Recordere.dk har samlet tre let transportable højttalere, som på overfladen kan virke meget identiske, men vi har lyttet godt efter og fundet forskellene – på godt og ondt.
Transportable Bluetooth-højttalere er meget identiske, kunne konklusionen meget nemt være. Dog er der forskel i lydoplevelsen, der bliver synlig, når du lytter efter, hvorfor nærværende test kan være unødvendig, hvis læseren har forvildet sig ind i tanken om, at en Bluetooth-højttaler er en Bluetooth-højttaler.
Dette er absolut ikke tilfældet, hvorfor vi har samlet en traditionel og lille højttaler, en mini-højttaler med 360 graders lyd og en halvstor højttaler med 360 graders lyd samt spatial audio. Detaljer vil her udgøre, hvad du bør investere i.
Sonos Roam 2
Tag lyden med dig overalt. Kompakte Bluetooth-højttalere er nærmest indbegrebet af denne mulighed, som Sonos også lægger op til med Roam 2. Højttaleren står i skrivende stund til kr. 1.499, og prisen lyder måske voldsom i forhold til et lydprodukt, der er mindre end en halvliters vandflaske, men du får en easy listening-højttaler, du kan have i den ene hånd, mens du kan have avisen i den anden på vej ind i stuen.
Design og funktioner
Roam 2 er nem at gribe fat omkring, når den skal med rundt i hjemmet. Cylinderdesignet er både slankt og minimalistisk, så højttaleren falder i med baggrund, og det eneste væsen, den gør af sig, er at spille musik.
Sonos forsøger ikke at konkurrere med partyhøjttalere fra JBL, Sony eller andre. Man har fokus på casual musiklytning, mens du læser avisen, laver mad eller bare nyder en rolig stund på terrassen. Roam 2 holder også til, at du medbringer den på skovturen eller taber den i vandpytten, da den er IP67-certificeret. Fordi designet er så kompakt, og vægten blot er på 430 gram, lever Roam 2 vitterligt op til sit navn.
Jeg har haft højttaleren siddende i flaskeholderen på min rygsæk, liggende ovenover instrumentbrættet i bilen og placeret på skrivebordet på det lille hotelværelse. Roam 2 er bare nem at have med overalt, og batterilevetiden er på op til ti timer.
Toppen af højttaleren har kontrolpanelet med regulering og styrering af musikken, og der er en mikrofonknap, hvis du vil i kontakt med Alexa.
Lydoplevelsen
Roam 2 kan godt spille højt nok til, at du kan gå fra stuen til køkkenet eller fra terrassen og ned i haven, uden du, eller naboerne, kan undgå at høre musikken. Dog opstår forvrængningerne omkring 70 % lydstyrke, og vi går fra skønsang til Yoko Ono.
Roam 2 opnår den bedste lyd, hvis den ligger ned og er i hovedhøjde. Du opnår større fylde og bedre rumklang på denne måde.
Petit-højttaleren har en ganske fin bund, mens mellemtoner og diskant forekommer veldefinerede i forhold til højttalerens størrelse. Diskanten virker desuden pænt afrundet, hvilket tager toppen af skarpheden.
Når jeg sætter min elektroniske playliste på, skal lydstyrken være omkring 50-60 % for at få en musikoplevelse uden mudret lydbillede og forvrængninger, mens rock, pop og akustisk kan komme op omkring de 70 %.
Billie Eillishs nummer, Bury a Friend, har en god, dyb klang, mens hendes lyse sopranstemme træder fint frem. Baseffekten bliver dog mere forvrænget og lydbilledet mudret, som lydstyrken stiger. Læg dertil at genrer som progressiv house og deep house med mere kraftfuld bas bliver mere mudrede at lytte til, når du bevæger dig over 60 % lydstyrke.
Akustisk musik af Emiliana Torrini eller Hooverphonic lyder bedre, da der ikke sker alt for meget i lydbilledet. Til gengæld træder de karakteristiske, kvindelige vokaler godt frem.
Klassisk eller minimalistisk jazz lyder også ganske godt med Roam 2 – igen, så længe der ikke sker for meget i musikken, eller lydstyrker er skruet helt i vejret. Når disse præmisser er på plads, får du faktisk en glimrende og let transportabel minihøjttaler, som leverer en hæderlig lydoplevelse.
