Forside * Featured

Nu er der skat på streaming i Danmark

- 7
Foto: Pixabay

Danmark tager hul på streamingskatten: Hvad betyder det for branchen – og for dig?

Fra og med d. 1. april 2025 er det alvor: 17 streamingtjenester med aktiviteter i Danmark skal nu indrapportere deres omsætning og investeringer til staten. Det er første skridt i implementeringen af den såkaldte „streamingskat‟ – en afgift, der skal sikre, at internationale og nationale tjenester bidrager økonomisk til dansk kulturproduktion.

Det hele blev vedtaget som en del af medieforliget i 2023. Nu lander regningen.

Annonce:

Hvad går streamingskatten egentlig ud på?

Kort fortalt: Tjenester med mere end 15 millioner kroner i årlig omsætning og over 19.000 brugere i Danmark skal betale 5 % af deres omsætning til staten. Men – og her kommer incitamentet – hvis de samtidig investerer mindst 5 % af deres danske omsætning i dansk indhold, slipper de med at betale 2 %.

Det er med andre ord en skat, der ikke bare trækker penge ud – men forsøger at skubbe investeringer ind i den danske film- og tv-branche.

De store spillere er med – med forbehold

Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen har hele 17 tjenester ladet sig registrere. Blandt dem finder vi både internationale giganter som Netflix, Disney+, Amazon og Google samt nationale aktører som TV 2 Danmark og Viaplay Group.

Men ikke alle gør det med et smil. Især Viaplay har – ligesom TV 2 tidligere – været skeptiske over for afgiften:

„Det har vi ingen kommentar til. Men vi vil gerne gentage, at vi stadig er uenige i berettigelsen og effekten af streamingskatten, som kun reducerer vores investeringer i danske produktioner tilsvarende,‟ skriver Lars Bo Jeppesen, EVP & CEO hos Viaplay Group Denmark, i en mail til Flatpanels.

Det er en central bekymring i branchen: At afgiften – i stedet for at øge støtten til dansk indhold – blot vil føre til omrokeringer i budgetterne. Mindre til sport? Færre egne satsninger?

Hvor mange penge er der egentlig i det?

Det er stadig uvist, hvor meget det danske kulturliv reelt kan forvente at få ud af ordningen. Nogle branchekilder taler om op mod 100 millioner kroner årligt – men det er med et vist forbehold. For eksempel tæller sport ikke med i regnestykket, og netop sport fylder meget i flere af streamingtjenesternes danske investeringer.

Hos Producentforeningen Danmark venter man spændt:

„Ingen midler er kommet ind endnu. Vi afventer, hvordan kulturbidragsprogrammet vil fungere, og hvor stort det er. Vi forventer naturligvis, at det kulturelle bidrag vil bidrage væsentligt til branchens pressede økonomiske situation,‟ siger Anna Porse Nielsen, administrerende direktør, til Nordisk Film & TV Fond, til Flatpanels.

Samme afventende optimisme lyder fra Det Danske Filminstitut. CEO Tine Fischer kalder modellen for god, men understreger, at effekten endnu er ukendt.

Hvad betyder det for dig?

På kort sigt: Nok ikke så meget. Du kan stadig streame dine yndlingsserier, som du plejer. Men på længere sigt kan det få betydning for, hvad du får at se. Måske flere danske film og serier? Måske færre nicheproduktioner, hvis selskaberne vælger at spare andre steder?

Det afhænger i sidste ende af, hvordan branchen reagerer – og hvor meget staten får ud af ordningen.

Tilmeldte tjenester omfatter:

– Allente Danmark A/S
– ALTIBOX DANMARK A/S
– Amazon Digital UK Limited
– Apple Distribution International Limited
– Discovery Communications Benelux B.V.
– Google Ireland Ltd
– Netflix International B.V.
– Nordisk Film+
– Pluto TV
– Rakuten TV
– SF Anytime /Blockbuster
– SkyShowtime
– The Walt Disney Company (Benelux) B.V.
– TV 2 Danmark A/S
– Viaplay Group Denmark A/S

Kilde: Flatpanels

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.