Forside * Featured

Test: Audi Q8 e-tron – Når en Audi vil være en elbil

- 7
Audi Q8 e-tron. Foto: Audi

Føles Q8 e-tron stadig moderne her i 2025? Vi har kigget på den.

Audi Q8 e-tron er ikke længere ny. Modellen blev introduceret i slutningen af 2022 og landede på det danske marked i begyndelsen af 2023 som en opdatering af den oprindelige Audi e-tron fra 2018.

Navneskiftet signalerede et nyt kapitel i Audis elektriske rejse – men spørgsmålet i 2025 er, om Q8 e-tron stadig føles moderne, eller om fossile vaner fortsat skinner igennem.
Vi har prøvet bilen med fokus på teknik, brugergrænseflade og digital oplevelse – og det er ikke alt, der er lige tidssvarende.

Annonce:

Lækkerhed i designet – konservatisme i arven

Audi Q8 e-tron er uden tvivl smuk. Den har alt det, Audi er kendt for: skarpe linjer, balancerede proportioner og et design, der er aggressivt uden at være påtrængende. Den fås i både SUV og Sportback-variant, og i begge tilfælde fremstår den stilfuld og moderne – i hvert fald udefra.

Men indvendigt mærker man tydeligt arven fra en bilproducent, der stadig tænker i brændstofbiler. Kabinen er lækker og materialerne dyre – men cockpitlayoutet føles travlt og forældet. Tre separate skærme (cockpit, infotainment og klima) og et væld af fysiske og virtuelle knapper gør oplevelsen fragmenteret. Hvor nyere elbilbrands går efter simplificering og softwarebaseret design, føles Q8 e-tron stadig som en maskine med mange knapper, ikke et digitalt produkt med hjul.

Audi Q8 e-tron. Foto: Audi

Infotainment og brugerflade – mere 2017 end 2025

Det såkaldte “virtuelle cockpit” fra Audi var banebrydende i sin tid, men det har ikke fulgt med udviklingen. Skærmstørrelserne er små sammenlignet med konkurrenterne, og responsen i brugerfladen er ikke på niveau med moderne systemer fra Tesla, Polestar eller Mercedes’ MBUX.

Skærmene fremstår kantede og systemerne virker utilfredsstillende integrerede. Der er en følelse af, at tingene er bygget ovenpå hinanden i lag, frem for at være designet som en sammenhængende digital oplevelse. Navigationssystemet er funktionelt, men hverken særligt hurtigt eller intuitivt. Heldigvis understøtter bilen Apple CarPlay og Android Auto – og de fleste brugere vil hurtigt ty til dem.

Stemmestyring findes, men lider under de klassiske problemer: upræcis genkendelse, langsom respons og begrænset funktionalitet.

Lydoplevelsen – solid, men ikke banebrydende

Vores testbil var udstyret med Bang & Olufsen 3D-lydsystemet, og det leverer varen – men ikke meget mere end det. Lyden er balanceret, klar og rigelig i volumen, men mangler den varme og dybde, der gør indtryk på audiofile ører.

Sammenlignet med BMWs Bowers & Wilkins eller Lucids surrealistiske 21-højttalersystem, er Audi mere konservativ. Det er en god lydoplevelse, men ikke noget, der revolutionerer køreturen.

Audi Q8 55 e-tron quattro kabine. Foto: Audi

Køreoplevelse og regenerering – tysk præcision med en kant

Audi har altid været stærke på undervogn og køreegenskaber – og Q8 e-tron skuffer ikke. Styringen er præcis, affjedringen smidig, og det firehjulstrukne system giver et solidt greb i alle situationer. Kørekomforten er absolut i top.

Accelerationstiden på omkring 5,6 sekunder (afhængigt af modelvariant) er respektabel, men elbiler fra Tesla og Hyundai føles mere eksplosive.

Bremsesystemet – og især overgangen mellem regenerativ og mekanisk bremsning – er dog en anelse hakkende og ujævn ved bykørsel. Det føles, som om softwaren ikke altid rammer balancen præcist.

Opladning og rækkevidde – praktisk og gennemtænkt

Q8 e-tron fås med et batteri på op til 114 kWh brutto (ca. 106 kWh netto), hvilket giver en officiel rækkevidde på op til 575 km. I praksis, under blandet kørsel og dansk klima, oplevede vi mellem 430 og 490 km – hvilket er godkendt.

Maksimal DC-ladeeffekt er 170 kW. Det er solidt, men ikke klassens bedste. Til sammenligning lader Tesla og Hyundai i visse modeller med op til 250-350 kW. Ladehastigheden er dermed fin, men ikke imponerende.

En positiv detalje er opladningsport i begge sider – dog med den tekniske begrænsning, at kun én af portene understøtter DC-hurtigladning. Alligevel er fleksibiliteten en fornøjelse i hverdagen.
Over-the-air opdateringer er teoretisk muligt i Q8 e-tron, men det er ikke noget Audi promoverer aktivt. Frekvens og omfang af opdateringer lader noget tilbage at ønske sammenlignet med software-drevne mærker som Tesla og Polestar.

Audi Q8 55 e-tron quattro. Foto: Audi

Ergonomi og elektronik

Sæderne er komfortable og velbyggede, men kun delvist elektrisk justerbare i nogle versioner. Det virker spøjst i en bil i denne prisklasse og hæmmer fleksibiliteten – eksempelvis når man vil justere sædet under kørsel.

USB-stik er blevet erstattet af USB-C i hele kabinen. Det er fremtidssikret, men kræver, at du har de rigtige kabler med. Der er ingen trådløs opladning i basismodellen, men det fås som ekstraudstyr.

Bagagerummet er rummeligt nok til hverdagsbrug, men frunk’en (forreste bagagerum) er beskedent og bedst egnet til ladekabler.
Elbil med fossil arv – stadig fanget i overgangens skygge
Q8 e-tron er Audis forsøg på at elektrificere deres mest ikoniske egenskaber: luksus, komfort, design og køredynamik. Men i modsætning til Tesla, Polestar, NIO og andre elbil-first brands, bærer Q8 stadig præg af sin fossilbil-historik.

Det er ikke en elbil bygget fra bunden, men en videreudvikling af en eksisterende platform. Det kan mærkes i kabinens layout, i teknologivalgene og i følelsen af, at softwaren er sekundær til hardwaren.

For dem, der elsker Audi – og bare vil have en elbil med Audi-logo – er Q8 e-tron et trygt, komfortabelt og smukt valg. Men for teknikinteresserede og gadgetnørder mangler der stadig det sidste skub mod en helhjertet digital oplevelse.

Audi Q8 55 e-tron quattro. Foto: Audi

Samlet vurdering

Audi Q8 e-tron leverer på mange af de klassiske Audi-dyder: smukt design, flot byggekvalitet og glimrende kørekomfort. Men når det gælder den digitale oplevelse, infotainment og softwarefleksibilitet, føles bilen allerede en smule forældet.

Det er en bil, hvor traditionen har fået forrang over fornyelsen – og hvor softwaren halter bagefter hardwaren. Den er stadig et godt køb for dem, der vil have en premium-elbil med klassisk Audi-feel. Men for dig, der ser bilen som din næste connected device, er der andre modeller, der er bedre rustet til fremtiden.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.