
Vi skal ikke forvente den helt store opdatering af Siri før 2027, blandt andet fordi Apples AI-division plages af ”ineffektiv ledelse” og medarbejderflugt til konkurrenterne.
Det er ingen hemmelighed, at Apple kom sent ind i AI-kampen. Lidt langmodighed plejer ikke at være noget stort problem for firmaet, der gerne venter, indtil en teknologi er helt moden, før de sætter den i deres bedst sælgende enheder.
Men med AI er det åbenbart anderledes, hvis man skal tro Bloombergs Mark Gurman, der p.t. har den største finger på pulsen i forhold til Apples produkt-planer, men også har kilder med dybt kendskab til, hvad der sker på indersiden af hovedkvarteret i Cupertino.
Disse kilder har på det seneste beskrevet Apples arbejde med at komme med op i det forreste felt, når det gælder AI som værende ramt af meget dybe problemer. Det er nok til at få Mark Gurman til at skrive de dystre ord ”velkommen til Apples AI-krise” i sit seneste nyhedsbrev.
Gurman beskriver sin oplevelse af ved lanceringen af Amazons nye Alexa+-chatbot i sidste uge, og hvordan han mener, den nye AI- version af en af de oprindelige, virtuelle assistenter ligesom lanceringen af ChatGPT for tre år siden vil ”ændre alting”. Alexa+ er en AI-baseret betalingsversion af Alexa, der virker lidt ligesom at tale med ChatGPT i dennes stemme-tilstand, men blot med meget bedre viden om brugeren.
De to Siri’er lider af chipmangel
Ifølge Gurman er Alexa+ præcis det produkt, som Siri er nødt til at udvikle sig til. Og der er lang vej endnu, skriver Gurman. Opdateringerne af Siri under udrulningen af forskelige iOS 18-versioner skaber i virkeligheden to Siri’er i én. Den ene tager sig af de klassiske Siri-kommandoer og -brugsmønstre. Den anden giver adgang til Apple Intelligence, som Gurman beskriver som en blanding af ”nice-to-have”-funktioner og h
Med Apple Intelligence skulle det blive muligt at få Siri til at løse mere komplicerede opgaver med almindelig tale eller tekst (Foto: Apple)elt ”ubrugelige” features.
Der er faktisk så lang vej endnu, at Gurmans kilder hos Apple ikke forventer at selskabet får smeltet de to Sirier sammen (og dermed får rullet Siri helt ind i Apple Intelligence) før iOS 20 i 2027. Det er planen at begynde sammensmeltningen med iOS 19 og Gurman forventer at Apple vil introducere noget af den nye Siri-arkitektur ved WWDC til juni.

Internt hos Apple arbejdes der på arkitekturen under projektnavnet ”LLM Siri”, altså Siri baseret på store sprogmodeller på samme måde som ChatGPT, Gemini, og Claude er det. Men udviklingen af denne går simpelthen for langsomt til at Apple kan indhente f.eks. OpenAI.
Der er flere grunde til dette ifølge Gurmans kilder. Modellerne er ved at nå grænserne for, hvor meget, de kan yde, uden at det kræver yderligere træning. Mere træning koster mange penge og investeringer i computerkraft-ressourcer, hvis disse overhovedet er tilgængelige. Gurmans kilder siger, at Apple har haft svært ved at anskaffe sig tilstrækkeligt med AI-chips til at videretræne modellerne.
”Ineffektivt lederskab”
Apple har netop annonceret, at de vil øge produktionen af AI-servere, og at fremstillingen af disse skal ske i Texas. Det sidste anses af flere analytikere og medier som værende et resultat af en aftale med Præsident Trump, der samtidig undgår at iPhones og andre Apple produkter ikke bliver belagt med den samme import-told som kinesiske produkter, når de re-importeres efter fremstillingen i Kina.
Samtidig arbejder Apple Silicon-folkene hårdt på at udvikle GPU-lignende chips, der kan sidde i disse servere. Men alt dette har en tidshorisont, der måles i år, snarere end måneder eller uger. Og alt imens forsætter firmaer som OpenAI med at udvide deres forspring.

Blandt de andre grunde til at det er lykkedes Apple at komme så langt bagud på AI, at der nu tales om en reel krise, er ”ineffektivt lederskab”, skriver Gurman. For nylig flyttede Apple-ledelsen Kim Vorrath, der stod for udviklingen af software til Vision Pro, over til AI-holdet for at få styr på tropperne.
Apples AI-indsats ledes dog fortsat af John Giannandrea og ifølge Gurman diskuteres det nu internt på Apples AI-hold, om Tim Cook bør foretage endnu større udskiftninger (læs: finde en afløser for Giannandrea) for at få AI-udviklingen på rette spor. Den hårde konkurrence betyder, at Apples markedsrivaler hele tiden går på strandhugst blandt Apples AI-eksperter. Det er derfor vigtigt, at holdet ledes af en chef, der kan få medarbejderne til at blive.
Gurman vurderer, at Apple stadig ”har tid til at vende skuden”, men at dette vindue er i gang med hurtigt at lukke sig.