Forside * Featured

Spilanmeldelse: FC 25

-

FC 25 tilføjer ny spilmode samt forbedringer på visse punkter. Men det minder stadig meget om sidste års udgivelse.

Det er lidt samme sang hvert år et nyt FC (tidligere FIFA) udkommer. Er der sket nok forbedringer til at det er værd at købe. Diskussionen vil nok fortsætte så længe spillet udgives og kun du kender svaret på om det er en opgradering værd for dig. Jeg har selv oplevet en vis træthed over serien de senere år, da jeg har følt at spillet fornyede sig for lidt.

Annonce:

Karrrieren har i år endelig fået visse ændringer. Jeg kan især godt lide at man nu, før karrieren starter, kan vælge om man vil scoute talenter på traditionel vis eller om man med det samme vil kende deres fulde stats, om der skal være vejrforhold der påvirker kampene, om man skal kunne fyres osv. Det er rart at kunne skræddersy karrieren lidt mere så folk der ikke har oceaner af tid også kan være med.

Nyt er også, at man nu kan spille kampe med sine talenter. Det foregår i den ny Rush-mode, der er en 5 vs 5 spilmode, på en mindre bane og med lidt andre offside regler end normalt (man kan kun være offside på sidste tredjedel af banen). Spilmoden byder også på ny kommentator samt nye arenaer.

Ud er til gengæld røget Volta-spilmoden. Det er godt tænkt, at man i karrieren kan spille med sine talenter og på den måde se dem an, udvikle de sider af dem man ønsker, før man hiver dem op i førsteholdstruppen.

Rush er mere actionfyldt end 11 mod 11 og jeg synes egentlig, at det er en ganske underholdende måde at spille fodbold på, uden det dog går hen og bliver den altdominerende spilmode. Dertil er 11 mod 11 stadig sjovere i min optik. Rush er i øvrigt fuldt integreret i alle FC´s facetter og kan således spilles i alle spilmodes, skulle det ønskes.

Derudover er der i år fokus på taktik og man kan nu i lang højere grad påvirke hvad ens spillere skal gøre på banen, ned til den enkelte spillers løbemønstre. I hvert fald på papiret. For selvom det er rart at man nu kan ændre taktik uden at skulle ud i menuerne, men jeg må være ærlig og sige, at jeg i praksis har svært ved at mærke den store forskel på, om jeg har bedt min angriber løbe i dybden, eller søge bolde mere med ryggen til målet. Måske er det bare mig der ikke dyrker FC nok.

Foruden førnævnte er menuerne i både karriere og resten af spillet ændret. Det kræver lidt tilvænning, men er egentlig ganske velfungerende når først man kommer ind i den ny opbygning.

Et sted FC stadig kan sit kram er omkring alt det der omgiver kampene. Fra musikken, til optakten inden kampene, det spiller altså og får en i rigtig god fodboldstemning. Under kampene er der ligeledes godt gang i lægterne og det er en fornøjelse at kunne høre sit favoritholds sange, musik ved scoringer og hvad der ellers måtte være af lir under kampene.

Kommentatorerne ville jeg stadig ønske var danske, men det sker nok aldrig, dertil er vi bare for lille en nation. Grafisk er spillet flottere end sidste år og stadions, spillere og tilskuere ser virkelig godt ud. Ok, hold som Barcelona og Real Madrid har fået mere kærlighed end vores danske klubber, men selv i vores lille Superliga kan tilskuersange kendes og spillere (med lidt god vilje) også genkendes.

På banen har spillerne fået flere animationer og EA hurra-ord i år er “FC IQ”, der skulle gøre spillerne mere intelligente end hidtil. Måske kan mere erfarne spillere end jeg mærke forskel, men for de fleste casual players vil det nok være ganske svært at se forskellen på i år og sidste år. Jeg kan i hvert fald ikke spotte mere intelligente spilmønstre. Tvært i mod synes jeg spillet i år er blevet mere knudret på den måde, at det nu er blevet endnu sværere at dække op og det er tydeligt, at EA mener at fodbold er et angrebsspil først og fremmest.

Personligt ville jeg hellere have et spil, der fokuserede ligeså meget på forsvarsspillet. Angriberne kan ind i mellem føles væsentligt hurtigere end forsvarerne og i starten har angribernes “speed-boost” kunnet sætte ethvert forsvar. Netop speed boost, hvor spilleren rykker lynhurtigt nogle meter, er blevet nedtonet i en opdatering, som vi ikke har haft mulighed for at teste. Men finter kan også give førnævnte speed-boost, hvis du ved hvilke finter du skal lave.

På den måde er FC 25 ikke ligeså tilgængelig som tidligere synes jeg. Jovist, man kan sætte sig og spille som før, men det er sværere at få et flow i spillet i år og møder du spillere online, der har styr på de finter, der giver speed-boost, får du problemer næsten ligemeget hvor god du er til at forsvare. Jeg savner en tilgang til sporten, hvor det handler mere om forståelse for selve fodboldspillets facetter end for at vide, hvilke fiduser du skal dyrke for at udnytte spillets algoritme bedst muligt.

Konklusion

Den overordnede oplevelse af FC 25 afhænger af din tilgang til det. Hvis du er glad for FC 24 og vil have mere af det samme, med enkelte forbedringer på især karrieren, ja så vil du med garanti også kunne lide FC 25. Det fortsætter stilen fra sidste år og især på banen minder det ganske meget om sidste års spil. Rush er en god tilføjelse og byder på mere actionfyldt spil på banen.

Der bydes endvidere på flottere grafik end sidste år og spillet er nu endnu bedre til at ramme stemningen før og under en fodboldkamp. Der er som altid tonsvis af spilmodes at kaste sig over og uanset om du er til karriere, online, ultimate team eller Rush, er der nok at sætte tænderne i.

Spillet på banen er stadig godt og man kan lave nogle virkelig lækre mål. Men der efter min smag et alt for stort fokus på angreb og nogle frustrerende elementer, hvor det mere kræver at man ved hvordan spillet ønsker du skal spille fremfor at lade dig diktere spillet. Fc er stadig i høj grad et skabelonskåret spil på banen, for højt efter min smag.

FC er en mastodont og det vil det fortsætte med at være i mange år frem. Det har ikke rigtig nogen konkurrenter og FC 25 er et sikkert kort som mange helt afgjort vil nyde. Personligt glæder jeg mig dog til den dag spillet på banen slippes løs til spillerens frie fortolkning. Måske det sker til næste år…

Karakter: 7/10

 

Pris og tilgængelighed

FC 25 er ude nu og fås til:

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.