Forside * Featured

TEST: Aqara Smart Lock U200 – Den bedste smartlås på markedet lige nu

-

 

Er du på jagt efter en smartlås, der virkeligt kan gøre din hverdag lettere, og virker med både Homey og Apple Home Key, så læs med her. Vi har testet Aqara U200, der er en smartlås med masser af fede funktioner.

Vi har haft Aqara U200 smartlås kit til test, som er en smartlås med dertilhørende keypad. Låsen er udlånt af Biggerthings.io, der er den danske distributør af bl.a. Aqara.

Annonce:

Her kan du læse hvad vi synes om låsen, men jeg kan lige så godt starte med at sige at jeg er super begejstret.

 

Aqara U200 smartlås(foto: recordere.dk)

Aqara U200 – Udpakning og design

Aqara U200 kommer i en æske, der udover smartlåsen indeholder et keypad med fingeraftrykslæser og mulighed for at aflæse Apple Homekey, og så kommer den med batterier, og men masse forskellige beslag til at montere både lås og keypad.

Aqara U200 kommer i to farver – Sort og sølv, og den model vi testede var i sølv, så den passede til håndtaget på den dør den skulle monteres på. Låsen er ret stor sammenlignet med f.eks. Danalock V3 som vi har testet tidligere, men Danalock har heller ikke understøttelse for både Matter, Thread og Apple Homekey. Men jeg tror det er sikkert at sige, at Aqara U200 ikke har den store Wife Acceptance Factor, da den fylder ret meget i forhold til mange andre smarte låse.

Når det er sagt, så synes jeg ikke at den er grim, men jeg ville ønske at Aquara havde kunne presse den lidt på størrelsen. En fed ting ved U200, er at den kommer med mulighed for både genopladeligt batteri, AAA batterier og 12v strøm gennem en almindelig transformator til Keypad, og genopladeligt batteri, der følger med til selve smartlåsen. Det genopladelige batteri oplades via USB-C, og det kan oplades både i eller udenfor låsen via USB-C kabel.

 

Inden jeg fortsætter skal jeg også lige gøre opmærksom på, at Aqara U200 ikke kan styre en 3-punktslås, så har du sådan en, skal du huske at løfte dørhåndtaget, når du skal låse døren, ellers fejler den. Men det har alle de smartlåse jeg har testet indtil nu have skulle, så det er ikke noget jeg brokker mig over. Men har du en dør hvor du vrider ekstra gange på din lås for at køre ekstra låse ind i karmen, så virker det med U200 uden problemer.

Du kan bruge den med masser af forskellige smarte økosystemer. Bl.a. Apple Home, Amazon Alexa, Samsung SmartThings, Homey og Google Home.

Det medfølgende numeriske tastatur er stort, og så har det en fingeraftrykslæser og en NFC læser. Lås og keypad er parret fra fabrikken, og det betyder også at bliver noget ødelagt, så er du nødt til at skifte hele sættet. Keypad har en IPX5 certificering.

Inden man starter installationen vil jeg anbefale at man forbinder den med den Matter enhed som man vil køre den sammen med. Jeg testede den med både Homey og Aqara Hub M3.

 

Aqara Hub M3 (foto: recordere.dk)

Aqara Hub M3 – Genial hub med Matter og Thread

Inden jeg fortsætter med anmeldelsen af Aqara Smart Lock U200, er jeg nødt til at fortælle at jeg sammen med smartlåsen fik en Aqara Hub M3, for at få det fulde udbytte af U200. Du kan bruge U200 uden hub via andre Matter enheder eller Bluetooth.

Auara Hub M3 er seneste Hub fra Aquara, der understøtter både Matter & Thread, og den kører 100% lokalt på dit enten trådløse 2.4 eller 5Ghz netværk eller via kablet Ethernet. En genialitet er at du kan bruge POE (Power over Ethernet) med Hub M3, og så den vej kan give både strøm og netværk til Hub’en. Det brugte jeg på min Unifi POE switch, og den var sat op på ganske få minutter, og efter en nødvendig firmware opdatering var jeg klar med installationen af både Apple Home og Matter.

