Forside * Featured

VIDEO: Vil du se, hvad robotaxier laver, når der ikke er kunder?

-
(Foto: Sophia Tung/YouTube)

Via en livestream på YouTube kan du nu holde øje med en af de parkeringspladser, hvor selvkørende Waymo-biler er i venteposition.

For et par uger siden vågnede Sophia Tung midt om natten til lyden af bilhorn. Der blev dyttet og dyttet på en parkeringsplads, som hun har udsigt over fra et af vinduerne i hendes San Francisco-lejlighed.

Tung, der arbejder som programmør, syntes nok det var lidt underligt at der fra den ene dag til den anden gik en symfoni af dytteri i gang på parkeringspladsen. Parkeringspladsen havde ellers primært været tom om aftenen og natten, fordi den primært blev brugt af folk, der var på arbejde i nærheden i dagtimerne.

Annonce:

Snart gik det dog op for Sophia Tung, hvad der var sket. Det Alphabet-ejede søsterselskab til Google, Waymo, var begyndt at bruge parkeringspladsen som holdeplads til sine førerløse, selvkørende robotaxier.

I slutningen af juni åbnede Waymo sine robotaxier i San Francisco op, så alle i byen kunne bruge dem. Det har betydet, at der nu er mere gang i robotaxi-trafikken end nogensinde, og bilerne har derfor brug for nogle faste baser rundt om i byen. En af dem er altså P-pladsen nedenfor Sophia Tungs lejlighed.

En ”flok” af robotaxier

Det har fået San Francisco-programmøren til at tage et sjovt initiativ: Hun livestreamer simpelthen på YouTube fra et webcam, der viser P-pladsen døgnet rundt. Til The Verge siger hun at det hele bliver drevet af en gammel mini-PC, hun havde liggende. Sophia Tung foreslår, at man kan have live-streamen kørende mens man arbejder eller studerer og har tilføjet noget lo-fi-stemningsmusik til formålet.

Når man læser kommentarerne fra dem, der kigger med, står det klart, at der er ved at opstå en kultur omkring robotaxier. De omtales som om de var dyr, der samles i en ”flok”, når de er ude og transportere kunder. I dagtimerne (Californien-tid) er der som regel tomt på pladsen, men mellem 19 og 21 lokal tid, samles ”flokken” igen, som Sophia Tung skriver på YouTube. I weekenden sker dette mellem 23 og midnat.

San Francisco er 9 timer bagud i forhold til Danmark, så hvis du kigger med i dagtimerne fra Danmark, er det nat på P-pladsen, der således gerne skulle godt fyldt op. Du vil også kunne se ”flokken” begynde at drage ud efter kunder om eftermiddagen dansk tid, hvor det er morgen i Californien.

Med hensyn til dyttekoncerten om natten, så skyldes det ifølge en udmelding fra Waymo til The Verge, at bilerne kan dytte ad hinanden, når de navigerer rundt på parkeringspladserne og forsøger at undgå at ramme hinanden. Waymo siger dog også, at de har identificeret problemet og arbejder på en løsning, så P-pladsernes naboer kan få noget nattesøvn.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.