Forside * Nyheder

Oplev pladespillerens historie i Den Gamle By

-
Pladespillerens historie i Den Gamle By. Foto: PR

Unik temaudstilling om pladespillerens udvikling gennem historien præsenteres i tre weekender i september.

Efter at pladespilleren i årtier har været fortrængt af først CD’en og siden download- og streaming-tjenesterne, sælger vinylplader og pladespillere nu igen i stigende grad. Flere og flere musikforbrugere finder nu de gamle plader frem fra gemmerne og køber igen de sidste nye musikudgivelser på vinyl. Den analoge teknologi og den fysiske musikudgivelse er med andre ord tilbage, selvom de en overgang var dømt helt ude.

Pladespillere og plader har været en del af hverdagen i mere end hundrede år. Men hvordan har pladespillere og plader udviklet sig gennem tiden? Hvordan fungerer en pladespiller egentlig? Og hvordan ”skærer” man en plade? Det og meget mere kan man få svar på i tre weekender i september, når eksperterne i Den Gamle Bys Radiolaug inviterer indenfor til en pladespiller-tidsrejse. Radiolauget består af frivillige ildsjæle, som alle har en baggrund i radio/tv-branchen.

Annonce:
Tragtgrammofon. Foto: PR

Grammofonkavalkade og pladeparade

Der er derfor garanti for masser af nostalgi og ekstra kræs for pladespiller-entusiaster. Der vil nemlig blive udstillet pladespillere og plader fra omkring år 1900 og helt frem til i dag. Deriblandt forløberen for pladespilleren, en såkaldt fonograf, og grammofoner med tragthøjttalere.

Udstillingen byder også på radiogrammofonmøbler, rejsegrammofoner, designikoner fra 1970’erne og nogle af de første CD-afspillere fra 1980’erne. Det er desuden lykkedes at finde et gammelt hjemmelavet pladeskæreapparat til fremstilling af lakplader. Udstillingen føres helt frem til nogle af de nyeste 2024-modeller fra Hi-Fi Klubben, så man kan komme helt ajour.

Argon Audio TT fra HiFi Klubben

“Det er faktisk ret unikt, at vi som museum kan præsentere en samlet tidsrejse gennem hele pladespillerens historie fra dens spæde barndom og frem til det allernyeste på markedet”, fortæller Lisbeth Skjernov, der er museumsinspektør i Den Gamle By og ansvarlig for Radiolauget, og hun fortsætter:

“Det kan kun lade sig gøre takket være stor opbakning og velvillighed fra mange sider i form af udlån både fra de frivillige selv, fra andre private samlere samt ikke mindst fra Hi-Fi Klubben”.

Der vil også være lejlighed til at kigge på udviklingen af de tilhørende plader, som er blevet afspillet på pladespillerne gennem tiden – 78’ere, EP’er, LP’er, singler og CD’er. Det hele krydres naturligvis med både gensyn og genhør med mange populære musikudgivelser gennem tiderne. Desuden vil det også være muligt at komme helt tæt på forskellige typer af pick-up’er og få en snak med eksperterne om teknikken bag.

Fonografer og tragtgrammofoner. Foto: PR

Tid og sted

Det sker i weekenderne 7.-8., 14.-15. og 21.-22. september som en del af Den Gamle Bys “Tag tilbage til 70’erne-weekender”.

Find vej til Den Gamle BY

 

Kilde: Den Gamle By

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.