Ultimate Ears Wonderboom 4
Cirka to år efter udgivelsen af Wonderboom 3 udgiver Ultimate Ears fjerde generation af den lille ”granat”-højttaler. Ejer du allerede tredje generation, skal du godt nok kigge dybt ned i detaljerne, før du finder en grund til at opgradere. Og selv hvis du skal købe en transportabel Bluetooth-højttaler, bør du kigge på Wonderboom 3, der er set til kr. 399 i skrivende stund, mens Wonderboom 4 står til kr. 749.
Design og funktioner
Udseendet har nærmest ikke ændret sig siden den første Wonderboom-højttaler. Fjerde generation fører designtraditionen videre med det klassiske + og – på fronten til lydregulering, mens toppen har tre knapper til tænd/sluk, tilslutning via Bluetooth og styring af musikken.
Wonderboom 4 ligner en rap, stilfuld og forvokset håndgranat med skrappe farver – ligesom forgængerne. Højttaleren vejer 420 gram, hvilket gør den let transportabel i din rygsæk eller mulepose. Du kan have den med på stranden eller i parken, hvor den kan spille i op til 14 timer, selvom det regner, eller den bliver overdækket af sand, da Wonderboom 4 er IP67-certificeret. Højttaleren tåler sågar en tur i poolen, hvor den flyder ovenpå, mens musikken fortsætter.
Du er ikke i tvivl om, at Ultimate Ears henvender sig til festglade unge, som ønsker at have musikken i centrum, hvilket lykkedes takket være 360 graders lyden. Placer højttaleren midt i lokalet, og alle kan lytte med.
Største forskel mellem treeren og fireren er knappen i bunden af højttaleren. Jo, den er også en genganger, men denne gang bladrer den mellem udendørslyd, podcastlyd og standardlyd. Du får tre lydformater, så Wonderboom 4 brager ekstra meget igennem, når du er i det fri. Podcastlyden får højttaleren til at fremhæve stemmer, mens den skruer ned for bassen.
Lydoplevelsen
Wonderboom 4 byder på ”stor” og kraftfuld lyd i forhold til størrelse og rumfang. Højttaleren kan snildt spille et mindre lokale op – fra kollegieværelse til dagligstue.
Udendørslyden bliver mindre bastung, mens diskant og mellemtoner bliver boostet af et tryk på multiknappen i bunden. Mellemtoner og stemmer går tydeligere igennem, når du aktiverer podcastfunktionen, mens bas og baggrundsmusik bliver dæmpet, hvilket også fungerer rigtig godt, fordi stemme og samtale i en podcast eller radioudsendelse bliver klarere og mere veldefinerede.
Husk dog på at Wonderboom 4 er en kompakt partyhøjttaler, før du begynder at få forventningerne til lydkvaliteten for højt op. Vidunderet gør det, den skal – spille højt og sprede lyd i hele rummet. Basniveauet er rimeligt størrelsen taget i betragtning, men når jeg spiller progressiv house eller anden bastung elektronisk, er oplevelsen noget tam. Mellemtonerne er pænt veldefinerede, og sangstemmerne går klart igennem til mig, uden bassen virker overdøvende.
Diskanten er dog lettere skinger, hvilket især kan mærkes, når soloviolinen kommer op i de meget høje toner, men det er nok heller ikke klassisk musik, du kommer til at afspille på vidunderet.
Alt i alt leverer Wonderboom 4 et fint lydbillede og en evne til at spille højt.
Jeg mener, at højttaleren er bedst egnet til pop og rock, mens bastunge numre bliver en anelse forvrængede og mudrede – glem klassisk. Dog vil jeg også anbefale, at du kigger på Wonderboom 3, hvis du vil have en nogenlunde identisk lydoplevelse til billigere penge – forudsat du kan leve foruden podcastfunktionen.
Ultimate Ears Megaboom 4
Cirka seks år efter Megaboom 3 så dagens lys, udgiver Ultimate Ears partyhøjttalerens fjerde generation. Længe skal du lede for at opdage forskellen på de to generationer, og du skal indstille din evne til finlytning. Prisen ligger i skrivende stund på kr. 1.500, og du får en god oplevelse for pengene.
