Forside * Nyheder

Nu kan EU-borgere også lave AI-video med Sora

- 0
Det er kun fantasien, der sætter grænsen, når man laver videoer med Sora (Foto: OpenAI)

OpenAI åbner nu for adgang til tekst-til-video-modellen Sora i Europa. Dermed kan du nu fremelske din indre Steven Spielberg uden at bevæge dig væk fra skrivebordet.

OpenAI har netop annonceret sin næste version af sin primære GPT-model, GPT 4.5, der rulles ud til Plus- og Team-abonnenter i næste uge og som folk med det topdyre Pro-abonnement allered kan få glæde af i dag.

Men befinder man sig i EU, er der endnu en model-lancering fra OpenAI, som fans af generativ AI formentlig vil glæde sig over. Nu kan EU-borgere nemlig også generere video med AI via OpenAIs video-model, Sora.

Annonce:

Ja, faktisk kan ikke bare EU-borgere, men også europæerne i Norge, Schweiz, Liechtenstein, Island og Storbritannien nu bruge Sora-modellen til at lave sine egne små videoer, der så kan sættes sammen til noget længere med et videoredigeringsprogram.

Det er dog foreløbig kun ChatGPT Plus- og Pro-abonnenter, der kan bruge modellen, akkurat som det har været tilfældet siden december sidste år, hvor Sora blev lanceret i OpenAIs hjemland, USA.

Formentlig forsinket af AI Act

Når det har taget tre måneder for Sora at blive lanceret i EU, er det ikke kun fordi OpenAI er nødt til at sprede belastningen på serverne ud, så hele verden ikke slipper deres indre Steven Spielberg ud på én gang.

Det er naturligvis også fordi EU har gennemført AI Act-lovpakken, hvor reglerne for tilgængeliggørelse af generative modeller og andre AI-teknologier er noget strammere end de er i USA.

For eksempel skal alle nye basismodeller, der kan anses for at udgøre en lidt højere risiko for EU-borgerne end f.eks. AI i spil og spamfiltre, til godkendelse hos EU, før de kan komme på markedet.

Tekst-til-video-modeller som Sora kan i princippet bruges til at lave deepfakes, der både kan bruges til cybermobning og politisk disinformation. Af samme grund har Sora formentlig været forbi EUs kontrollanter, før den blev gjort tilgængelig i EU, hvilket har forsinket processen lidt over et par måneder.

Kræver bedre beskyttelse

At EU tilsyneladende ikke har fundet nogle grunde til at forbyde eller begrænse Sora, betyder dog ikke, at alle er lige begejstrede for lanceringen af Sora eller andre nye modeller, for den sags skyld. Indholdsskabere samt kunstnere fra mange forskellige områder udtrykker fortsat dyb bekymring om, hvor firmaer som OpenAI henter træningsdata fra.

Det er værd at tjekke kommentarerne under denne Sora-genererede video på YouTube, hvis man har brug for et skud humoristisk sarkasme.

Ud over en række søgsmål verden over, hvor de forurettede mener at deres copyright-beskyttede materiale bliver brugt til at træne AI’er uden tilladelse, appelleres der nu til politikerne om at de ikke lader deres AI-begejstring gå ud over skaberes muligheder for at beskytte deres værker.

Således fyldtes britiske print-aviser og online-forsider i tirsdags af en kollektiv bøn til britiske politikere om at gøre noget ved dette på vegne af nyhedsmedierne i den britiske News Media Association. Alle organisationens medlemmer satte budskabet ”MAKE IT FAIR”, hvor ”AI” i ”FAIR” var fremhævet, på forsiderne samme dag.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.