
Italienske De’Longhi er aktuelle med en fantastisk semiautomatisk espressomaskine i mellemklassen, der appellerer til dig med behovet for en vis kontrol over bryggeprocessen.
De’Longhi lancerede La Specialista Opera i efteråret 2024. Espressomaskinen kan betragtes som en juniorudgave af La Specialista Maestro, der er den italienske producents flagskib til den nette sum af kr. 12.000.
La Specialista Opera står til kr. 7.200, og du får mange af flagskabets funktioner såsom muligheden for koldbryg, men til færre penge. Espressomaskinen er semiautomatisk, hvormed du kan kontrollere og finindstille en del af processen fra kværn til kop.
La Specialista Opera henvender sig til dig, der gerne vil have en vis kontrol, uden det tager lang tid at lave en caffe latte eller americano. Men her ligger også begrænsningen for en række forbrugere. For vil du udnytte maskinens funktioner fuldt ud? Og har du tålmodigheden til at nørkle med indstillingerne, hvilket er påkrævet, hvis du ønsker et godt resultat?
Design
Lad os starte med det overfladiske. La Specialista Opera er bygget i rustfrit stål og solidt plastik. Fronten har kontrolpanelet og et trykmeter, der viser, om du har kværnet og tampet espressobønnerne korrekt i forhold til trykket på kedlen.

Foroven er der bønnebeholder og kværn af rustfrit stål – her vil kaffeconnaisseuren måske beklage sig over, at kværnen ikke er keramisk.
Venstre side har du Smart Tamping Station, der er et rør til dosering af bønnerne. Kværnen sender bønnerne direkte ned i filterholderen i et forseglet miljø for at reducere spild. Tamping-systemet fungerer rigtig godt, fordi de kværnede bønner ikke drysser ud over filterets sider, og du nemt kan tampe med 15 kilos tryk ved at trække i håndtaget.
Ulempen er for connaisseurer er dog, at man mister lidt af tampefornemmelsen, men omvendt er du ikke tvangsindlagt til at bruge tampestationen – du kan vælge at bruge din egen tamper.

Midtersektionen består af en varmvandsdysse, en platform til at placere din kaffekop og en dampdysse. Selvom den ikke er ny, er jeg især glad for platformen, da den bringer koppen tættere på filterholderen, så espressoen har et kortere fald – og dermed plasker mindre til siderne. Højre side huser dampdysse til at skumme mælken.


De’Longhi har efterhånden lanceret en del semiautomatiske espressomaskiner under La Specialista-brandet, og det er begrænset med overraskelser og nytænkning inden for design- og funktionsområdet. Det betyder til gengæld, at producenten har haft tid til at udvikle et optimalt design, hvilket La Specialista Opera er et godt eksempel på.
Lækker, børstet finish i rustfrit stål. Kontrolpanel med godt overblik. Et tampesystem med brugervenlighed i fokus. Minimal risiko for at spilde bønner eller espresso.
Funktioner
De’Longhi kører dermed et sikkert sats med La Specialista Opera, hvor nytænkningen er begrænset. På funktionssiden minder denne model som en billigere udgave af flagskibet, La Specialista Maestro, fordi du får mange af de samme funktioner såsom muligheden for koldbrygget kaffe og espresso på få minutter.
Opera har fem forudindstillede drikke; Espresso, Americano, Kaffe, Cold Brew og Espresso Cool. Vælger du Americano, foregår hele bryggeprocessen automatisk, eftersom det varme vand rammer koppen, så snart espresso er færdigbrygget. Du slipper for at tænde for din elkedel og selv hælde varmt vand oveni din espresso.

