Forside * Nyheder

Tøm skufferne for gammel elektronik på international indsamlingsdag

-

Danmark har en af verdens højeste forbrugsrater af elektronik, hvilket også resulterer i en stor mængde elektronikaffald.

Ifølge FN forventes mængden af elektronikaffald at nå 82 milliarder kilo i 2030 – en betydelig stigning fra de 62 milliarder kilo i 2022. D. 14. oktober markerer International E-Waste Day (IEWD), en dag dedikeret til at fremme korrekt håndtering og genbrug af elektronik.

Annonce:

Denne årlige indsamlingsdag, organiseret af WEEE Forum, som også inkluderer den danske organisation Elretur, sætter fokus på at reducere det stigende elektronikaffald. Temaet for IEWD 2024 er ”Retrieve, Recycle & Revive” (Indsaml, Genbrug & Genopliv), og det handler om at skabe bevidsthed om den miljømæssige værdi af korrekt genanvendelse. Ifølge Morten Harboe-Jepsen, direktør for Elretur, er det afgørende, at vi begynder at ændre vores adfærdsmønstre omkring elektronikforbrug for at beskytte vores fremtid.

Danmark står over for en udfordring med et gennemsnitligt elektronikaffald på 24,8 kilo pr. indbygger – 40% højere end EU-gennemsnittet. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at over halvdelen af danskerne gemmer deres gamle telefon, når de køber en ny, og kun en lille del afleverer dem til genbrug. Dette er et stort spild af ressourcer, da meget af elektronikken kan genanvendes eller endda genbruges.

En undersøgelse fra Danmarks Statistik fra 2024 viser, at vi er lidt for gode til at gemme gammel elektronik i skufferne, og at vi kan blive langt bedre til at sortere vores elektronikaffald:
  • Mere end 50% gemmer deres gamle mobiltelefon, når de får en ny
  • 40% har stadig deres gamle bærbare pc
  • 40% af tablets samler støv i skufferne
  • 16% gemmer deres brugte stationære computer
  • 17 % sorterer deres gamle telefon til elektronisk affald/genbrug
  • 19% gør det med den brugte bærbare/tablet
  • 25% gør det med den gamle stationære computer

Elretur, Danmarks største kollektive ordning for elektronikaffald, arbejder på at ændre dette mønster. Siden 2017 er mængden af genbrugt elektronik tidoblet, og Elretur genanvender nu 84% af de indsamlede produkter. For at øge genbruget yderligere har organisationen etableret to nye genbrugsanlæg i 2024, som har kapacitet til at klargøre 60.000 stykker elektronik årligt.

Så på International E-Waste Day opfordres danskerne til at tømme deres skuffer og skabe og aflevere deres ubrugte elektronik på genbrugspladserne, hvor de kan gøre en forskel for miljøet. Du kan læse mere på elretur.dk.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.