Forside * Nyheder

Apple vinder smarturs-retssag: Får 1.728 kroner i erstatning

-
Det er disse to Masimo-smarture, W1 (tv.) og Freedom (th.), som Apple lagde sag an over. Patenterne handlede mere præcist om en oplader og et modul, som ikke er inkluderet i de nyeste versioner af urene (Foto: Masimo).

Juryen dømte til fordel for Apple i tech-gigantens gengældelses-retssag mod Masimo, der tidligere havde fået stoppet salget af Apple Watch Series 9 og Ultra 2 i USA.

Beløbsstørrelserne i tech-retssager er ofte gigantiske. Her på siden har vi nogle gange brugt den københavnske metro som målestok for at illustrere beløbene. For eksempel kan man bygge to københavnske metroer for de penge, Apple skal betale i restskat, efter EU har kendt selskabets skatteaftale med Irland ulovlig.

Men så er der også de tilfælde, hvor beløbene ikke er helt så gigantiske. For eksempel har Apple netop vundet 250 dollar i sin retssag mod Masimo. Med dagens dollarkurs svarer det til cirka 1.728 kroner. Det kan man f.eks. købe en Apple TV 4K eller et sæt AirPods for og stadig have råd til en tur på McD på vej hjem fra storcenteret.

Annonce:

Det knapt-så-gigantiske beløb er blevet tilkendt af en jury i Apples retssag mod det sydcaliforniske teknologifirma Masimo, der er fokuseret på sundheds-teknologier. Retssagen er en lille patentsag, som Apple har anlagt som et modsvar på den noget større patentretssag, Masimo har anlagt mod Apple, og som har haft temmelig vidtgående konsekvenser.

D. 21. december sidste år måtte Apple afbryde salget af Apple Watch Series 9 og Ultra 2, fordi disse indeholdt en blodilt-sensor, der anvendte teknologi, som Masimo havde patent på. Blodilt-måleren blev introduceret allerede i 2020 ved lanceringen af Apple Watch Series 6, og kort efter lagde Masimo sag an.

Men Masimo klagede også til den internationale handelskommission i USA (ITC – International Trade Commission) i juni 2021. Denne myndighed kan blandt andet blokere for salg af importerede varer, der f.eks. bryder et patent. Det gælder f.eks. alle Apples produkter, der som bekendt samles i Kina og derfor teknisk set er importvarer, når de sælges i USA.

Patentbryderne var allerede blevet droppet

ITC fandt efter en undersøgelse, at Masimo havde noget at have sin klage i. Apple gik udfaldet i møde ved forebyggende at afbryde salget af Watch Series 9 og Ultra 2 i december. Der gik dog ikke mere end nogle uger, før nye versioner af de to produkter uden blodilt-måler fandt vej til amerikanske butikshylder. De nyeste modeller af Apple Watch har stadig ikke blodilt-måleren ombord.

Det er et udbredt og ofte brugt strategisk træk i tech-branchen at anlægge en modretssag, når et firma bliver sagsøgt af et andet. Da Apple mod-sagsøgte Masimo, var det også over patenter, der dog var tilknyttet produkter og komponenter, der allerede var forældede i Masimos sortiment.

Helt specifikt mente Apple, at Masimos to smarture W1 og Freedom brød to af Apples designpatenter, og det fandt en jury i delstaten Delaware, at Apple havde ret i. Men fordi Masimo allerede havde droppet den oplader og det komponentmodul, der brød patenterne, mente juryen ikke, at Apple havde lidt større økonomisk skade ved patentbruddet.

Derfor valgte juryen kun at tildele Apple 250 dollar i erstatning. Det er ifølge Reuters minimumsbøden ved et patentbrud. Reuters skriver også, at Apples advokater gjorde det klart i retten, at målet ikke var penge, men at få stoppet salget af de pågældende produkter. Men det var altså allerede sket inden dommen faldt.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.