
Light III befrier brugeren fra sociale medier, spil og andre apps, og kan i stedet kun det allernødvendigste. Men den koster det samme som smartphones der kan meget mere.
Der var en overgang, hvor vores smartphone-tests her på sitet ofte indeholdt en forglemmelse. I mylderet af features, vi kiggede på, glemte vi ofte at tjekke, hvordan en smartphone var at bruge som telefon. Heldigvis mindede læserne os om dette i kommentarerne ad flere omgange, og nu er det altid en del af vores anmeldelser.
Det demonstrerer dog med en vis tydelighed, at vi som fans af forbrugerteknologi nogle gange har svært ved at se skoven for bare træer, når en device kan alle mulige ting på én gang. Det viser også, at der er masser af mennesker, der ikke ser de mange features som en fordel, men snarere som støj.
Rec.dk-læserne er på ingen måde de eneste, der har det sådan. Det kan man se på, at der parallelt med at smartphones får flere og flere funktioner og apps, også lanceres simplere telefoner. Det var HMDs genoplivning af klassiske mobiler et eksempel på. Et andet eksempel er telefonerne fra Light.

Indtil videre har Light udgivet to meget basale smartphones med E-Ink-skærme, der ikke kan ret meget andet end at virke som telefon og e-læser. Men nu er firmaet klar med Light III, der har en OLED-skærm i stedet. Man skal dog ikke forvente en farve-eksplosion fra forskellige apps, som vi kender det fra iOS eller Android.
Nul apps udefra
Du kan nemlig slet ikke installere tredjeparts-apps på Light III. Den holder tingene enkle ved at give dig de mest nødvendige apps i form af, hvad Light kalder ’Tools’. Disse er i øvrigt valgfri og aldrig forhåndsinstalleret. Minimalismen er endda så gennemført, at stort set alle disse apps kører i ”dark mode” med mørk baggrund og hvid tekst.

Det gælder også den navigations-app med kort fra Here, der kan bruges på Light III. Derudover består listen over ”værktøjer” af en simpel musikafspiller, en lommeregner, alarm, noter, voice-memoer, en podcast-app, en timer-app, og en kalender. Den har dog også et kamera og kan bruges som WiFi-hotspot, men så slutter listen også. Der kan ikke engang skiftes sprog på Light III, den kan kun engelsk.
Light har dog genindført noget fra de gamle mobildage, som der sikkert stadig er nogle, der savner: Brugeren kan selv skifte batteriet ud. Light skriver direkte på deres website, at de gerne vil have at du beholder din Light-telefon meget længe. Skærmen og USB-porten er også relativ nem at udskifte, hvis de går i stykker.
Dyrere end en iPhone 16e
Som man kan se på billederne, er selve formfaktoren på Light III også minimalistisk. Den er mindre end gængse smartphones. Kigger man på målene, er den cirka lige så bred og lidt tykkere end en iPhone, men altså ikke lige så høj.

Det står dog ret klart, at Light III’s hovedfeature er dens minimalisme – og at det er en feature, du kommer til at betale for. Normalprisen for Light III er 799 dollar, eller godt 5.500 kroner. Og det er altså FØR danske skatter og afgifter (og fragt) kommer oven i. Til sammenligning kan du købe en iPhone 16e for 4.999 kroner.
Du sparer altså ikke penge på at leve med mindre funktionalitet med Light III, men det kan være prisen værd at slippe for fristelsen fra sociale medier, nyheds-apps og spil. Der er netop blevet åbnet for forudbestillinger og hvis du bestiller nu, får du en klækkelig rabat på 200 dollar. Det bliver til 4.193 kroner i Lights webshop, der dog stadig ikke skriver noget om moms m.m. Fragten kommer også oveni.