Eneste nye funktion, jeg kunne spotte, er autosluk-funktion, der overflødiggør tænd/sluk-knappen. Maskinen går i standby efter få minutters inaktivitetet, hvilket er ganske bekvemt.
Varmvandsdyssen leverer 80 grader varmt vand til en kop grøn te på mindre end 30 sekunder, og du får dermed ikke kogende vand til andre tesorter eller din americano. Det overrasker mig, at vandtemperaturen ikke er højere taget i betragtning, at kedlen kan varme vandet op til 96 grader.
Kontrolpanelets trykmeter er ufatteligt værdifuldt, når det kommer til at vurdere dosis, tamping og justering af kværningsgraden. Metret har en optimal zone, og ligger nålen her, ved du, at du har doseret korrekt, tampet korrekt og kværnet korrekt. Resultatet bliver en gylden og cremet espresso.
Indstillingsmuligheder
La Specialista Opera har hele 15 kværningsindstillinger, mens topmodellen La Specialista Maestro, vi testede sidste år, kun har otte. Min test har dog ikke afsløret et behov for så mange indstillingsmuligheder, men de er der.
Du kan nemt indstille vandtemperaturen mellem 92-96 grader, og du kan sågar justere mængden af vand, maskinen skal bruge på at brygge din espresso.
Selvom antallet af indstillingsmuligheder ikke er overvældende, er det tilstrækkeligt for folk, som ønsker en vis grad af kontrol, men stadig vil have adgang til en hurtig og nem kop kaffe. Forventer du en større indflydelse på bryggeprocessen, skal du kigge efter en manual espressomaskine.

Brugervenlighed og rengøring
La Specialista Opera er ganske nem at rengøre efter brug, da dampdyssen skal tørres med en våd klud for at fjerne indtørrede mælkerester.
Ulemper er der dog. Platformen til kopper samler snavs ved hængslet, som kan tage tid at fjerne, mens plastikdrypbakken ikke tåler en tur i opvaskemaskinen. Cirka en gang om ugen, afhængig af brug, bør du dermed vaske bakken i hånden.
Smart Tamping Station er vanskelig at rengøre, fordi indersiden af cylinderen rummer en række bønnerester, som er svære at fjerne med en fugtig klud.
Kaffeoplevelsen
La Specialista Opera er måske en billigere udgave af Maestro-modellen, men i det store hele er det kaffeoplevelsen, som er det mest interessante. En del af vurderingen går også på, om Opera formår at udnytte smagspotentialet i lysristede gourmetbønner, ligesom flagskibet formår.
Testen består af hele lysristede bønner fra det aarhusianske risteri La Cabra. Tre sorter, hvoraf to er behandlet gennem honey-processen, og den sidste har været igennem en naturlig proces. Bønnerne har dybe noter af frugt, bær og flora.
Opera kommer meget tæt på at udnytte bønnernes smagspotentiale. Enkelte noter træder ikke lige så markant frem, som var espressoen brygget hos risteriet selv – på en væsentlig dyrere maskine. Jeg kan ikke helt hitte ud af, hvorfor de sidste nuancer ikke kommer med, men min teori er, at vandtemperaturen ikke helt runder de 96 grader, når vandet rammer filterholderen. Derudover er kværnen jo lavet af rustfrit stål, hvor en keramisk kværn får bønnernes nuancer til at træde bedre frem.

Bryggeområdet er hermetisk lukket, hvormed det ikke er muligt at få termometeret derind, men i en forvarmet kop når espressoen 76 grader ved den maksimale temperaturindstilling.
Selve espressoen har en god crema, og en koptemperatur på 76 grader er acceptabelt for mit vedkommende. Nuancer og noter træder fint frem, og der er bestemt noget at gå på opdagelse i, når du køber bønner af en høj kvalitet.
Dampdyssen formår at skumme to deciliter mælk op på mindre end 30 sekunder, og jeg får et godt og kraftigt mælkeskum, der er perfekt til en café con leche eller cappuccino.
Ser vi på koldbryggen, leverer Opera har en fin sødme og læskende smag, der nok vigtigst af alt er fri for bitterhed, hvilket indikerer, at gennemløbet tager et tilpas antal minutter. Samtidig må jeg pointere, at resultatet mangler en vis fylde og noter, som en traditionel koldbryg indeholder, hvis den har stået og trækket i køleskabet i minimum 12 timer.
Ikke desto mindre leverer La Specialista Opera et fint resultat på tre minutter til dig, der måtte have brug for en hurtig koldbryg.
Hold dog fingrene væk fra Kaffe-indstillingen, da den minder om en hybrid mellem filterkaffe, espresso eller americano. Er du kaffeentusiast, virker Kaffe som et forsøg på at simulere filterkaffe, men det er en rodet smagsoplevelse.
Konklusion
De’Longhi La Specialista Opera formår at levere en rigtig god kaffeoplevelse med et højt funktionsniveau og brugervenlighed i fokus. Enkelte småting vil irritere en kaffeconnaisseur, men til prisen er maskinen absolut et fund, fordi det er nemt og hurtigt at lave en skøn latte, americano eller koldbryg med en høj smagskvalitet.
