Den lille boks har fået det meget oplagte navn Windows 365 Link og streamer Windows til din skærm i stedet for at have operativsystemet installeret.
Man kan sige meget om Microsoft, men de er helt klart gået all-in på deres cloud-strategi. Windows, operativsystemet, der i sin tid sendte virksomheden ud i teknologibranchens stratosfære gennem et samarbejde med de Intel-baserede PC-producenter, er i gang med en langsom udfasning – i hvert fald som præinstalleret system.
Står det til Microsoft, skal fremtidens Windows-PC’er ikke have Windows som grundlæggende operativsystem, men Windows skal i stedet være et brugerinterface, der giver adgang til diverse apps og tjenester, der alle kan køre i skyen.
Det var konceptet bag lanceringen Windows 365, og den nogenlunde samtidige markedsføring af muligheden for at abonnere på en virtuel Windows-maskine i skyen i stedet for at købe en decideret, gammeldaws computer med Windows ombord. Det er det gamle ”tynde klient”-koncept skaleret op til forbrugerniveau.
Måske for at vise at selskabet tager strategien temmelig seriøst, har Microsoft nu annonceret en lille boks, der kan udgøre hardwaresiden af sådan en tynd klient. Boksen gør egentlig ikke andet end at agere som mellemforbindelse mellem din mus, dit tastatur, din skærm og så skyen. Det er formentlig af samme grund, at den har fået navnet Windows 365 Link.
Alt det modsatte af Surface
Link er på ingen måde den første af sin art. Cloud-computere har eksisteret længe, og f.eks. Googles oprindelige Chromebooks fra 2011 havde knapt nok noget lagerplads ombord, men var lavet til at alt skulle foregå i skyen. Link er ikke engang den eneste i kategorien på Windows-platformen. Såvel Lenovo som HP og Dell har alle lignende maskiner i sortimentet.
Microsofts hardware-strategi er ellers primært fokuseret på Surface-brandet lige nu, men Link er en slags ”anti-Surface”, der gør alt det modsatte af Surface-maskinerne. Den er stationær, har ingen skærm og foretager ikke ret meget computerarbejde i sig selv. Dens eneste opgave er at sørge for at brugeren kommer ombord i sky-udgaven af Windows 11 så hurtigt som muligt. Derfor er boksen også ret lille. Med en top-overflade på 12×12 cm er den på størrelse med Apples nye Mac Mini, men Link er kun 3 cm høj.
Indtil videre holder Microsoft kortene tæt til kroppen, når det gælder den lille boks’ specifikationer, så vi ved for eksempel ikke, hvilket operativsystem, den er baseret på – der skal jo trods alt være et eller andet ombord, der kan formidle input og output. Når man tager Microsofts seneste åbning mod andre platforme i betragtning, skal man ikke blive overrasket, hvis den lille boks kører en eller anden version af Android eller Linux.
Rettet mod virksomheder – indtil videre
Vi ved heller ikke, hvilke chipsæt, der sidder ombord og får det hele til at spille. Microsoft har foreløbig kun afsløret, at bruger specielt designede GPU’er til at behandle og formidle video i Microsoft Teams og Ciscos WebEx-platforme. Derudover ved vi kun, at den har to USB-A-porte og en enkelt USB-C-port, begge med USB 3.2-understøttelse.
Dertil kommer videostik i form af DisplayPort og HDMI, samt en Ethernet-port. Den kan dog også bruges trådløst med WiFi 6E og Bluetooth 5.3. Windows 365 Link er lavet til at starte op på få sekunder, og vågner med det samme fra slumretilstand. Microsoft har primært rettet Link mod erhvervsmarkedet, hvor den samme Link-boks vil kunne bruges af forskellige brugere, der hver især logger ind på deres egne virtuelle PC’er i skyen.
Men prisniveauet på Windows 365 Link er dog også ret forbrugervenligt, hvis privatpersoner skulle have lyst til at få lidt mere plads på skrivebordet (og Microsoft begynder at sælge den til private). Boksen kommer på markedet til april med en amerikansk pris på 349 dollar, eller cirka 2.461 kroner før danske skatter og afgifter.
Dansk tilgængelighed er endnu ikke bekræftet, og meget tyder på, at Microsoft vælger at starte med at sende den på markedet i udvalgte lande først. Det kan man se på, at Link allerede nu kan prøves af i et Preview-program, men man skal bo i USA, Canada, Tyskland, Japan, Australien eller New Zealand for at tilmelde sig.