Folketinget har vedtaget en ny lov om momspligt på ophavsrettigheder i kunstnerisk virksomhed, som gør tv-pakkerne dyrere.
Den nye lov ophæver den momsfritagelse, som blandt andet tv-udbydere tidligere har nydt godt af. Fra den 1. juli 2025 vil dette resultere i højere priser for tv-pakker, der forventes at stige med 15-20 kroner om måneden for forbrugerne.
Loven blev vedtaget med støtte fra regeringen samt SF og Radikale Venstre, mens andre partier, herunder Enhedslisten og Dansk Folkeparti, stemte imod. Kulturministeriet har sikret en kompensationsaftale på 45 millioner kroner årligt til kunstnere for at afbøde de økonomiske konsekvenser for kulturlivet. SF’s støtte til loven blev sikret gennem denne kompensation, selvom partiet stadig ser loven som en problematisk løsning.
Tv-pakker rammes af moms
Danske Mediedistributører vurderer, at forbrugerne vil mærke konsekvenserne direkte gennem højere regninger for tv-pakker. Gennemsnitlige tv-abonnementer bliver 15-20 kroner dyrere hver måned, og tv-udbyderne frygter, at dette vil accelerere det allerede markante frafald i tv-abonnementer. Særligt public service-stationer som DR og TV 2, der er afhængige af bred udbredelse, forventes at blive ramt.
Ib Konrad Jensen, kommunikationsdirektør hos Danske Mediedistributører, kritiserer beslutningen: “Det betyder færre tv-husstande, og det svækker både det kunstneriske og kommercielle miljø omkring dansk tv. Vi ser det som endnu et slag mod en branche, der i forvejen er presset.”
Kritik fra flere fronter
Modstanden mod loven har været massiv fra kunstnere, antenneforeninger og erhvervslivet, der alle har udtrykt bekymring over de administrative byrder og økonomiske konsekvenser. Koda, der forvalter ophavsrettigheder på vegne af musikskabere, har udtalt, at loven kan skade både forbrugere og kulturlivet, selvom de anerkender kompensationen som et positivt element.
Dansk Erhverv har også kritiseret, at lovens implementeringsfrist er for kort, selvom ikrafttrædelsen er udskudt til midten af 2025. Louise Riisgaard fra Dansk Erhverv udtaler:
“Et halvt år er ikke nok til, at aktørerne kan tilpasse deres systemer og forretningsgange. Det er en unødvendig byrde, der kunne være undgået.”
Politiske opfordringer til overvågning
SF og andre kritikere i Folketinget har opfordret til løbende overvågning af lovens konsekvenser. Kulturministeren skal sikre, at lovens indvirkning på kulturlivet og public service-medierne ikke bliver mere skadelig end nødvendigt.
Selvom kunstnerne kompenseres, og der indføres tiltag som en forøgelse af mediechecken til pensionister, ser mange beslutningen som et tilbageslag for både tv-forbrugere og den danske kultursektor.
Kider: FDA (Forenede Danske Antenneanlæg), Danske Mediedistributører og MediaWatch.