hvornår skal der køres, hvor store forhindringer skal undgås, skal der tages særlige hensyn når der mødes dyr, legetøj osv.
Som bruger af en Dreame støvsuger, er det rart at kunne benytte samme app synes jeg. Det på trods af at appen har nogle områder, der kan forbedres.

Opdateret app
Til at starte med havde jeg skrevet følgende omkring en mangel i appen: “Jeg savner en manuel mulighed for at justere afgrænsningerne i appen. Jeg har set andre maskiner på markedet, hvor du helt ned på centimeter, kan justere grænserne. Det kan du ikke her”.
Dette blev der dog delvist rådet bod på den 8 April, da Dreame sendte en softwareopdatering, der har gjort det muligt at fortryde eller rette grænser for arbejdsområderne. Tak for det Dreame. Jeg vil dog stadig mene, at appen kan gøres mere brugervenlig og jeg kan fortsat ikke justere områderne så præcist som jeg kunne ønske mig.
Det havde været rart med billeder fra haven sammen med et grafisk lag, så man bedre kunne se, hvor afgrænsningerne helt præcist er placeret. Jeg undrer mig over at Dreame ikke har gjort det muligt, nu A2 rent faktisk kører rundt med både Lidar og kamera. Funktionen er der i deres støvsugere, så hvorfor ikke her? Jeg har heller ikke haft held med at se de billeder A2 angiveligt tager når der er mennesker i haven. Ifølge notifikationerne er der taget et billede, men hvor det ligger er mig en gåde.
Der er også udfordringer, hvis du vil oprette bede, no-go zoner og lignende. Man har svært ved at se på kortet, hvor det præcist i haven er, at man placerer de forskellige ting, hvilket betyder en del trial and error, før du rammer de helt rigtige afgrænsninger synes jeg. Lige nu er det lettere at scanne hele haven igen, hvis man ændrer noget i haven. Sådan burde det ikke være.

Del med naboen
Har du en nabo, kan I dele maskinen, hvilket gør prisen på 23.000 kr. for A2 mere spiselig. I appen kan du oprette to adskilte kort, et for din og et for naboens have. Begge haver kan plejes helt individuelt. Du skal så tilkøbe en ekstra ladestander, som placeres hos naboen.
A2 finder selv ud af hvor den er og hvilken ladestander den skal tilgå. Du kan indstille hvornår på døgnet A2 skal oplade og det tager ca. 1 time fra 15-100 procent. Er maskinen i gang med en opgave, oplader den selvfølgelig undervejs hvis nødvendigt, men kun nok til at gennemføre den igangværende opgave. Resten lades på det indstillede tidspunkt.

Plænen
A2 er skabt med henblik på større plæner, selvom den selvfølgelig sagtens kan klare mindre opgaver. Dreame skriver op til 3000 kvm, hvoraf Dreame lover, at de 2.000 kvm. kan klares indenfor 24 timer, hvilket er ret pænt når man tænker på at A2 kun klipper med en bredde på 22 centimeter.
Vores lille have, med omkring 120 kvm græs blev slået på godt en time på standard. Man kan også vælge “effektiv”, hvis det skal gå stærkere.
Jeg synes selve græsslåningen er rigtig fin og er generelt imponeret over, hvordan A2 undgår forhindringer og selv finder rundt i haven, samt klipper præcist ud fra de vinkler eller mønstre du har valgt. En enkelt bregne og en tidligere nævnte bedafskærmning er alt A2 har været i karambolage med. Og så lidt kantsten, hvor A2 lige har været inde og markere med kofangeren, før den er vendt om. Det må siges at være i orden og jeg er ikke nervøs for at lade A2 arbejde når jeg ikke er hjemme.
Græsset på selve plænen slås først og til sidst tages kanterne. Takket være A2 Edgemaster system, hvor klippebladene fysisk kører fra midten af maskinen og ud til siden, kommer maskinen helt ud til kanterne. Du bestemmer selv vinklen græsset skal slås og A2 kan også køre helt tilfældigt, hvis du ikke vil have “striber” i græsset. Derudover er det en fornøjelse at opleve, hvor lydsvag A2 er. En svag brummen er alt man kan hører når man er helt tæt på og selvom jeg hovedsageligt har haft A2 kørende, når jeg var på arbejde, så kan den uden problemer arbejde mens I sidder i haven og hygger, så stille er den.
A2 registrerer selv om det regner og venter med at køre ud til græsset er tørt. Det er ganske imponerede, for det virker tilmed i praksis. En smart ting ved robotplæneklippere er, at de kun klipper en smule af ad gangen, hvormed der ikke skal fjernes græstørv. Græsset gøder derimod jorden og hjælper til en pænere plæne (citat: min far ;-)).
Jeg synes, at A2 har leveret en rigtig fin klipning og jeg kan se, at min plæne har haft godt af behandlingen. Det er, takket være Edgemaster systemet, begrænset hvor meget græs der er tilbage langs kanterne selvom man nok aldrig kommer helt udenom, ind i mellem at skulle bruge en kantklipper de mest besværlige steder.

Konklusion
Samlet set er Dreame A2 er fremragende robotplæneklipper, der klipper græsset pænt og kommer helt til kanterne. Lidar systemet er fremtiden indenfor robotplæneklippere og det er skønt, at man ikke skal grave kabel eller lignende ned. A2 er meget lydsvag og passer næsten sig selv når først du har sat den op. Det er et kæmpe plus at du kan oprette forskellige områder i haven og du kan tilmed dele den med naboen, hvis I har mod på det.
Til gengæld koster A2 også en del og 23.000 kroner er mange penge for at få slået græs. Men har du guldet, ja så får du til gengæld også det nyeste af det nye indenfor robotteknologi. Ellers kan du overveje at kigge på lillebroderen, A1 Pro, der er til lidt mindre haver og koster mindre. A1 Pro har dog ikke helt de samme features som A2, vær lige opmærksom på det.
Den medfølgende app giver mange muligheder og det er rart at kunne styre det hele fra telefonen. Appen kan dog forbedres på en række punkter, bl.a vil mere kontrol over redigering af haven være rart. Heldigvis har Dreame i skrivende stund allerede udsendt to opdateringer, der har forbedret appen – det lover godt for fremtiden.
Dreame A2 en klar forbedring over sidste års A1 model og så må jeg bare erkende, hvor lille have vi end har, at det er enormt lækkert at ens plæne altid står nyklippet. Nå ja og så skal vi da heller ikke glemme, at du får din hele egen lille Robocop til at overvåge haven med samtidig.
Vi lander på 4,5 stjerner.

Vi har i skrivende stund ikke modtaget den præcise udgivelse herhjemme. Enkelte butikker siger 24/4, andre 30/4 eller 15/5. Vi har rakt ud til den danske distributør og afventer svar.
