Forside * Nyheder

En af EUs kæmpebøder til Google er annulleret

-
(Foto: John Marino/PaulVoorham/CC BY 2.0)

Europakommissionen fik tidsperioderne lidt galt i halsen under en bøde-udmåling til Google i 2019, så bøden på lidt over 11 mia. kroner er blevet annulleret.

Det kan være svært at holde styr på alle de mange sager, som Europakommissionen kører mod store techfirmaer som Google, Microsoft og Apple under ledelse af Margrethe Vestager. Sidstnævnte forventes at forlade sin post som konkurrencekommissær inden for få uger, men hun når lige at få resultaterne af nogle appelsager på plads forinden.

I en af disse appelsager blev det stadfæstet, at Google stadig skal betale de 18 milliarder kroner i bøde for at have prioriteret sin egen shopping-service over konkurrenternes i de søgeresultater, Google-søgemaskinen præsenterede.

Annonce:

Den sag er fra 2017. I 2019 var den dog gal igen, og Google fik i det tilfælde en bødestraf fra EU for at have misbrugt sin monopolstatus til at gennemtvinge eksklusivkontrakter med store websites, der viste Google-drevne annoncer gennem AdSense.

AdSense var over en ti-årig periode fra omkring 2006, hvor Googles praksis med eksklusivkontrakterne begyndte, det absolut mest dominerende annoncenetværk i EU. Ifølge kommissionen holdt disse eksklusivkontrakter Googles rivaler på annoncenetværks-markedet fra at kunne konkurrere på lige fod med søgegiganten.

Mindre omfang end først antaget

2019-bødestraffen fra Europakommissionen var på 1,5 mia. Euro eller lidt over 11 mia. kroner. Men nu er det lykkedes Google at overbevise en domstol under EU om, at bøden skal helt annulleres. Domstolen er den, der i daglig tale omtales som ”EU General Court”, der også oprindeligt stadfæstede den større bøde på 18 mia. fra 2017.

Det var denne sidste stadfæstelse, der for nylig blev opretholdt ved den højeste retsinstans i EU, EU-domstolen, som EU General Court hører under. Men EU General Court var altså lidt flinkere ved Google i forhold til 2019-bøden, og det skyldes at Europakommissionen havde forregnet sig en smule i forhold til den relevante tidsperiode, og dermed også omfanget af Googles konkurrencestridige aktiviteter.

Da bøden først faldt i 2019, var mange overraskede over dens størrelse. Men Europakommissionen meldte dengang ud, at det netop var omfanget af Googles aktiviteter, der afgjorde, at bøden blev så stor. Men ifølge Financial Times vurderede EU General Court, at aktiviteterne nok var konkurrencestridige, men ikke havde så stort et omfang som først antaget.

I en udtalelse til erhvervsmediet siger Google, at firmaet allerede i 2016 havde fjernet de konkurrencestridige klausuler fra sine AdSense-kontrakter, altså før Europakommissionen kom med sin afgørelse og følgende bøde. Domstolen gav Google medhold i, at perioden, hvor Google anvendte de problematiske kontrakter ikke var så lang, som kommissionen oprindelig udmålte bøden efter.

Som resultat heraf har EU General Court slet og ret annulleret hele bødestraffen. Europakommissionen kan dog stadig appellere sagen til EU-domstolens øverste instans. I en udtalelse fra kommissionen hedder det, at EU General Courts afgørelse nu vil blive ”studeret nøje” og at kommissionen derefter vil ”overveje de næste skridt”.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.