Design og funktioner
Megaboom 4 ligner sin forgænger ufatteligt meget. Højttaleren er sit karakteristiske og traditionelle cylinder-look, og den understøtter fortsat 360 graders lyd, hvormed du kan placere enheden midt på bordet, så alle dine gæster får stort set samme musikoplevelse.
Toppen af højttaleren har den såkaldte Magic Button, du kan bruge til at styre musikken og din playliste på visse streamingtjenester. Og du finder en praktisk strop til at hænge Megaboom 4 på en gren eller et søm i sommerhuset eller i parken.
Fronten har, som altid med UE Boom-højttalere, + og – symbol til justering af lydstyrken. Højttalerens krop er beklædt med robust stofagtigt materiale, mens top og bund består af hård gummi. Du kan fortsat tabe højttaleren fra en meters højde, mens den kan tåle en tur i poolen takket være IP67-certificeringen – Megaboom 4 kan flyde ligesom forgængeren.
Højden, rumfanget og vægten er nærmest identisk med forgængeren, selvom fjerde generation vejer ti gram mere – altså, 935 gram. Megaboom 4 er nem at holde i en hånd, og den er tilstrækkelig portabel, da den ikke fylder alt for meget i en rygsæk.
Eneste nævneværdige forskel fra 3 til 4 er, at Megaboom 4 understøtter spatial audio – eller rumlig lyd.
Lydoplevelsen
Du slipper for at aktivere rumlig lyd, da højttaleren automatisk afspiller musikken i formatet, når det er tilgængeligt. Bemærk derfor at din streamingtjeneste, såsom Apple Music eller Tidal, skal udbyde musik i spatial audio-formatet, hvis du skal have glæde af det.
Forskellen er på overfladen minimal, hvormed dine venner rundt om bordet helt sikkert ikke vil bemærke den i festens hede. Men hvis du spidser ørerne, vil du kunne høre, hvordan lydbilleder har en bedre opdeling, selvom du kun lytter til musikken gennem en højttaler.
Når jeg lytter til rockmusik i spatial audio-formatet, er der en finere opdeling af, hvor den enkelte musiker er placeret i lydstudiet. Tag Sweet Child of Mine af Gun ’n Roses, der åbner med Slash giver den fuld spade i midten af lydbilledet, mens Duffs basguitar og Izzy på backup-guitaren spiller i henholdsvis højre og venstre side. Adler på trommerne er centreret, og trommerne har en god fylde, mens highhatten er pænt skarp. Selv når ham, skrigeskinken, begynder at blæse i mikrofonen, er de forskellige instrumenter veldefinerede og opdelte.
Megaboom 4 er jo en festhøjttaler, hvormed jeg stresstester den med elektronisk musik af Jean-Michel Jarre og Odesza – også i spatial audio. Jarres numre som Zeitgeist, Brutalism og Epica brager godt igennem med gode detaljer, som kommer ud gennem alle sider af højttaleren. Det samme gør A Moment Apart og Behind the Sun af Odesza, der har en fin dyb klang.
Konventionelle numre lyder også fornuftige med Megaboom 4. Basniveauet er ikke overvældende, men godt taget cylinderens størrelse i betragtning, ligesom de lave toner ikke må overdøve detaljerne i musikken og mellemtonerne. Du kan sagtens skrue op for bassen inde i den sparsomme UE Boom-app, men lydstyrken skal ikke særligt højt op, før forvrængningerne pibler frem i musikken.
Til gengæld går det helt galt med klassisk musik, hvor strygerne når op i den høje ende af frekvensområdet. Diskanten er alt for skarp, og det skærer decideret i mine ører i sådan en grad, at jeg skal skrue gevaldigt ned for lyden. Men igen, Megaboom 4 er designet til festlig musik, og her falder klassisk nok ved siden af.
Ser vi på, havd Ultimate Ears tilbyder, så er Megaboom 4 en god højttaler til dig og dine selskaber, hvor musikken er i fysisk centrum og mere som et stemningsfuldt bidrag til festen.
Producenten gør det hæderligt med rumlig lyd, men formatet er til dig, når du er alene med højttaleren, fordi opdelingen af lyden ikke er så markant igen – rumlig lyd er et fint ekstralag.