 

Du kan bruge POE med Aqara Hub M3 (foto: recordere.dk)

Kort fortalt om Hub’en så understøtter den automatiseringer og noget Aqara kalder Hub clustering, hvor du kan have mere end én Hub i dit hjem, og så på den måde have fallback hvis den ene Hub falder ud.

Hub’en har også en indbygget højttaler, der udover at kunne give dig engelske beskeder, også kan bruges som dørklokke og sirene hvis du vil bruge alarmfunktionalitet.

Jeg kunne skrive meget mere om Aqara Hub M3, men nu er denne anmeldelse om Aqara U200 smartlås, så det vil jeg lade være med.

 

Installation af Aqara U200. (ill. Aqara)
Installation af Aqara U200. (ill. Aqara)

Aqara U200 – Installation og opsætning

Installationen af Aqara U200 tager mellem 30 minutter og 1 time afhængigt af hvor handy du er. Og hvis du installerer hele pakken, så skal du være opmærksom på, at det ikke er alle dørkarme, der har plads til det keypad der skal være på ydersiden hvis du vil have support for at kunne låse dig ind med NFC, tal-kode eller fingeraftryk. Den skal så monteres på selve døren, og for at citere min kone “Oh my god, hvad synes du selv…”, da jeg viste hende hvordan det ville se ud. Så udover de knap 1.600 DKK som sættet koster, skal du også investere et tilsvarende beløb i blomster og talegaver for at få lov.

Selve smartlåsen kan både monteres med vrideren øverst eller nederst. Hos mig har jeg håndtaget under vrideren, og derfor skulle jeg vende den “på hovedet”, så knaptekster inde i låsen står på hovedet, men det er ikke noget der betyder noget, for det er ikke knapper du ser eller bruger i det daglige, blot til opsætning.

Efter installation er den klar til at bruge enten med Aqaras egen app, eller det smart home økosystem du bruger. Den kan også bruges direkte i Apple Home. 

Installationen i App’en er en step-by-step installation, hvor man guides igennem. Man skal have batterier i både smartlås og så scanner man bare Aqara QR koden på enhederne når man ønsker at tilføje dem i app’en og sker resten af sig selv. Under installationen kalibreres låsens motor, så den passer præcis til den dør den er monteret i, og hold da helt op der er er power i den motor som er i U200 smartlåsen. Jeg havde lidt problemer med at få U200 ind via iOS, men via Android kom den på første gang. Efter at havde firmwareopdateret låsen virkede det også godt med iOS.

Du kan installere igennem Aqara app’en, men du kan også installer den via tilføj et Matter Device på både Android og iOS. Begge dele fungerer rigtigt godt og let. Du finder både Aqara QR og Matter QR kode på indersiden af indendørsdelen af U200 smartlåsen.

Du kan venligeholde brugere og gæster i app’en hvor du også kan give adgang til gæster.

 

Keypad til Aqara U200 smartlås(foto: recordere.dk)

Genialt keypad, der gør det let at give adgang til gæster og håndværkere.

Vi kender det nok godt alle sammen. Vi skal have en håndværker på besøg i en periode, og man udleverer en nøgle til dem, så de kan komme ind, og så skal man huske at få nøglen retur. Alt det behøver man ikke når man har en Aqara smart lås, for den understøtter midlertidige nøglekoder som kan låse folk ind i en forudbestemt periode eller tid. Det fungerer rigtigt godt.

Aqara U200 kan bruges med Apple Home Key (ill. Aqara)

Du kan bruge Aqara NFC tags, og du kan også tildele fingeraftryk til brugere, så hvis du gerne vil have hurtig adgang til huset, så kan du have en NFC tag til brugeren, og så kan den bare holdes op til Keypad.

