Til trods for de mange milliarder, der er pumpet ind i den nye AI-bølge ser udviklingen ud til at være i stagnation.
AI-branchen er primært domineret af tre store selskaber, OpenAI, Google, og Anthropic, der står bag chatbotten Claude. Anthropic lancerede for nylig en version af Claude, der kan foretage ting på din computer, sådan at du kan bruge den til automatisering af forskellige opgaver.
Det var en lidt uventet udvikling fra Anthropics side, som både er blevet mødt med skepsis og begejstring, det sidste især fra professionelle tech-folk, der gerne vil være endnu mere produktive. Så sådan en funktionalitet vil OpenAI naturligvis ikke stå tilbage for.
Af samme grund vil OpenAI lancere en konkurrerende funktion, der ligesom Claude-modellen kan styre funktioner på din computer. Denne skal så indbygges i ChatGPT og OpenAIs modeller helt generelt. Det er Bloomberg, der har bragt nyheden til torvs, og deres kilder siger, at funktionen formentlig lander til januar allerede.
Men kun få timer før denne nyhed kom ud, præsenterede Bloomberg derudover en nyhed, der er mere bekymrende for OpenAI, såvel som Google og Anthropic. I en mere dybtgående artikel, der bakkes op af undersøgende journalistik foretaget af det velansete tech-medie The Information, hedder det nemlig, at AI-udviklingen har ramt muren.
AI rammer muren
Siden, hvad man kan kalde “transformer-revolutionen” i 2017, der muliggjorde generativ AI og gav AI-udviklingen den vitaminindsprøjtning, der har ført til den nuværende bølge, er udviklingen gået meget hurtigt. De tre store selskaber foretog hele tiden syvmileskridt, og især efter lanceringen af ChatGPT i 2022 er det gået rigtig hurtigt, ikke mindst fordi, den store brugerinteresse også kastede investorpenge af sig.
Men nu ser syvmileskridtene ud til at være løbet tør. I september afsluttede OpenAI træningen af en ny model, som skulle være det næste store skridt indenfor avancerede AI-modeller. Træningen og udviklingen af Orion, som modellen hedder, har kostet milliarder. Resultatet, da Orion blev testet efter endt træning var dog nedslående. Modellen var langt fra de intelligens-mål, som OpenAI havde sat for den.
Den skulle for eksempel have skubbet AI-generering af kode fremad, sådan at tech-branchen kunne udvikle apps og software hurtigere og mere produktivt. Men på denne front var Orion slet ikke god nok i forhold til forventningerne og fejlede angiveligt voldsomt i forhold til at løse kode-opgaver, den ikke var trænet til.
Ikke nok kvalitets-træningsdata
OpenAI er dog som nævnt ikke alene om at opleve disse udfordringer. En ny version af Googles Gemini-model, der lige nu testes internt, lever heller ikke op til forventningerne, siger tre uafhængige kilder med kendskab til sagen til Bloomberg. Og hos Anthropic er den lovede lancering af næste avancerede Claude-model, 3.5 Opus, blevet udskudt og forsinket.
Ifølge visse af Bloombergs kilder er problemet, at der er mangel på friske træningsdata af en tilstrækkelig høj kvalitet og i en mængde, der kan gøre systemerne mere avancerede. Dette er blevet sværere efter adskillige aktører har lukket ned for brug af f.eks. copyright-beskyttet materiale til træning af AI-modeller.
Dertil kommer, at AI-selskabernes løfter om konstant større intelligens-gennembrud er baseret på de typiske skaleringsprincipper fra teknologibranchen, herunder Moore’s Lov. Men mange af disse er kommet under pres af forskellige årsager, såsom fysiske begrænsninger i fremstillingen af chips, samt økonomiske og storpolitiske betingelser omkring samme.
Hos Google DeepMind siger en talsperson, at firmaet er “tilfredse med de fremskridt, de ser på Gemini” og vil fortælle mere, når selskabet er klar til det. En talsperson fra Anthropic siger, at Opus 3.5-annonceringen er blevet fjernet fra firmaets hjemmeside af “markedsførings-årsager”. OpenAIs eneste kommentar var “ingen kommentarer”.