Elektriske tandbørster udvikler sig ligesom øvrige elektroniske produkter på markedet. Selv for en garvet tech-journalist kan det forbløffe, hvad producenterne får smækket ind i deres el-tandbørster. Nogle funktioner virker, mens andre virker … overflødige.
Elektriske tandbørster gør tandbørstningen lettere og mere effektiv. Tandlægerne anbefaler især den elektriske tandbørste til dig, der har tendens til at trykke din tandbørste for hårdt mod tænder og gummer. Den elektriske variant behøver ikke den store kraftanstrengelse, da børstehovedet vibrerer og/eller roterer, hvormed el-tandbørsten gør det meste af arbejdet for dig.
De fleste nyere modeller advarer dig på en eller anden måde, hvis du presser for hårdt, og dette kan i sig selv være et argument for at gå den elektriske vej, da du dermed undgår at slide unødigt hårdt på emaljen, der beskytter dine tænder.
Recordere.dk har gennem det sidste fire-fem måneder lagt mund til tre topmodeller inden for el-tandbørster for at undersøge, hvad du får for pengene i tilfælde af, at du overvejer at opgradere til en high-end, elektrisk tandbørste.
Vi har ikke foretaget kliniske målinger af effektiviteten hos den enkelte el-tandbørste. Den enkeltstående test er udelukkende en gennemgang af funktioner, komfort og tilbehør – alt sammen holdt oppe imod prisen.
Oral-B iO Series 10
Hvis du troede, at du havde set alt i en el-tandbørste, udfordrer Oral-B denne indstilling med iO Series 10. Her får du alt det i en elektrisk tandbørste, du ikke vidste, at du havde brug for. Spørgsmålet er så, om topmodellens funktioner i virkeligheden er brugbare eller blot et forsøg på at retfærdiggøre et heftigt prisskilt?
Design og tilbehør
Oral-B iO Series 10 ligger solidt i hånden, og du finder et display i toppen af det ellers minimalistiske design, hvor der også er tænd-knappen ovenover displayet og indstillingsknappen nedenunder. Knapperne er placeret, så det er nemt for tommelfingeren at nå begge knapper, uden behøver at justere dit greb.
Lige under børstehovedets placering er der en lampe, som lyser enten violet, grønt eller rødt afhængig af, om du børster for blidt, lige tilpas eller for hårdt. Lyset er tydeligt at få øje på, når du kigger i spejlet, mens du børster.
Tandbørsten farve er døbt Cosmic Black og er beklædt med små prikker – sikkert for at symbolisere små stjerner på nattehimlen. Ganske kært, men man kan hurtigt forveksle stjernerne med tandpastarester eller kalkpletter, hvormed skaftet kan forekomme uhygiejnisk at se på.
Selve børstehovedet er rundt, og det hviler på et lettere tykt skaft, som skal monteres på selve tandbørsten. Mellemrummet mellem de to enheder er kun en millimeter, hvormed du slipper for at se på kalk og tandpastarester, der måtte sidde fast.
Tilbehørspakken inkluderer et rejseetui med plads til iO Series 10 og børstehovedet. Etuiet tjener også som en oplader, men det er noget stort og klodset, hvilket har en betydning, hvis du rejser let med blot en taske eller rygsæk. Ydermere får du en opladerplatform med display og lys i toppen. Displayet viser klokken, og hvor længe du har været i gang med poleringen af bisserne, hvilket er absolut redundant, i og med at børstetiden også bliver vist på skaftets display.
Læg dertil beholderen til ekstra børstehoveder, hvis du skal have dem med på rejsen – og hvis du vel og mærke køber ekstra børstehoveder, da de ikke er inkluderet i tilbehørspakken.
Funktioner
Redundans lader til at være lidt af et nøgleord i beskrivelsen af iO Series 10. Oral-B vil gerne have, at du henter deres iO-app, der indeholder en tandbørstningscoach og et kort over, hvilke tænder du børster i realtid. Begge dele skal hjælpe dig med at blive mere effektiv til at børste tænder – værsgo’ at skyl.
Efter at have brugt en uges tid med appen må jeg sige, at den er absolut unødvendig. Ligegyldigt er det, at jeg kan opsætte mål for min tandbørstning og optjene points for gennemført brug af iO Series 10.
Jeg skal ikke udelukke, at der er forbrugere derude, som ville have gavn af at få vejledning i tandbørstning, men hvis du føler, du er én af dem, ville du ikke hellere have din tandlæges rådgivning i stedet for?
For så vidt jeg kan deducere, samler appen data ind, hvor jeg børster og hvor længe. Derudover indsamler den oplysninger om, hvor jeg presser for hårdt, og hvor jeg undlader tilstrækkeligt pres. Det er alt sammen meget fint, men jeg kan ikke se, at iO-appen viser mig, hvor der er dannet plak, og hvor der er behov for en ekstra indsats, fordi iO Series 10 ikke skanner mine tænder.
Børsteoplevelsen
Hvordan med selve tandbørstningen? Dette er jo Oral-Bs kernekompetence. Personligt finder jeg, at børstehovedet er for stort og klodset, hvilket gør tandbørstningen lettere ubehagelig. Og den roterende, vibrerende børste kan jeg ganske enkelt ikke forlige mig med, men komfort er individuel.
