Forside * Nyheder

Danmarks vigtigste dokumenter digitaliseres for fremtiden

-
En del af det materiale, Rigsarkivet digitaliserer vedrører politi og domstole helt tilbage fra 1500- og 1600-tallet. Her ses retsdokumenter fra 1600-tallets hekseprocesser. (foto: Rigsarkivet)

Rigsarkivet påbegynder et historisk projekt med digitalisering af nogle af landets mest betydningsfulde dokumenter.

Projektet, som er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden med henholdsvis 10 mio. kr. og 7,5 mio. kr., har til formål at sikre bevaringen af Danmarks skriftlige kulturarv for fremtiden og gøre den tilgængelig for alle online.

I Rigsarkivets samlinger findes alt fra Danmarks grundlove og breve fra H.C. Andersen til Øresundstoldregnskaber og dokumenter fra hekseprocesserne i 1600-tallet. Digitaliseringen vil fremtidssikre disse skrøbelige dokumenter og give både forskere og almindelige borgere nem adgang til materialet. Rigsarkivar Morten Ellegaard udtaler, at projektet er en investering i fremtiden og vil gøre det muligt for nuværende og fremtidige generationer at dykke ned i den danske kulturarv – også på globalt plan.

Annonce:

Projektet bygger på et grundigt forarbejde, og fondenes bidrag fremhæver det demokratiske og forskningsmæssige potentiale i at gøre disse unikke dokumenter tilgængelige online. Det markerer et vigtigt skridt i bevaringen og aktiveringen af Danmarks fælles historie.

  • Projekt: Digitalisering af arkivalier af enestående national betydning (ENB). Projektet dækker 5.900 arkivkasser.
  • Periode: 2025-2028.
  • Finansiering: Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden støtter med 10 mio. kr. Augustinus Fonden støtter med 7,5 mio. kr.
  • Formål: Fremtidssikring, digital bevaring og tilgængeliggørelse af Danmarks mest centrale historiske dokumenter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.