Forside * Nyheder

OpenAI er nu 1 billion kroner værd

-
(Foto: John Guccione/Pexels.com/OpenAI)

En ny runde af investeringer har gjort firmaet bag ChatGPT til en af de mest værdifulde startups nogensinde.

Firmaet bag den ultrapopulære AI-chatbot ChatGPT er nu den højst værdisatte startup-virksomhed før en børsnotering nogensinde. Det er sket efter en ny runde af investeringer fra forskellige sider har skabt et nyt, økonomisk grundlag for OpenAIs fremtid. Det vidner samtidig om, hvor høje forventningerne er til AI som sådan, og OpenAIs kommende teknologier.

Den nye investeringsrunde er på i alt 6,6 mia. dollar, eller cirka 44,7 mia. kroner – svarende til lige under, hvad hele den københavnske metro har kostet at bygge. Konsekvensen af investeringerne er, at OpenAI nu er sat til at have en værdi på 157 mia. dollar, eller lidt over en billion kroner – altså tusind milliarder.

Annonce:

Det er et af de eksempler på Silicon Valley-pengebeløb, der kan være svære at rumme eller forholde sig til. Men som illustration kan nævnes, at Ukraines bruttonationalprodukt i 2022 var på et beløb i samme størrelsesorden, 160 mia. dollar, ifølge FN. Hvis OpenAI var et land, ville det i 2023 ligge et sted mellem Morocco og Kuwait på en liste over lande organiseret efter bruttonationalprodukter.

Eller vi kan igen bruge den københavnske metro som eksempel. Dem ville man kunne købe 20 af for de samme penge. Danmarks bruttonationalprodukt er 2,8 billioner, så OpenAIs værdi er altså omkring en tredjedel af dette. For hele selskabets markedsværdi ville OpenAI altså kunne købe en tredjedel af Danmark i et års tid.

Microsoft og NVIDIA…men ikke Apple

Det enorme beløb gør OpenAI til den højst værdisatte startup-virksomhed nogensinde – målt efter værdien før en potentiel børsnotering – ifølge flere medier. Flere af investeringerne er dog betinget af, at OpenAI gennemfører det skift fra nonprofit-organisation til en normal virksomhed, som firmaet p.t. er i gang med.

Investeringerne kommer primært fra kapitalfonden Thrive, der er stiftet og ledes af Joshua Kushner. Han er bror til Donald Trumps svigersøn og rådgiver, Jared Kushner.  Men der er også kommet penge fra en hel del tech-virksomheder, heriblandt Microsoft, der allerede har investeret 13 milliarder dollar – godt 88 mia. kroner – i OpenAi, ifølge webmediet Semafor.

Microsoft har nu smidt endnu en milliard dollar oven i de 13, formentlig for at sikre, at de stadig ejer de 49% af virksomheden, som de havde før den nye investeringsrunde. Ellers består den seneste investeringsrunde af penge fra japanske Softbank og MGX, en investeringsfond fra de Forenede Arabiske Emirater.

Den eneste anden, store tech-gigant, der er involveret, er NVIDIA. Chipfirmaet har lagt 100 millioner dollar i potten, formentlig som en slags sikring af forholdet til OpenAI. NVIDIA er nu en af de største techvirksomheder i verden netop på grund af deres AI-dedikerede serverchips.

Det var meningen at også Apple skulle have været med i den seneste runde, men firmaet har trukket sig. Det sidste har givet anledning til spekulationer om OpenAI-modellernes rolle i Apple Intelligence og deres integration i iOS, som Apple ellers allerede har annonceret.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.