Forside * Featured

TEST: Sony MDR-M1 – Lukket professionel vellyd!

-

Sony MDR-M1

Produkt: Lukket professionel hovedtelefon designet til monitor formål

Annonce:

Vejledende pris: 1.899 kroner

Stillet til rådighed af: Sony Professional


For lige under et år siden, havde jeg fornøjelsen af at teste en ny ÅBEN hovedtelefon fra Sony MDR-MV1, der var skabt til professionelle formål målrettet mixning.  Derfor var det naturligvis lige til højrebenet at sige ja til at teste denne nyhed der har fået navnet MDR-M1. 

MDR-M1 er en  LUKKET hovedtelefon, også designet specifikt til professionelt brug. Selvom dens primære formål er at levere præcis og neutral lyd, er den bestemt ikke kun forbeholdt lydfolk, musikkere og DJs,  Ligesom med deres åben model, MDR-MV1, leverer Sony her et produkt, der kan bruges til både kritisk monitorering og almindelig musiklytning for de der værdsætter præcisions lyd og gerne vil have en lukket hovedtelefon der kan holde til hårdt brug. 

Design og komfort

MDR-M1 er utrolig let og fleksibel, hvilket gør den komfortabel at have på i lange sessioner. Ørepuderne er bløde og tæt omsluttende, og den lave vægt bidrager til en meget behagelig oplevelse. Med en vægt på kun 218 gram (uden kabel)  er det noget der kan mærkes i komforten og gør den god til lange arbejdsdage.  Konstruktionen virker meget solid, selvom den primært er lavet af plast, og kvalitets indtrykket er stort. I forhold til den tidligere testede MDR-MV1 er puderne af ikke helt så bløde og luftige, hvilket naturligvis skyldes at den lukkede M1 model her skal isolere lyden bedst muligt. Kompromisset bliver at M1 ikke er helt så komfortabel efter 6 timer på hovedet.   I lighed med MDR-MV1 har M1 modellen det smarte aftagelige kabel udstyret med indbygget adapter.  Det aftagelige kabel er af høj kvalitet og skrues fast, hvilket er en kærkommen detalje der sikrer at det holder under alle forhold.   Med M1 leveres både et langt og kort kabel, der understreger at SONY har tænkt over tingene. Der findes ganske enkelt ikke noget værre end at sidde med 3 meter kabel der kører fast i kontor stolen når man ikke har brug for det!  Dobbelt thumbs op for den! 

Lydkvalitet

 

Man føler sig straks tryg med MDR-M1, der imponerer fra starten med sin balancerede lyd, der balance mæssigt er på højde med den dyrere MDR-MV1, men med de kompromisser der er med en lukket hovedtelefon. Fordelene ved en lukket konstruktion er at den er ideel til situationer, hvor man ikke ønsker, at lyd slipper ud, som f.eks. under vokaloptagelser foran en mikrofon hvor “bleed” fra hovedtelefoner kan resultere i feedback.   Bassen er ikke helt neutral, hvilket er helt typisk for næsten alle hovedtelefoner, – jeg oplever et lille løft der for mig til kritisk monitorering, især når det kommer til mikrofon optagelser, kan være en lille ulempe.   Jeg forstår udemærket det valg sony har taget her, da helt neutrale hovedtelefoner generelt kan opleves som værende kedelige.

Når det er sagt, er balancen i lydgengivelsen ekstremt tillidsvækkende ved MDR-M1. Fra de dybeste toner til de højeste frekvenser leveres lyden med en præcision, der skaber tryghed og gennemsigtighed. Der er rigelig detaljerigdom i alle aspekter af musikken, UDEN at alt flås helt fra hinanden.   Det er præcist her at Sony har ramt den helt rigtige balance, hvor man nemt opdager problematikker i lyden, uden at alt hele tiden udstilles helt afklædt.

Når det kommer til applikationer hvor der ikke er brug for den ekstra isolation, er den åbne MDR-MV1 dog tydeligt et bedre valg, der leverer en mere åben lyd og ENDNU bedre komfort.  I direkte sammenligning virker det på mig som om at MV1 har en endnu mere detaljeret top-end og lidt mere luft i detaljerne i bassen, sammen med et selvsagt bredere lydbillede grundet det åbne design.  Til mix applikationer hvor der ikke er brug for særlig isolation til miljøet udenfor er den stadig at foretrække.

 

Anvendelse og fleksibilitet

 

MDR-M1 er skabt til en bred vifte af anvendelser, hvor kritisk lytning skal kunne foregå uden forstyrrelse eller “bleed”. Dens evne til at levere masser af output gør den egnet til alle typer hovedtelefonforstærkere og sikrer at de kan spille usundt højt når det kræves. Fra vokal optagelser til broadcast-arbejde klarer den sig eksemplarisk og er en fornøjelse at have på hovedet i mange timer af gangen.  Der er måske studie hovedtelefoner på markedet, som bløder mindre ved høje lydniveauer, men til almindelig monitorering er isolationen godkendt.

Den lette, fleksible konstruktion gør MDR-M1 til en hovedtelefon der er nem at transportere og kan vrides i næsten alle retninger når der er brug for f.eks kun at have hovedtelefonen på et øre.  Det er en vigtig faktor, især når man arbejder med lange indspilnings- eller redigering sessions.

Konklusion

Sony MDR-M1 er en fremragende monitor-hovedtelefon, der kombinerer præcision, komfort og holdbarhed. Til prisen på 1.899 kroner er de klart et scoop, og selvom de er designet til professionelle, kan præcisions elskende musikentusiaster også få glæde af dem. Jeg ville personligt bruge dem til live optagelser, vokal indspilninger og som mix hovedtelefon på farten.  Det er en dygtigt balanceret hovedtelefon, der leverer professionel lyd uden at gå på kompromis med komforten.  Bravo!

Mere info fås hos Sony

TEST: Sony MDR-M1 – Lukket professionel vellyd!
Konklusion
Et homerun for lukkede professionelle hovedtelefoner. Solide, perfekt balance, super performance, troværdige og til en god pris!
Bærekomfort
Lyd kvalitet til prisen
Design
Plus
Komfort
Fleksibilitet
Aftageligt kabel
Perfekt balance
Kan spille meget højt
God pris
Minus
Ikke helt så komfortable som MDR-MV1
Lukkede hovedtelefoner har begrænsninger lydmæssigt
4.9
Karakter

Denne artikel er en del af serien: HIFI Hovedtelefoner

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.