Forside * Featured

Vestager skal ikke længere være tech-branchens vogter

-
Margrethe Vestager stopper som Europakommissionens konkurrencekommisær til efteråret (Foto: Paul Voorham / Wikimedia Commons / CC BY 2.0)

Den tidligere radikale leder træder tilbage som konkurrence-kommissær til efteråret.

I Silicon Valley taler branchefolk om ”Bruxelles-effekten”, når snakken går om øget regulering af teknologibranchen. Det skyldes især én danskers indsats, nemlig den tidligere leder af Det Radikale Venstre, Margrethe Vestager.

Med den prominent profil, Vestager har haft i sin rolle som Europakommissionens kommissær for markedskonkurrence, samt i rollen som executive vice president for det politiske initiativ ’A Europe Fit for the Digital Age’ , kan man som dansker nemt glemme at hun var leder af de radikale i en længere periode.

Annonce:

Men Vestager er stadig radikal (rent politisk) og det får nu betydning for hendes rolle som tech-branchens vagthund. Vestager træder tilbage til efteråret, skriver Financial Times. Som bekendt gik det ikke særligt godt for Det Radikale Venstre ved valget i 2022, og det kommer Vestager nu til at drage konsekvensen af.

Eftersom Det Radikale Venstre ikke længere sidder i regering, har partiet kun begrænset indflydelse over, hvem der peges på som kommissær-kandidater til Europakommissionen. Det afgøres primært af den siddende regering for at sikre at potentielle kandidater til kommissærposterne afspejler befolkningens valg af politikere.

”Ingen skylder hende noget”

Og i SVM-regeringen er der ikke ret meget opbakning til Vestager. Financial Times bringer et citat fra en tidligere minister fra et af de nuværende regeringspartier, der siger at ”Margrethe Vestager er ude. Der er ingen, der skylder hende noget.”

Ifølge Financial Times’ kilde er der tre kandidater, der lige nu overvejes til at tage over efter Vestager. Alle tre er socialdemokratiske mænd og siddende ministre: Klimaminister Dan Jørgensen, erhvervsminister Morten Bødskov og finansminister Nicolai Wammen.

Det er dog langt fra sikkert, at Danmarks kommissær igen får konkurrence-kommissærposten, hvor Margrethe Vestager har haft så meget indflydelse. Financial Times skriver, at franske Thierry Breton, som Vestager har kørt parløb med omkring regulering af tech-branchen, er kandidat til posten.

Andre kandidater er angiveligt den hollandske kommissær Wopke Hoekstra og det belgiske medlem af kommissionen, Didier Reynders. Efter 10 år på posten virker Margrethe Vestager dog som om, hun er klar til det næste skridt i sin karriere. Sidste år kandiderede hun til topposten som chef for EUs investeringsbank, men blev vraget, da Frankrig stemte imod hendes ansættelse.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.