Forside * Featured

Google tvunget til at åbne for konkurrerende app-butikker

-

Epic Games tvinger Google til at ændre Play Store-modellen efter afgørelse i monopol-sag.

I en historisk beslutning har en amerikansk domstol fastslået, at Google Play Store har et ulovligt monopol, hvilket har ført til en række påkrævede ændringer i Googles forretningsmodel. Dommen er resultatet af en monopol-sag anlagt af Epic Games tilbage i 2020.

Domstolens afgørelse betyder, at Google skal tillade Android-brugere at downloade konkurrerende app-butikker, såsom Epic Games Store, direkte fra Google Play. Desuden skal tredjeparters app-butikker kunne distribuere apps fra Google Play, medmindre udviklere vælger at afstå fra dette.

Annonce:

En af de mest markante ændringer er, at Google ikke længere kan kræve, at udviklere bruger Google Pay Billing som den eneste betalingsløsning for apps, der sælges via Google Play. Udviklere vil nu få mulighed for at tilbyde alternative betalingsmetoder, som ikke nødvendigvis giver Google en andel af salget.

Derudover vil udviklere få ret til at linke til alternative installationsmuligheder i deres apps og informere kunderne om andre måder at foretage køb på. Google er også blevet forbudt at tilbyde økonomiske incitamenter til mobiloperatører og enhedsproducenter for at præinstallere Play Store, ligesom Google heller ikke må betale udviklere for at lancere deres apps eksklusivt i Google Play Store.

Selvom Google ikke længere kan fastholde sin tidligere stramme kontrol, får de dog lov til at opkræve gebyrer for “rimelige foranstaltninger”, der beskytter brugernes sikkerhed og privatliv i forbindelse med apps og app-butikker, der downloades gennem Google Play.

Denne sag adskiller sig markant fra Epic Games’ tilsvarende sag mod Apple, hvor Apple blev frikendt for at have monopoliseret deres app-butik. I modsætning hertil tabte Google sagen mod Epic Games, og en jury konkluderede sidste år, at Google havde misbrugt sin markedsposition ved at opkræve urimelige gebyrer fra udviklere og drive en monopolistisk app-butik.

Google er blevet pålagt at implementere ændringerne inden den 1. november 2024 og opretholde dem i tre år. Selvom Google har tilkendegivet, at de planlægger at appellere afgørelsen, har de advaret om, at ændringerne kan skade forbrugernes privatliv og sikkerhed samt hæmme konkurrencen på Android-enheder.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.