 

Aqara U200 smartlås i Aqara App

Virkelig god app

Aqara app’en er et overflødighedshorn af funktionalitet, især hvis du har en Hub.

Låsen kan sættes op og overvåges i app’en, og der er så mange indstillinger jeg ikke har dækket, og du finder også en log over hvad og hvem der har låst og låst op.

 

Du kan sætte låsen til at låse automatisk efter en periode eller på et tidspunkt, og du kan også slå “Passage Mode” til, hvis nu man er igang med at flytte møbler eller pakke en bil, som gør man render ind og ud hele tiden.

Bemærk at hvis du ønsker at bruge automatiseringer sammen med Aqara U200 skal du have en Aqara Hub. Udover det så virker Aqara Smartlock godt med både Home Assistant, Apple Homekit og Homey’s økosystemer, hvor du også kan lave dine egne automatiseringer.

 

Integration til Homey fungerer bedst via Aqara Hub

Med automatiseringer i f.eks. Homey kan du lave en masse logiske flows, så du kan automatisere f.eks. opløsning af døren hvis en brandalarm går og lignende.

Hvis du har den nye Homey Pro 2023, så kan du faktisk tilføje Aqara U200 sættet direkte til Homey Pro, da den også kan fungere som en Matter hub.

Men jeg vil gerne understrege, at du får mest ud af din Aqara U200 lås, hvis du også har en Aqara hub. Den nye M3 hub kan også fungere som Matter hub til resten af dit smarte hjem. Og især alt med brugeropsætning og adgange bliver bedst hvis du også har Aqara Hub’en.

 

Konklusion: Det her er smartlåsen man bør købe

Aqara U200 er en genial smartlås. Ser man bort fra dens størrelse, så er den ualmindelig brugervenlig, og så får du så mange forskellige måder at betjene din lås på. Du kan bruge din originale nøgle, du kan bruge fingeraftryk, nummerkode, NFC læser og selvfølgelig Apple Home Key og Aqara app’en samt både Home Assistant, Homey, Alexa, SmartThings og Google Home.

Jeg er især vild med at man kan bruge Apple Home Key, som virker med både din smartphone og dit Apple Watch.

Aqara U200 Smartlock kit
Konklusion
Aqara U200 er en genial smartlås. Ser man bort fra dens størrelse, så er den ualmindelig brugervenlig, og så får du så mange forskellige måder at betjene din lås på. Du kan bruge din originale nøgle, du kan bruge fingeraftryk, nummerkode, NFC læser og selvfølgelig Apple Home Key og Aqara app’en samt både Home Assistant, Homey, Alexa, SmartThings og Google Home.
Plus
Understøtter nærmest alt smart home
God samlekvalitet
Let at bruge og sætte op
Minus
Fylder lidt rigeligt
4
Karakter
Se dagspris her

Min eneste anke er som sagt størrelsen, og skal jeg være helt ærlig så er det nok mest min kones anke.

Vi ender på en ren 5 stjernet oplevelse med Aquara U200. Og den slår med længder både Yale Linus og Danalock i både ydelse og funktionalitet.

 

Pris og levering

Aqara U200 kommer i farverne sort og sølv, og koster vejledende omkring 2.200,-, men på Pricerunner har vi fundet sættet til priser fra omkring 1.610,-

Du kan se bedste dagspris her.

Specifikationer (engelsk)

  • Wireless Protocols: Thread, Bluetooth 5.1, NFC
  • Door Lock Dimensions: 62.3 x 60.6 x 152.5 mm
  • Keypad Dimensions: 42.7 x 33 x 146 mm
  • Powering Modes:
    • Door Lock: Aqara Rechargeable Li-ion Battery 7.4V
    • Keypad: 4 x LR3 AAA 1.5V Batteries
    • 12V-24V AC 0.5A 50/60Hz or 12V-24V DC 0.5A wired input
  • Operating Temperature: -15 °C – 66 C
  • Operating Humidity: 0 – 93% RH, no condensation
  • IP Rating (Keypad): IPX5
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.