Har du allerede et Ajax alarmsystem, og ønsker at at opgradere med avanceret live-kamera overvågning, så har Ajax introduceret Ajax NVR (Network Video Recorder), der får strøm via dit netværk og optager i op til 4K.
Flere og flere danskere har et alarmsystem og mange har et system fra Ajax, der de seneste år er gået hen og blevet et meget populært økosystem for trådløse alarmer og overvågning. I 2024 har Ajax introduceret deres NVR (Network Video Recorder), der er en HUB, der med en harddisk og nogle kameraer kan overvåg dit hjem hele døgnet uden du skal betale for abonnement som du skal hos mange andre udbydere.
Vi har testet Ajax NVR, Ajax TurretCam og Ajax DomeCam Mini, og her er hvad vi synes.
Hvad er Ajax NVR?
Ajax NVR er en ekstra boks på størrelse med den første Mac Mini, der indeholder hardware til styring af enten 8 eller 16 kameraer afhængig af hvad version du køber. boksen kræver kablet forbindelse til dit netværk, og oven i det skal du have et netværk med understøttelse for PoE (Strøm via Ethernet), med mindre du vil føre to kabler ud til hvert kamera.
NVR boksen kan så med en harddisk eller SSD optage alt hvad der sker i – og omkring dit hjem, så du via Ajax app kan se hvad der sker af “spændende” ting. Boksen har sit eget avancerede krypterede operativsystem som benytter Ai til genkendelse af dyr, mennesker og andre ting som kan være interessant at overvåge i sit hjem.
Ajax NVR overholder det amerikanske National Defense Authorization Act (NDAA), der opfylder strenge sikkerhedsstandarder og -regler, hvilket kan give brugeren en god garanti for databeskyttelse og privatlivets fred. Alt din video opbevares lokalt på din egen NVR, dog kan du bede om at downloade videoer til din telefon eller tablet, og så kører de lige op på en Ajax server i op til 24 timer, hvorefter de slettes. Du kan faktisk også montere et MiniSD kort i kameraet, hvis du ønsker at have en lokal backup, hvis NVR’en går i stykker. Du bruger dog Ajax Cloud hvis du skal se video når du ikke er hjemme på eget net.
Og da du bruger den velkendte Ajax app til at se video og opsætte kameraerne, så er det lige så let at benytte som resten af Ajax alarmsystemet.
Ajax NVR bruger Ajax’s egen JetSparrow protokol, som giver en meget sikker forbindelse mellem dine enheder i systemet.
Installation og opsætning af Ajax NVR
Installationen af Ajax NVR tager ikke mange minutter. Det som tager længst tid, er at sætte SSD eller harddisk i boksen, og der taler vi maks. 5 minutter. Jeg valgte en 1TB Samsung SSD, men der er sagtens plads til at du kan sætte en stor fysisk harddisk i, så du kan gemme endnu mere data. Men til min test var 1TB rigeligt.
Så startes boksen op med strøm, og så er det på samme måde som at tilføje andre Ajax enheder. Du scanner en lille QR kode i app’en og så kommer den på. Boksen har en ethernet forbindelse og et 230V strømstik, og kabler til begge dele følger med.
Efter installation, er det tid til at tilslutte de forskellige kameraer. Sammen med Ajax NVR, havde Ajax sendt mig et Ajax Dome – og et Ajax Turret 4K kamera.
Når først boksen er installeret et sted i huset, så kan du glemme alt om den, for alt andet foregår i Ajax app’en.
Vi har testet Ajax Dome og Ajax Turret 4K kameraer.
Ajax kameraer tilbyder både PoE (strøm over ethernet) og muligheden for at tilslutte en strømforsyning til kameraet. Men personligt har jeg Unifi netværk, og jeg har rigeligt med PoE adgang i alle mine forskellige switche. Så for mig var det let at tilslutte kameraer så længe der var en swicth eller et netværksstik i nærheden der tilbød PoE.
Kamera installeres på samme måde som alt andet Ajax udstyr – Så snart du har tilsluttet det til netværket og strømdioden lyser grøn, kan du scanne en QR kode, og så tilføjes kameraet til dit hjem.
Der er flere forskellige Ajax kameraer at købe, og flere nye modeller er på vej. Du kan få TurretCam i enten 8MP eller 5MP med 2.8mm objektiv og 110 eller 85 graders Field of View. Kameraet er baseret til at montere i loftet. Det samme er deres DomeCam Mini som også kommer i 8MP og 5MP. Ajax har også et BulletCam på vej, som det er meningen skal hænge på en væg.
