Forside * Fokus

Nu kommer powerbanks med natrium-ion-teknologi på markedet

- 1
Na Plus fås i sort og hvid – men kun i Japan indtil videre (Foto: Elecom).

En af lithium-ion-batteriernes mulige afløserteknologier bliver nu tilgængelig for forbrugere i en anden form end blot elbil-batterier.

For lidt over et år siden skrev vi her på siden om, hvordan det delvist Volkswagen-ejede, kinesiske elbil-mærke JAC stod overfor lanceringen af en elbil med et natrium-ion-batteri ombord. Det var den første indikation af, at natrium-baserede batterier er på vej til at blive mere udbredte på forbrugerteknologi-markedet.

Nu kommer så endnu en indikation, der peger i samme retning – i første omgang i Japan. Tilbehørs-firmaet Elecom har præsenteret, hvad selskabet siger er den første powerbank nogensinde med natrium-ion-celler som batteri. Det er websitet Notebookcheck, der har fået øje på lanceringen.

Annonce:

Der er fordele og ulemper ved natrium-ion-teknologier. Men den største fordel er helt klart, at teknologien ikke skader planeten i lige så høj grad, som udvindingen af lithium gør, både socialt og miljømæssigt.

Universet frembringer kun lithium meget langsomt og slet ikke i et tempo, der står mål med vores nuværende forbrug af batterier til alt fra smartphones til elbiler. Af samme grund hersker der en vis bekymring blandt eksperter om at vi en dag simpelthen løber tør for lithium. Lithium-udvindelsesprocesserne anses derudover for at belaste miljøet hårdt.

Holder længere

Dertil kommer, at den største lithium-forekomst i verden er den såkaldte ”lithium-trekant”, der dækker områder af Chile, Bolivia og Argentina og er en del af Atacama-ørkenen. Igennem det seneste årti har lithium-trekanten været brugt som et eksempel på, hvordan udvindingen går ud over de oprindelige folk i lithium-holdige områder.

De stærkt vandkrævende udvindingsprocesser forårsager ikke blot en tørke, der skader nærvedliggende landbrug, men de giver også en kraftigt nedsat drikkevandskvalitet for de lokale. Disse tvinges derfor ofte til flytte fra landområder, deres familier har beboet i årtusinder. Det samme er blevet rapporteret om lithium-udvinding i Australien og i Nevada i USA.

Der er altså gode grunde til at lede efter alternativer til lithium-ion-batterier, og natrium-ion-teknologien er et af disse. Den største fordelen ved natrium-ion er holdbarheden, mens den største ulempe er størrelsen. Elecoms nye natrium-ion-powerbank, der meget passende hedder Na Plus, er et godt eksempel.

Na Plus kan holde til mere ekstreme temperaturer på grund af natrium-ion-teknologien (Foto: Elecom).

Na Plus har en kapacitet på 9000 mAh, og kan gennemgå langt flere opladningscyklusser end et lithium-ion-batteri, før det opgiver ævred. Ifølge Elecom kan powerbanken oplades og aflades næsten 5.000 gange, før det bliver ubrugeligt. Det er cirka 13 år, hvis du kører powerbanken flad og genoplader den hver dag. Elecom siger dog ikke noget om, hvornår ydelsen begynder at dale, hvilket typisk sker gradvist.

Både koster og vejer mere

Dertil kommer at natrium-ion-celler kan holde til mere ekstreme temperaturer end lithium-ion-batterier. Således kan Na Plus bruges i op til 50 graders varme og ned til -35 graders kulde, og er altså et godt valg for folk, der godt kan lide en tur op i de norske fjelde eller ørkenvandringer i Arizona.

Na Plus fås i sort og hvid og leverer op til 45W gennem dens USB-C-port. Via USB-A-porten kan den levere op til 18W, og det tager cirka to timer at lade Na Plus helt op. Som nævnt er en af ulemperne ved natrium-ion at cellerne er større. Energidensiteten er simpelthen mindre i natrium-ion, så der kræver simpelthen mere materiale til at levere den samme ydelse som et lithium-ion-batteri.

Af samme grund vejer Na Plus en del mere end tilsvarende lithium-ion-batterier. The Verge sammenligner f.eks. en 10.000 mAh-powerbank fra Anker med Na Plus og finder, at førstnævnte kun vejer 213 gram mod Na Plus’ 350 gram. Natrium-ion-løsningen vejer altså 64% mere, og det er værd at tage med.

Fordi natrium-ion-teknologien stadig er under udvikling, er den også dyrere lige nu. Elecom har sendt Na Plus på markedet i Japan til 9.980 Yen, eller omkring 455 kroner. En tilsvarende lithium-ion-powerbank fra Goji med over dobbelt så meget kapacitet kan købes for 297 kroner i Danmark.

Og så kommer fragten fra (eller flybilletten til) Japan oven i, for Na Plus er foreløbig kun lanceret der.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.