Forside * Featured

Kommunikationssatellit fra Boeing ødelagt i rummet

-
Ai-genereret satellit (ill. Pixabay)

En kommunikationssatellit bygget af Boeing er gået i stykker, mens den var i kredsløb om jorden, rapporterede Intelsat i weekenden.

Satellitten, Intelsat 33e, stoppede med at fungere på grund af en “anomalitet” lørdag, og mandag bekræftede virksomheden, at satellitten var gået helt tabt.

Intelsat udtalte, at de samarbejder med satellittens producent, Boeing, og flere regeringsorganer for at analysere data og observationer omkring hændelsen. Virksomheden har også nedsat et panel til at udføre en omfattende analyse af årsagen til problemet.

Annonce:

Dette nedbrud kommer på et uheldigt tidspunkt for Boeing, som i forvejen har oplevet problemer med sin Starliner-mission og modtaget en kriminel svindelsag i forbindelse med 737 Max-flystyrtene.

Den amerikanske rumstyrke Space Force har også bekræftet hændelsen. Ifølge en udtalelse fra U.S. Space Forces-Space blev Intelsat 33e observeret at gå i stykker den 19. oktober 2024 kl. 04:30 UTC i geostationært kredsløb. Der spores i øjeblikket omkring 20 fragmenter fra satellitten, og der foretages løbende analyser. Der er dog ingen umiddelbare trusler mod sikkerheden i rummet, oplyser rumstyrken.

Satellitovervågningsfirmaet ExoAnalytic Solutions har dog observeret op til 57 fragmenter af satellitten, ifølge rapporter fra Space News.

Intelsat 33e blev opsendt i 2016 med det formål at levere kommunikationstjenester til Europa, Asien og Afrika. Satellitten oplevede dog problemer med fremdriften kort efter opsendelsen og nåede kredsløb senere end planlagt. Yderligere fremdriftsproblemer i 2017 reducerede dens oprindelige 15-årige levetid med 3,5 år. Dette er ikke første gang, Boeing oplever sådanne problemer, da en anden af virksomhedens satellitter, Intelsat 29e, blev erklæret tabt i 2019 efter blot tre år i rummet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.