Edgar Bronfman, Jr., der formøblede sin familieformue ved at købe Polygram og Universal blot for miste dem igen få år senere, har i sidste øjeblik overbudt Skydance.
Verdens femtestørste streamingtjeneste, Paramount+, har stadig ikke fået ny ejer. Salget af Paramount Global ser ud til at være handlen, der bare ikke vil lukke. Netop som alle troede, at Skydance og Paramount ville blive til ét firma og blækket bare skulle tørre på kontrakten, er der nu kommet et rivaliserende bud.
Buddet kommer fra Edgar Bronfman, Jr. Ligesom David Ellison, der står bag Skydance, kommer han fra en stenrig familie. Hvor David Ellison er søn af manden bag Oracle, Larry Ellison, var Edgar Bronfman, Jr. arving til det canadiske drikkevare-imperie Seagram, som dog smuldrede under hans ledelse efter en række investeringer i underholdningsbranchen.
Bronfman står i spidsen for en gruppe investorer, der mildest talt er en broget flok, skriver Deadline. En af dem er Brock Pierce, som mest er kendt som barneskuespiller, blandt andet i ’The Mighty Ducks’. Pierce er siden blevet rig på crypto-valuta. En anden investor er forretningsmanden Nurali Aliyev, barnebarn af Kazahkstans tidligere præsident.
Handelen med Skydance, der blev underskrevet i juli, var betinget af, at intet bedre bud dukkede op inden 21. august ved midnat i Californiens tidszone. Men Bronfman og hans brogede investorflok nåede de lige at lægge et bud ind på Paramount Global inden deadlinen.
Fra drikkevarer til underholdning
Bronfman og Co. startede med et bud, der matchede Skydances på omkring 4,5 mia. dollar, men nu har de hævet buddet til 6 mia. dollar. Det er jo en del over de tidligere bud, så Paramount Globals ledelse er nu gået med til at udvide bud-perioden med 15 dage yderligere, inden handlen lukkes. Dermed er der lagt i kakkelovnen til en budkrig, og vi må se, om David Ellison kan matche Bronfman-gruppens tilbud.
Edgar Bronfman Jr., og Bronfman-navnet helt generelt, har lidt af et blakket ry i Hollywood. I 1928 købte det canadiske Bronfmans farfar det canadiske whiskey-firma Seagram og gjorde det til at en drikkevaregigant. Da hans far, Edgar, Sr. tog over, begyndte Seagram at investere i olie- og kemikalie-firmaer, hvilket bare gjorde kontantbeholdningen endnu større.
Edgar Bronfman, Jr. har dog altid været mere interesseret i underholdning. Han prøvede lykken som filmproducer i 1970’erne og i starten af 80’erne, men vendte i 1982 tilbage til familieforetagendet, som han overtog i 1994. Men han var stadig mest varm på underholdningsbranchen og Seagram begyndte derfor at investere heftigt i denne.
Allerede det første år efter han blev CEO, tog Bronfman den kontroversielle beslutning at sælge den fjerdedel af kemikaliegiganten DuPont, som Seagram dengang ejede – til trods for at denne stod for 70% af Seagrams omsætning. Det fik han 9 milliarder dollar ud af i 1995, hvilket i dag ville svare til over det dobbelte, eller cirka 127 milliarder kroner.
Underholdnings-giganten, der smuldrede
Bronfman er også musiker og sangskriver og hans sange har været indspillet af bl.a. Celine Dion og Dionne Warwick. Det var nok dette, der fik ham til at investere næsten alle pengene fra salget af DuPont-andelen i at købe pladeselskabet Polygram og 80% af MCA, i dag bedre kendt som Universal. Polygram var et af de store pladeselskaber med alt fra ABBA til Dire Straits i kataloget, men blev nu lagt ind under Universal-navnet.
Som nogle måske kan huske fra dengang, kuldsejlede Bronfmans underholdnings-ambitioner. I 2000, året hvor musikbranchens succeskurve knækkede på grund af Napster, måtte Bronfman og Seagram indgå i et partnerskab med den franske underholdningskæmpe Vivendi.
Seagram fusionerede med Vivendi-ejede Canal+ og blev til Vivendi Universal.Bronfman var CEO for firmaet, men havde reelt set mistet kontrollen med alle sine underholdnings-investeringer. Der var således intet, han kunne gøre, da Vivendi solgte Universal til General Electric, der fusionerede Universal med TV-kanalen NBC, som de ejede. Dermed fik vi en af de helt store underholdningsgiganter på markedet i dag – NBC Universal, der i 2013 blev købt af kabel- og internetfirmaet Comcast.
Det betød også at drikkevare-delen af Seagram smuldrede. Firmaets mange alkohol-brands blev solgt til andre selskaber, herunder Pernod Ricard og Diageo (der står for 40% af Skotlands whiskeyproduktion og derudover ejer kendte mærker som Guinness, Smirnoff, Baileys, Captain Morgan, Gordon’s Gin og Tanqueray). Coca-Cola købte en række af Seagrams ikke-alkoholiske produkter.
Fængselsdomme til flere familiemedlemmer
Bronfman måtte tage konsekvensen af at have formøblet familieformuen og gik af som CEO i 2001. I 2004 vendte han dog tilbage til musikbranchen ved at købe Warner Music Group, som han satte sig i chefstolen for. Denne gang gik det bedre. Over de næste 7 år kørte han Warner Music i stilling som et af de musikselskaber, der klarede omstillingen til downloads og streaming bedst.
I 2011 solgtes Warner Music Group til Access Industries, og Bronfman overgik fra at være CEO til at være bestyrelsesformand, dog kun i fire måneder. Siden har han primært været aktiv som venturekapital-investor. Samme år blev Bronfman dog dømt for insiderhandel i Frankrig. Han fik en betinget dom på 15 måneders fængsel og en bøde på fem mio. Euro.
Han er ikke den eneste Bronfman med en fængselsdom. Som seere af Max-serien ’The Vow’ om sex-kulten NXIVM vil vide, var Bronfmans halvsøstre Clare og Sara med til at starte og finansiere kulten, blandt andet med Seagram-penge. Clare Bronfman afsoner lige nu en næsten syv år lang fængselsdom for menneskehandel.