Når kameraet er tilsluttet til Ajax NVR, får du en masse muligheder for opsætning. Du kan sætte følsomheden for bevægelser i rummet, hvad kodec du vil bruge til video (H.265 eller H.264). Du kan også sætte bitrate og FPS. Og jeg er ret imponeret over hvordan man via en gitter-visning kan sætte hvad der er aktivitetszoner, hvor bevægelse skal registreres. Dette kan iøvrigt sættes op for både en primær og en sekundær stream.
Du kan også sætte lysfølsomhed, og hvornår det indbyggede infrared lys, skal bruges for at give bedre billeder i mørke. I det hele taget er der masser af indstillinger for hvordan du vil bruge kameraet. Du kan også lave privatlivs-zoner, der så giver sorte områder på videoen, hvis man nu har et kamera der peger ud i indkørslen, og man ikke vil optage det som sker ude på gaden.
Kvaliteten på videoen er rigtigt god, og jeg er også imponeret over hvor hurtigt du får et live-view når du er inde i app’en. Til dagligt bruger jeg Arlo kameraer selv, og der kan jeg godt skulle vente nogle få sekunder for at få et live feed. Det sker ikke her. Det er nærmest øjeblikkeligt når jeg vælger et kamera i app’en.
Har du allerede andre overvågningskameraer der understøtter OnVif standarden kan disse installeres i Ajax NVR, og faktisk kan du med JetSparrow protokollen som Ajax bruger også få opdagelse af bevægelse på kameraer der ikke kommer fra Ajax.
Jeg havde monteret TurretCam i mit orangeri, og det pegede ud mod haven, og jeg lavede så en test hvor jeg udefra går ind imod orangeriet, og den fangede mig fra det sekund jeg kom ind i kameraet synsfelt, og til trods for at jeg havde en grøn trøje på, der passede til græsplænen kunne jeg følge min færden hele vejen.
Night mode virker også rigtigt godt på Ajax Turretcam.
Der er indbyggede mikrofoner i kameraerne, som du ved opsætning kan vælge om de skal optage lyd eller ej.
Det er NVR arkivet der gør Ajax NVR interessant.
Når du står på et kamera i app’en, er det som standard et live billede du får, men du kan vælge og vise NVR arkivet, og så er det alt det spændende kommer frem. Du kan scrolle igennem tidslinjen som enten dækker hele dagen hvis du har valgt at optage hele tiden, eller de tidspukter hvor kameraet har opdaget en bevægelse og derfor har startet en optagelse. Du kan filtrere på personer, dyr, biler og bevægelser (træer, skygger osv.). Du kan naturligvis også filtrere på dato og tid.
Hvis du har en hændelse som du gerne vil gemme på din telefon eller tablet, kan dette gøres fra app’en. Du markerer det tidsrum du vil have med over fra kameraet, og så får du en notifikation, når det kan hentes ind i kameraet. Det fungerer ganske godt, og kvaliteten er meget fin.
Arkivet gemmer så længe der er plads tilbage på din harddisk eller SSD, og Ajax NVR understøtter harddiske på op til 16TB størrelse, så der burde være rigeligt med plads, med mindre du kører 4K på alle kameraer 24/7. Jeg har testet nogle uger med 1 eller 2 kameraer aktivet med optagelse når der var bevægelse, og der havde jeg brugt omkring 200 GB, Så det er klart at har man mange kameraer og ønsker høj opløsning så gør man klogt i at købe en stor harddisk til NVR’en.
Konklusion – Ajax NVR er det rigtige valg, hvis du har netværket til det
Har du et hjem, hvor der er trukket ethernet ud i alle rum, eller har du let ved at føre netkabler henover loftet så er Ajax NVR den helt rigtige løsning til dit hjem, hvis du allerede har en Ajax Alarm løsning.
Du får en ganske god billede og videokvalitet, og du får kameraer til en meget rimelig pris. Personligt glæder jeg mig til deres vægmonterede kamera, fordi det nok passer bedst til det gamle hus jeg bor i, men har du et moderne hus med let adgang til netværk igennem loftet, så er TurretCam også rigtigt godt at have hængende i loftet .
Vi ender på 4,5 flotte stjerner.
Pris og levering
Ajax NVR kan fås i 8 og 16 kanaler. Modellen vi testede var med 8 kanaler, og kan fås i farverne sort og hvid.
- Ajax NVR (8CH) : ca. 2.500,- (Se bedste dagspris her)
- Ajax TurretCam (5MP) : Ca. 1.700,-
- Ajax DomeCam Mini (8MP) : Ca. 1.850,-