Børstehovedets udformning gør det nemt at rense tandspidserne, og da børsten roterer, kommer den godt ned og rengør tændernes fordybninger. Til gengæld er det sværere at komme ordentligt ind i mellemrummene mellem tænderne. Overordnet set er jeg ikke i tvivl om, at iO Series 10 er effektiv og får rengjort mine tænder.
Lyset i toppen af skaftet hjælper mig med at anvende det optimale pres, så jeg hverken er for blid eller for hård mod tændernes emalje. Skaftets display er nyttigt, eftersom jeg kan holde styr på, om jeg har børstet i de anbefalede to minutter – har jeg ikke, kommer der en sur smiley, årrrh.
Pris og afrunding
Du betaler en heftig sum for en række unødvendige funktioner såsom app og opladerplatform med timer. Prisen ligger på 2.299, men vil du betale for både opladerplatform og opladeretui? Selve iO Series 10 er en fantastisk el-tandbørste, hvis du er vant til både vibrationer, rotationer og størrelse på børstehovedet samt skaftet.
Ser vi på den skjulte omkostning, der er ekstrabørsterne, har vi set en sampak med seks børstehoveder til kr. 259, hvilket er en acceptabel pris i forhold kvaliteten.
Philips Sonicare DiamondClean Prestige 9900
Har du brug for en app til at fortælle dig, hvordan du skal børste tænder? Gennem de sidste ti års tid har jeg prøvet tre forskellige generationer af Sonicare-seriens topmodeller, hvoraf to har været uden app. Mine tænder sidder endnu fast monteret i kraniet. Philips prøver dog kræfter med både kunstig intelligens, Bluetooth og app-baseret vejledning i tandbørstning.
Design og tilbehør
DiamondClean Prestige 9900 er bare en lækker el-tandbørste, der oser af high-end. Designet er elegant og stilrent, mens skaftet er behageligt at holde om. Skaftet er beklædt med lys, der indikerer, om det er på tide at oplade batteriet, som holder op til 14 dage – naturligvis afhængig af hvor ofte og hvor længe du bruger tandbørsten.
Eneste anke ved designet er, at der samler sig en del kalk og snavs i mellemrummet mellem børstehoved og selve skaftet, hvilket virker uhygiejnisk, men omvendt er nemt at fjerne.
Philips har i pakken inkluderet både en opladerstander og et rejseetui af kunstlæder. Opladeren virker fuldkommen overflødig, fordi etuiet kan oplade batteriet via usb-c. Du kan essentielt set oplade din tandbørste gennem din bærbare computer eller mobiloplader.
Funktioner
Philips har proppet deres nyeste topmodel med et væld af smarte funktioner, der på papiret skal forbedre din tandbørstning. Alene beskrivelsen af tandbørstens SenseIQ giver en tech-nørd hjertebanken, fordi machine learning-funktionen tilpasser DiamondClean Prestige 9900 til din børstestil.
Presser du tandbørsten hårdt mod tænderne, tilpasser den intensisten derefter, så du ikke beskadiger tænderne. Din tandbørste indsamler data om dine evner til at pleje dine tænder og justerer sig ud fra oplysningerne – alt sammen bliver overført til Sonicare-appen, som sender det videre til Philips.
Du betaler for det elektriske vidunder med rede pege og dine data, eftersom brugen af appen kræver, at du deler data med producenten. Frabeder du dig datadelingen, kan du ikke udnytte produktets intelligente løsninger.
Appen fortæller dig også, hvor meget batteri der er tilbage, hvilket virker overflødigt, eftersom tandbørstens skaft fortæller dig, hvornår det er på tide at finde opladeren frem. Appen giver dig også besked, når det er på tide at skifte børstehovedet – noget, som også er absolut redundant. Hvert børstehoved er udstyret med blå striber, som bliver slidt væk med tiden. Når striberne er væk, er det tid til at skifte børstehovedet.
Tandbørstningsoplevelsen
Selve tandbørstningen kan tage nogle dage at vænne sig til qua de højfrekvente vibrationer. Og det er ikke alle, som kan se bort fra den kildende effekt, som vibrationerne har i kinder og gummer.
Forbehold til side, DiamondClean Prestige 9900 leverer en grundig tandbørstning, som efterlader en renere effekt end de øvrige el-tandbørster i testen her. Børstehovedet udformning med lange og spidse børster i begge ender, gør det nemmere at komme længere ind i mellemrummene mellem tænderne.
SenseIQ virker ikke helt efter hensigten. Philips påstår på tandbørstens hjemmeside, at teknologien justerer børstens intensitet efter, hvor hårdt jeg presser på mine tænder, hvilket jeg har svært ved at nikke genkendende til. Philips skriver også, at tandbørsten giver mig feedback på min børstning i realtid, hvilket sker gennem et lys i bunden af skaftet. Lyset blinker så snart, jeg presser for hårdt. Fra tid til anden laver DiamondClean Prestige 9900 også en særlig lyd og bremser børstehovedet i et splitsekund, men jeg skal presse meget hårdt og længe, før dette sker.
