Forside * Nyheder

Er Intel nu simpelthen til salg?

-
(Foto: Intel/JPC-Chicago)

Et investeringsselskab tilbyder nu at skyde penge i chipselskabet mod en større ejerandel. Med dette tilbud og forhandlingerne med Qualcomm, spekuleres der nu over, om Intel står til at blive solgt.

I fredags sendte det chokbølger gennem tech-industrien, da det kom frem, at Qualcomm ligger i forhandlinger om at overtage Intel. Det ville i givet fald være det ultimative tegn på, at markedet for chip-design og produktion er i vild forandring, med større fokus på mobilitet og rå ydelse. Qualcomm og ARM-arkitekturen er kendt for det første og brugen af NVIDIAs GPU’er til AI er kendetegn for det sidste.

Men der er også den mulighed, at Intel simpelthen får en kapitalindsprøjtning ved at blive overtaget af en pengestærk køber, der ikke nødvendigvis er en konkurrent eller for den sags skyld overhovedet er rodfæstet i tech-industrien.

Annonce:

Bloomberg rapporterer, at investeringsselskabet Apollo Global Management har tilbudt at investere fem milliarder dollar – omkring 33,5 mia. kroner – i Intel. Det skulle i givet fald være i en handel der beskrives som ”equity-like” og altså ville give et betydningsfuldt delejerskab af virksomheden på linje med Intels største aktionærer.

Apollo ejer allerede 49% af en af Intels fremstillings-faciliteter i Irland. Derudover er det største tech-selskab, Apollo er involveret i nok Yahoo! Firmaet ejer ellers en bred vifte af restaurantkæder, supermarkedskæder og finansielle virksomheder.

En overtagelse vil være historisk

Ifølge Bloomberg overvejer Intels ledelse og bestyrelse lige nu Apollos tilbud, der ifølge erhvervsmediet både har mulighed for at blive større eller helt falde sammen. Men under alle omstændigheder er det ifølge mediet det andet bud på en hel eller delvis overtagelse af Intel, der er dukket op på meget få dage.

Det sidste indikerer, at der er interesse i markedet for opkøb af Intel, og vi kan muligvis forvente, at der dukker andre bejlere op i den kommende tid. Bloomberg noterer sig, at Broadcom, en anden stor, Amerikansk chip-producent, foreløbig ikke rører på sig i den forbindelse.

Apollo Global Management har hjemme i Solow-bygningen ved Central Park i New York. (Foto: Ajay Suresh/CC BY 2.0)

En overtagelse af Intel, især hvis den er fuldkommen, vil være historisk, men også geopolitisk relevant. USA vil gerne holde fast i sine chipproducenter samt udvide fremstillingen af chips i USA, i tilfælde af at en politisk konflikt med Kina eskaleres, hvilket kan sætte en flaskehals på globale chipleverancer.

Det historiske aspekt har at gøre med at Intel er direkte forbundet med selve opfindelsen af computerchips. Intel er en af de mange ”Fairchildren”, der blev startet af tidligere medarbejdere fra Fairchild Semiconductor.

Direkte beslægtet med transistorens opfindelse

Andre Fairchildren-selskaber inkluderer kendte navne som AMD, SanDisk, og National Semiconductor. To af Silicon Valleys største venturekapitalfirmaer, Kleiner Perkins og Sequoia Capital, er også startet af tidligere Fairchild-medarbejdere. Det var Fairchild Semiconductors indflydelse, der i 1971 fik journalisten Don Hoefler til for første gang at beskrive Santa Clara-dalen som ”Silicon Valley”.

Fairchild Semiconductor blev i sig selv startet i 1957, af de såkaldt ”forræderiske otte” medarbejdere, der havde fået nok af at arbejde under den relativt diktatoriske William Shockley hos Shockley Semiconductor. Shockley var en af de tre opfindere af transistoren.

En af disse otte ”forrædere” var Robert Noyce, der opfandt det integrerede kredsløb hos Fairchild Semiconductor. Jack Kilby fra Texas Instruments fandt på det nogenlunde samtidig, men fordi Noyces integrerede kredsløb bestod af et enkelt stykke silicium og der indgik små kabler i Kilbys design, var det sidste ikke ret skalérbart. Noyces design blev derfor industriens foretrukne standard.

Fra venstre til højre, Andy Grove, Robert Noyce Gordon Moore i 1978, ti år efter Intel blev stiftet (Foto: Intel/CC BY 2.0)

Det var også Noyce, der efter at have bygget Fairchild Semiconductor op, startede Intel i 1968 sammen med to kolleger fra Fairchild, Andy Grove og Gordon Moore – sidstnævnte kendt for at have defineret ”Moore’s lov”. Grove var dog blot en “menig” medarbejder og ikke en medstifter til at begynde med.

Med andre ord er Intel rent historisk den mest betydningsfulde direkte efterkommer af opfindelsen af transistoren, det integrerede kredsløb og dermed den moderne chipteknologi, der driver det meste af verden i dag. Skulle virksomheden komme på nye hænder ville det derfor være noget af en computerhistorisk begivenhed.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.