Forside * Nyheder

Tre OpenAI-chefer siger op, inklusive firmaets CTO

-
OpenAIs (nu forhenværende) CTO, Mira Murati i en præsentationsvideo fra OpenAI (Foto; OpenAI)

Firmaets CEO, Sam Altman, nægter at det skulle have noget at gøre med firmaets omstrukturering fra open source-virksomhed til profitskabende tech-firma.

Det er helt normalt, at chefer i toppen af techbranchens største firmaer skifter rolle. Og at det en gang imellem sker til en helt anden virksomhed end den, de kom fra. Men når tre af de øverste og mest indflydelsesrige chefer forlader en virksomhed samtidig uden at have et nyt job på hånden, er der som regel et eller andet fat.

Dette er netop sket i OpenAI, firmaet bag ChatGPT og Microsofts Copilot-assistent. Mira Murati, der i seks et halvt år har været Chief Technology Officer (CTO) for OpenAI, har overrasket en hel del mennesker ved at annoncere på X, at hun nu vil forlade selskabet.

Annonce:

Samtidig har firmaets forskningschef (Chief Research Officer), Bob McGrew og en af hans forskningskolleger, Barret Zoph, også sagt op. Zoph har titlen VP of Research, hvilket formentlig også er en slags forskningsleder. Ifølge Zophs indlæg på X arbejdede han dog under Bob McGrew og havde blandt andet ansvaret for at forske i, hvordan OpenAIs modeller opførte sig efter de var blevet trænet.

Det er altså tre af de mest betydningsfulde personer i OpenAI, der nu vil forlade skuden. Murati har sammen med Sam Altman været en af de mere synlige OpenAI-chefer og har ledet udviklingen af ChatGPT, der formentlig er den største publikumssucces, der er blevet lanceret i teknologiverdenen i de sidste par år.

Omstrukturering på vej

Samtidig mister OpenAI altså også to af sine store forskningskapaciteter, der ligeledes har spillet essentielle roller i at gøre ChatGPT til et hit og dermed sætte gang i hele den generative AI-bølge, er stadig er over os.

Ingen af de tre har meldt noget ud om grunden til deres afgang. Mira Murati skriver på X, at der aldrig rigtig er noget godt tidspunkt at forlade et firma på, men at det nuværende tidspunkt føles rigtigt for hende. Det kan have noget at gøre med OpenAIs fremtidsplaner.

OpenAI står ifølge Reuters overfor en restrukturering, der blev annonceret for nylig. Firmaet planlægger at blive mere af et reelt tech-firma, med investor-ansvar og det hele. Lige nu er firmaet nemlig stadig struktureret som det var til at starte med. Det vil sige at OpenAI delvist er en non-profit-organisation, hvor der er sat grænser for, hvordan den må tjene penge.

Murati støttede Altman

Samtidig er selskabet, som navnet antyder, forpligtet til at gøre en del af sine AI-opfindelser tilgængelige for hele verden via open source-kode. Sam Altman, firmaets topchef, har dog længe gerne ville af med disse restriktioner og i stedet konkurrere med f.eks. Google på lige markedsvilkår.

Det var denne holdning, der angiveligt fik OpenAIs bestyrelse til at fyre Altman sidste år, da flere af OpenAIs stiftere ikke længere stolede på hans intentioner og dømmekraft. Altman endte dog med at vinde denne magtkamp og blev genansat. Det er formentlig denne sejr, der nu gør det muligt for ham at få gennemført sine ambitioner på vegne af selskabet.

Reuters har dog fået en udtalelse fra Altman, der nægter, at de tre chefers afgang skulle have noget med omstruktureringen at gøre: ”Det er fuldkommen usandt”, siger Altman. Altman skrev også som svar til Muratis indlæg på X, at han takkede hende for at være en stor støtte ”i svære tider”, som visse medier tolker som balladen omkring hans fyring sidste år.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.