Ifølge den lille, innovative audio-producent giver det et frekvens-spænd, der går langt ud over det forventelige for trådløse øretelefoner.
Når man gerne vil forstå, hvordan lyd virker, bliver man hurtigt sendt tilbage til folkeskolens fysiktimer. Af samme grund hænger audio-teknologi som regel sammen med fysikkens love, på en måde der giver mening, selv uden at man sætter de grå celler alt for meget i gang.
Et godt eksempel på dette er, at det kræver store enheder, når der skal skubbes mere luft, som det for eksempel er tilfældet med de laveste frekvenser i menneskets hørbare spektrum. Af samme grund er det generelt svært at få sat gange i lydbølger med store, langsomme udsving i små enheder.
Sagt på en anden måde: små øretelefoner er som de fleste ved, ikke ret gode til at gengive basfrekvenser i forhold til større hovedtelefoner eller egentlig højttalere. Det forhindrer dog ikke producenter af øretelefoner i at forsøge at udvide frekvensspektret for øretelefoner hele tiden med nye innovationer.
Det gælder især på in-ear-modeller, der grundet deres placering tæt på trommehinden, ikke behøver flytte luft i de laveste frekvenser ret langt. Alligevel halter det ofte med de allerlaveste frekvenser i f.eks. velproduceret pop- og rockmusik, hvor noget af stortrommen og bassporet kan ligge nede omkring 30-70hz – og altså nærmer sig den menneskeligt hørbare bundgrænse omkring 20Hz.
Er du en hund?
Det er derfor, man som regel skal op i prisklasserne med modeller som Sennheisers MOMENTUM True Wireless 4 eller Sonys WF-1000XM5 for at finde en fornuftig gengivelse af lyd over hele det hørbare frekvensspektrum. Eller man kan gå efter mindre specialproducenter, som f.eks. Noble Audio.
Folkene fra Noble har netop lanceret et par trådløse in-ear-øretelefoner, som de siger giver et hidtil uhørt (ahem…) lydbillede, der ”ubesværet leverer nuanceret og fyldig bas, detaljeret mellemtone og krystalklar diskant hen over et udvidet frekvensspektrum på 20Hz til 40Khz.”
Det er især i toppen, at Noble har udvidet frekvensspektret. Med mindre, du er 10 år gammel eller en hund, er det formentlig begrænset, hvor meget, du kan høre over 20-21KHz. De to førnævnte modeller fra Sennheiser og Sony topper da også ud deromkring – dog kan Sony’erne også håndtere op til 40KHz ved brug af hi-res audio-codecs.
Noble Audio benytter sig dog af en ny metode, der muligvis kan udnytte frekvensspektret bedre. Nobles tilgang er simpelthen at stoppe så mange drivere som muligt ind i øretelefonerne. Standarden er at der sidder to drivere i trådløse øretelefoner. Noble Audios topmodeller har hidtil benyttet sig af tre, hvilket allerede var luksuriøst.
Men i den nye Rex5-model sidder der ikke færre end fem drivere i hver af de to enheder. Disse består af en 10mm dynamisk driver til basfrekvenserne, en 6mm planar-driver til mellemtonen og den nedre diskant, og så tre balancerede armature-drivere til de øverste frekvenser. Det er med disse tre, at Rex5 udvider frekvensspektret opad.
Godt for overtonerne
Når det giver mening til trods for begrænsningerne i den menneskelige hørelse, er det fordi det bl.a. giver mulighed for gengivelse af højfrekvente overtoner, som er brede nok til at nå ned i det hørbare spektrum. Sådanne overtoner bliver naturligt produceret af f.eks. bækkener og guitar- og klaverstrenge, men kan være svære både at opfange og gengive dem – især i små øretelefoner.
Med Rex5 skulle der altså være en chance for at man kan opleve disse i øretelefon-form, hvis vel at mærke lydkilden har opfanget dem og gengiver dem ordentligt. Bluetooth-standardens dynamik sætter en naturlig grænse for den naturtro gengivelse. Men Rex5 har Bluetooth 5.4 med multipoint og understøtter de nyeste aptX Adaptive- og LDAC-codecs med hi-res audio, så det hjælper lidt på det. Dertil kommer standard-codecs som AAC og SBC.
Øretelefoner i denne prisklasse skal naturligvis have ANC ombord, og det har Rex5 da også. Det koster dog lidt på batterilevetiden at drive fem drivere, så denne er lidt under standard for prisklassen med fem timers afspilning mellem opladninger med ANC slået til, og syv timer uden ANC. Æsken kan dog give helt op til 40 timers brug oven i, så altså en 5-6 opladninger, inden også æsken skal lades op.
Der er også forskellige transparency/ambient-tilstande ombord, så du kan høre, hvad folk siger omkring dig eller bilerne i trafikken. Den tilhørende app benytter sig af Audiodos software til personlig tilpasning, men der er også en equalizer ombord, hvis du selv vil rode med lyden. Modsat mange andre modeller uploades opsætningen til øretelefonerne, så du også kan bruge den, når lydkilden ikke er din smartphone.
Om man kan lide Noble Audios gennemsigtige, mørkegrønne design er en smagssag. Med så meget teknologi stoppet ind i små enheder, ligger modellen naturligvis højt oppe i prisklasserne. Vi har endnu ikke den danske pris, men de kan forudbestilles nu til en amerikansk pris på 449 dollar, altså cirka 3.170 kroner før danske skatter og afgifter. Levering begynder på fredag.