Forside * Featured

Winamp frigiver kildekoden: En ikonisk medieafspiller genopstår

-
Winamp, som nostalgikerne kender den (uden et af de mange skins, der kan lægges oven på (Foto: Winamp/Recordere)

Winamp, den ikoniske medieafspiller fra 1990’erne, har nu opfyldt sit løfte fra maj 2024 og gjort hele sin kildekode tilgængelig på GitHub. Dette inviterer udviklere fra hele verden til at bidrage til projektet og bringe den elskede medieafspiller tilbage i en moderne form.

Winamp blev lanceret i 1997 af Nullsoft og blev hurtigt en favorit blandt brugere, i takt med at MP3-filer blev den dominerende standard for musikafspilning. Afspilleren var kendt for sin enkle, men kraftfulde grænseflade, som kunne tilpasses med skins og visualiseringer. Desuden understøttede Winamp en bred vifte af lydformater, og brugerne kunne endda streame internetradio og podcasts gennem platformen.

Nullsoft blev senere opkøbt af AOL, hvilket førte til en langsommere udvikling af softwaren. I 2013 blev Winamp officielt nedlagt, og mange troede, at medieafspilleren var død for altid.

Annonce:
Billede: BleepingComputer

En ny begyndelse

I 2014 blev Winamp købt af Radionomy, som havde planer om at genoptage udviklingen af afspilleren. Dog formåede de ikke at bringe Winamp tilbage til fordums storhed, da markedet i mellemtiden havde flyttet sig mod streamingtjenester som Spotify og Apple Music.

I maj 2024 annoncerede Winamps udviklingsteam, at de ville frigive kildekoden til afspilleren den 24. september. Dette var næsten tre årtier efter dens oprindelige lancering.

Den 24. september blev Winamps kildekode, sammen med værktøjer til at bygge programmet og tilhørende biblioteker, officielt frigivet på GitHub. Dette åbner op for, at udviklere nu kan bidrage med fejlrettelser og nye funktioner til afspilleren. Dog er det værd at bemærke, at den licens, kildekoden er frigivet under, forhindrer distribution af modificerede versioner af softwaren.

Alligevel er muligheden for at tilføje og forbedre funktionaliteter en stor milepæl for mange nostalgiske fans og udviklere, der husker Winamp fra dens storhedstid.

Ved at frigive kildekoden til fællesskabet opfordrer Winamp udviklere til at samarbejde om at modernisere afspilleren. På GitHub-siden står der:

“Winamp er en multimedieafspiller lanceret i 1997, ikonisk for sin fleksibilitet og brede kompatibilitet med lydformater. Dens udvikling gik i stå, men nu er dens kildekode frigivet til fællesskabet, hvilket giver udviklere mulighed for at forbedre og modernisere afspilleren til nutidens brugeres behov.”

Kildekoden er dog baseret på ældre teknologier, som f.eks. DirectX 9 SDK, hvilket betyder, at der vil være behov for en betydelig indsats for at opdatere den til nyere standarder. Men projektets ikoniske status og den nostalgi, det vækker hos mange brugere, lover godt for fremtiden. Mindre end 24 timer efter frigivelsen havde Winamps GitHub-arkiv allerede modtaget 2.500 stjerner og var blevet “forked” 600 gange.

 

Fremtiden for Winamp

Det er stadig uvist, hvordan Winamp vil udvikle sig i de kommende år, men et er sikkert: Fællesskabet bag den ikoniske medieafspiller har nu en enestående mulighed for at bidrage til dens fremtid. Med både dedikerede fans og talentfulde udviklere på sagen, kan Winamp måske endnu engang finde sin plads i en digital tidsalder, der har ændret sig markant siden dens storhedstid.

Uanset hvad, vil nostalgien og glæden ved at genoplive Winamp garanteret tiltrække en stor skare af både gamle og nye brugere, der ønsker at “whip the llama’s ass” endnu engang.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.