
Dette var vores aprilsnar for 2025
Apple skal åbne for sideloading af Android-apps efter nye krav fra EU
I et opsigtsvækkende skridt har EU netop varslet nye krav til Apple, som vil tvinge selskabet til at inkludere en såkaldt „Android-mode‟ på fremtidige iPhones. Funktionen skal give brugerne mulighed for at installere Android-apps via alternative app-butikker – direkte på deres iOS-enheder.
Bruxelles har gjort det klart: Tiden, hvor techgiganter kunne låse brugerne inde i deres egne økosystemer, er forbi. I et nyt direktiv, som ventes at blive stemt igennem i EU-Parlamentet inden sommerferien, pålægges Apple at udvikle og udrulle en „kompatibilitetstilstand‟ – i daglig tale kaldet „Android-mode‟ – der skal åbne iPhones for tredjepartsbutikker med Android-apps.
En digital bombe under Apple
Kravet kommer som en forlængelse af EU’s Digital Markets Act (DMA), der allerede har påtvunget Apple en række ændringer, herunder støtte til alternative app-butikker og mulighed for at bruge andre browsermotorer på iOS. Men dette nye forslag går skridtet videre – og det har fået eksperter til at kalde det en „digital bombe under Apples forretningsmodel‟.
Ifølge dokumenter lækket fra Kommissionens interne arbejdsgruppe for mobil interoperabilitet, skal Apple fra og med iOS 19 tilbyde en særlig indstilling, hvor telefonen midlertidigt skifter til en „Android-kompatibel tilstand‟. Her vil det være muligt at installere apps i APK-format, som man kender det fra Android-verdenen – vel at mærke udenom App Store.
Den nye tilstand skal være synlig i indstillingerne, og Apple må ikke gemme den bag „teknisk kompleks aktivering‟, som det hedder i udkastet.

Android på iPhone?
Nej, det bliver ikke „rigtig‟ Android – men det bliver tættere på end noget, Apple tidligere har tilladt. Ifølge EU’s oplæg skal Apple implementere en virtualiseret kompatibilitetslag, som gør det muligt at køre ikke-grafikintensive Android-apps på iOS-enheder.
„Vi taler ikke om at køre hele Android. Men vi vil sikre, at europæiske borgere ikke længere tvinges til at vælge én platform for at bruge bestemte apps,‟ siger en anonym embedsmand fra Kommissionen, og fortsætter: „Teknologisk er det muligt – og Apple har ressourcerne.‟
Baggrunden er ifølge EU et ønske om at mindske „økosystem-låsning‟ og øge konkurrencen på mobilplatforme. Brugere skal frit kunne vælge apps – uanset hvilken telefon de har.
Apple: En trussel mod brugersikkerhed
Apple har naturligvis reageret skarpt. I en udmelding skriver selskabet, at „ideen om en Android-kompatibilitetstilstand underminerer hele fundamentet for iPhone-oplevelsen‟ og advarer om alvorlige konsekvenser for både brugersikkerhed og ydelse.
„Vi er dybt bekymrede for, hvad det her betyder for sikkerheden i vores produkter. At tvinge os til at understøtte software fra et helt andet operativsystem er uhørt,‟ skriver Apple og tilføjer, at det vil „overveje alle juridiske muligheder‟.
Men EU ser anderledes på sagen.
„Apple har i årevis brugt sikkerhed som undskyldning for at begrænse valgfrihed. Med det her initiativ sætter vi grænser for monopollignende strukturer,‟ lyder det fra en talsperson for EU-Kommissionen.
Flere udviklere jubler
Reaktionerne fra softwareudviklere og konkurrerende app-platforme har været langt mere positive. En række Android-udviklere, som tidligere har måttet vælge mellem enten at bygge til iOS eller Android, ser det som en „gamechanger‟.
„Hvis det her bliver til virkelighed, kan vi nå hele Apple-brugerbasen uden at skulle gennemgå Apples strenge godkendelsesproces. Det er kæmpestort,‟ siger en tysk udvikler fra det populære open source-projekt F-Droid, som længe har efterlyst mere åbenhed på mobilplatforme.
Et Europa-fænomen?
Indtil videre vil kravet – hvis gennemført – kun gælde for enheder solgt i EU. Det åbner for den bizarre mulighed, at iPhones solgt i Europa får funktioner, som amerikanske modeller ikke har. Eksperter spekulerer allerede i, om Apple vil udvikle en særlig „EU-model‟, der kan skelnes fysisk – for at undgå utilsigtet brug uden for regionen.
I USA har flere kommentatorer kaldt forslaget „absurd‟ og „en total misforståelse af, hvordan operativsystemer virker‟. Men i Europa vinder idéen frem blandt politikere, der ønsker at mindske afhængigheden af amerikanske teknologivirksomheder.