Forside * Nyheder

Det kan Apples nye M4 Pro-chip og Thunderbolt 5

-
(Foto: Apple)

Uden de store fanfarer har Apple præsenteret Pro-versionen af M4-chippen sammen med de nye Mac Mini’er. Det betyder samtidig en introduktion af Thunderbolt 5.

Vi er på dag to af Apples tidligere annoncerede ”lancerings-uge”, der igår kastede nye iMacs med M4-chips ombord af sig. Ganske overraskende har Apple så i dag annonceret, at Apple Intelligence nu kan prøves af på amerikansk engelsk i Danmark, i første omgang på Macs, og til april på iOS og iPadOS.

Og så er der kommet en ny Mac Mini, der er mere mini end tidligere modeller. Med Mac Mini har Apple dog også samtidig, og uden de helt store fanfarer, annonceret en ny chip i Apple Silicon-porteføljen: M4 Pro.

Annonce:

Pro-versionen af M4 er ligesom de tidligere Pro-versioner af Apples chips tiltænkt folk, der har behov for lidt mere power på både CPU-ydelse og i forhold til grafikken. Det er derfor den har fundet vej til Mac Mini, og formentlig i morgen bliver annonceret som hovedchippen i nye 14” og 16” MacBook Pro-modeller.

Hvor den almindelige M4-chip, der blev lanceret med den nyeste version af iPad Pro for flere måneder siden har enten 9 eller 10 CPU-kerner og 10 GPU-kerner, har M4 Pro 12 CPU-kerner og 16 GPU-kerner i den konfiguration, der kan fås med Mac Mini.

Mere ydelse end effektivitet

De 12 CPU-kerner er fordelt på 8 højtydende kerner og fire strømeffektive kerner. Det er et forhold der går i den modsatte retning end M4-chippen hvor fordelingen er henholdsvis fire og seks, så der altså er flere effektivitetskerner end højtydende.

Det kan slet ikke udelukkes, at de MacBook Pro’er, der forventes annonceret onsdag, også kan fås med M4 Pro-chip med endnu flere kerner på både CPU og GPU. Apple har i sin markedsføringsgrafik angivet, at M4 Pro kan komme op på 14 CPU-kerner og 20 GPU-kerner, så måske får vi mere at vide om dette i morgen. Vi får formentlig også en M4 Max at se for dem, der virkelig har behov for power.

Apples markedsføringsgrafik for Mac Mini angiver at M4 Pro kan konfigureres med op til 14 CPU-kerner og 20 GPU-kerner (Foto: Apple)

M4 Pro repræsenterer dog også endnu en nyudvikling i forhold til de eksterne enheder, der kan tilkobles – og især skærme. Det handler om den næste version af Thunderbolt, altså Thunderbolt 5. Hvor M3-serien og den normale M4-chip kun understøtter Thunderbolt 4, er M4 Pro først med Thunderbolt 5-understøttelse.

Det betyder for eksempel, at du kan koble flere eksterne skærme med højere opløsning til Mac Mini end tidligere, og dette vil formentlig også være tilfældet med de kommende MacBook Pro’er. MacBook Pro med M3 Pro-chip understøtter to eksterne skærme i op til 6K/60Hz over Thunderbolt 4, eller en kombination af en 6K/60Hz-skærm over Thunderbolt og en 4K-skærm med op til 144Hz over HDMI.

Tre skærme over HDMI

Hvis du vil have mere end det, skal du med M3-serien op i de voldsomt dyre modeller med M3 Max. Disse kan håndtere op til fire skærme ved at føje to yderligere skærme til Thunderbolt 4-forbindelsen, altså tre i alt, og så den førnævnte 4K/144Hz-skærm over HDMI.

Men med M4 Pro kan du køre tre skærme, hvad enten du vil gøre det med Thunderbolt 5 eller HDMI. F.eks. kan den nye Mac Mini med M4 Pro klare tre skærme i 6K/60Hz over enten Thunderbolt eller HDMI. Hvis du føler trang til at kombinere de to, kan du køre to skærme, hvor den ene er i 6K/60Hz over Thunderbolt og den anden er enten 8K/60Hz eller 4K/240Hz over enten Thunderbolt eller HDMI.

Der er gode chancer for at MacBook Pro’erne, der kommer i morgen har endnu flere muligheder end disse. Thunderbolt 5 kan også køre DisplayPort 2.1 native over USB-C, og har en dataoverførselshastighed på op til 120Gb/s, hvilket er tre gange så hurtigt som de USB 4-implementeringer, der f.eks. findes på Mac Mini med M4-chippen.

Hold øje med disse sider i morgen i forhold til de sidste detaljer om de M4-versioner, der dukker op i MacBook Pro.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.