Forside * Nyheder

Skal betale gigantbeløb: Apple og Google ramt af EU-hammeren

-
(Foto: Unsplash-Tingey Injury Law Firm/EU/Apple/Google)

De to tech-giganter slipper ikke for at betale kæmpebeløb tilbage EU i form af restskatter og monopol-bøder.

EU-domstolen var i det mindste betænksomme nok til at vente til dagen efter, Apple havde præsenteret sine nye iPhones, Apple Watch, og AirPods. Men så faldt hammeren også, i form af en dom, der nu kommer til at koste Apple 13 milliarder Euro i restskat.

I danske kroner svarer det altså til 97 milliarder kroner. Det gigantiske beløb kan man bygge den københavnske metro for to gange, hvis man anvender det tal, som transportminsiter Thomas Danielsen i januar gav i et svar på et spørgsmål fra Enhedslisten om, hvor meget metroen i København havde kostet hidtil.

Annonce:

Når Apple skylder 97 mia. kroner i skat, er det fordi, firmaet har været begunstiget af en meget omtalt aftale med Irland. Den irske stat gav Apple skattefordele mod at selskabet baserede sine europæiske aktiviteter i Irlands næststørste by, Cork.

Men i 2016 blev denne skatteaftale kendt ulovlig. Det var en af Margrethe Vestagers første, store sejre som EU-kommissionens repræsentant på tech-reguleringsområdet. Apple appellerede naturligvis beslutningen, og det har taget otte år for sagen at komme hele vejen op til den øverste domstol i EU, der tager sig af unions-relaterede sager.

 

Margrethe Vestager langer nu hårdt ud efter Apple. (Foto: Paul Voorham / Wikimedia Commons / CC BY 2.0)

”Totalt politisk lort”

EU-kommissionens beslutning blev i første omgang omstødt af en lavere retsinstans, men nu har EU-domstolen altså ladet sagen falde ud til EUs fordel – og det betyder, at Apple skal betale sine skattebesparelser tilbage.

Tim Cook har tidligere kaldt sagen for noget ”totalt politisk lort”. Efter dommen blev afgivet tirsdag sagde en talsperson fra Apple ifølge Financial Times, at EU ”forsøger at ændre reglerne med tilbagevirkende kraft og ignorerer at ifølge international skattelovgivning skal Apple også betale skat af beløbet i USA”.

Apple skal dog kun betale virksomhedsskat i USA af et eventuelt overskud, der sendes tilbage til hovedkvarteret i Cupertino. Ofte lader tech-virksomheder af samme grund pengene blive i f.eks. EU og investerer overskuddet der i stedet.

I USA skal man desuden kun betale amerikansk skat af indtægter opnået i udlandet, hvis det amerikanske skattebeløb er højere end den udenlandske skat. Eftersom EU har en højere virksomhedsskat end USA vil Apple derfor under normale omstændigheder komme til at betale virksomhedsskat af indtægterne fra EU. Aftalen med Irland ændrede dog på denne situation.

 

(Europarådets hovedsæde (Foto: Council of Europe)

Gammel monopol-bøde skal betales

Konkurrence-kommissær Margrethe Vestager, der forventes at forlade sin post til efteråret, var selvsagt tilfreds med udfaldet, og kaldte det ”en sejr for kommissionen, for retfærdigheden på skatteområdet og for ligheden indenfor EUs indre marked”.

Vestager stod også i spidsen for den sag mod Google, der i 2017 fik søgegiganten dømt for  uretmæssigt at have benyttet sig af sit monopol på søgning til at favorisere sin egne shopping-resultater i forhold til andres. Også denne sag har været i appel-systemet lige siden. Google tabte sin første appel i 2021, men valgte så at appellere sagen til EU-domstolen.

Kort før Apple-afgørelsen offentliggjorde domstolen imidlertid sin beslutning om at stadfæste den tidligere appel-dom, og dermed også EU-kommissionens afgørelse. Det betyder, at Google skal betale den bøde på 2.42 milliarder Euro, som de oprindeligt blev tildelt i 2017.

Det er ikke helt to københavnske metrobyggerier, men dog alligevel 18 milliarder kroner. I en udtalelse fra Google hedder det, at virksomheden er skuffet over, at de tiltag de gjorde for at rette ind i 2017 ikke var nok: ”Vores nuværende tilgang har virket glimrende i de sidste syv år og har skabt milliarder i indtægt for over 800 forskellige shopping-services”.

Googles monopol-sag fra 2017 skal ikke forveksles med andre lignende Google-sager, herunder den seneste af slagsen.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.