Lyset er en god guide, men dioden i bunden af skaftet er så lille, at det ofte er svært at registrere i tandbørstningens hede. Her ville det fysiske feedback være mere bekvemt, og tidligere generationer af Sonicare-tandbørsterne har udelukkende haft fysisk feedback, som blev aktiveret ved lidt for hårdt pres. Philips bør gå tilbage til denne funktion.
Pris og afrunding
DiamondClean Prestige 9900 står til kr. 2.299 med blot ét enkelt børstehoved, hvilket er en overdådig pris for en el-tandbørste. Philips kunne godt have sparet opladerstanderen mod en lavere pris, eftersom du har opladeretuiet. Jeg synes dog, at DiamondClean Prestige 9900 leverer en behagelig, god og effektiv tandbørstning, men du betaler for app-funktionen og SenseIQ, der begge virker redundante.
Læg dertil prisen for nye børstehoveder, der i skrivende stund koster kr. 337 på Philips’ hjemmeside for en pakke med fire. Denne skjulte omkostning skal du lige have in mente, hvis du skifter børstehovedet ud to gange om året.
Kan du finde et slagtilbud på DiamondClean Prestige 9900, bør du overveje et køb. Ellers er prisen eksorbitant for en el-tandbørste med funktioner, du ikke kommer til at bruge, og med enkelte teknologier, som ikke helt virker efter hensigten.
Panasonic EW-DP52
Japanske Panasonic dominerer ikke just søgeresultatslisten, når du slår elektriske tandbørster op på nettet. Det gør Oral-B og Philips til gengæld. Panasonic leverer heller ikke nytænkning eller en masse lag på din tandbørstning med deres topmodel. EW-DP52 leverer til gengæld de basale funktioner, du kan forvente af en el-tandbørste.
Design og tilbehør
Producenten går, ligesom Oral-B og Philips, med et cylinderformet design, som ligger godt i hånden. Det eneste, som bryder det glatte plastiklook, er en tap beregnet til at holde skaftet fastmonteret i opladeren, hvilket virker lidt som en designmæssig hovsaløsning.
Fronten er beklædt med en multifunktionsknap og dioder, der viser, hvilken form for tandbørstning du har valgt, samt batterikapacitet. Toppen af skaftet er noget af et samlingspunkt for synlige tandpastarester og kalk. Heldigvis er overfladerne nemme at rengøre.
EW-DP52 kommer med et ganske almindeligt rejseetui, hvis plastikmateriale virker noget tyndt og skrøbeligt. Her er der plads til tandbørsten og to hoveder – intet andet. Du får en opladerstander med i købet, og batteriet holder i op til 90 minutter, hvilket er længe nok til 14 dage på rejse uden, at du behøver at pakke opladeren.
Du får dog fem forskellige børstehoveder med i købet, hvormed Panasonic har fokus på brugbart tilbehør fremfor overflødige, smarte funktioner. Hovederne har forskellige størrelser og bruges til normal børstning, dybderens af tændernes sider, fjernelse af plak, tandkødspleje samt rensning af bidefladerne.
Funktioner
Panasonic holder sig til de basale funktioner, som konkurrerende mærker slog sig op på for cirka ti år siden. Gennem forskellige tryk på multiknappen vælger du almindelig tandbørstning, følsom børstning, dybderens, tandkødspleje eller overfladebehandling.
Ingen fancy app-tilslutning eller timere, der holder styr på, om du har børstet i de anbefalede to minutter.
Tandbørstningsoplevelsen
EW-DP52 gør det, du forventer af en elektrisk tandbørste; den renser dine tænder gennem soniske vibrationer. Det er nærmest back to basics, men jeg føler, at tandbørsten rengør mine tænder effektivt. Vibrationerne er dog meget kraftige, hvilket får det smalle børstehoved til at kilde en del i starten – noget jeg vænner mig til efter tre dage.
Tandbørstens forskellige rensefunktioner får jeg ikke til vane at bruge, men det er den blide funktion, jeg forliger mig mest med. Børstehovedet og dertilhørende skaft er smalle nok til, at jeg kommer nemt omkring i undermund og overmund, uden det virker som et overgreb. Dog kunne jeg godt have ønsket et større børstehoved med lidt spidsere børster i toppen, men her har Panasonic jo leveret et børstehoved til at rengøre mellemrummene mellem tænderne, hvilket tjener en vigtig rolle i kampen mod belægning og bakteriedannelse.
Presser jeg for hårdt, udsender EW-DP52 en høj motorlyd, ligesom motorens bevægelsesmønster ændrer sig en anelse. Direkte, fysisk feedback som jeg hilser velkommen.
Pris og afrunding
Panasonic EW-DP52 er set til kr. 1.733, hvilket er en okay pris for selve tandbørsten og tilbehørspakken med hele fem børster. Og du slipper for at betale ekstra for overflødige funktioner.
Dog lander prisen for ekstra børstehoveder på kr. 119 for en pakke med to, hvilket er i den høje ende. Læg dertil at du skal lede længe efter de mindre konventionelle børstehoveder.