Forside * Nyheder

Google kan blive tvunget til at frasælge Android eller Chrome

-
(Foto: Masrur Odinaev / CC-BY-SA 3.0)

Det amerikanske justitsministerium diskuterer lige nu en tvangsopbrydning af søgegiganten i kølvandet på firmaets monopol-dom.

Da vi for en uge siden skrev om den dom for monopolvirksomhed, Google for nylig modtog i USA, begyndte artiklen med spekulationer om et krav om at Google bliver tvangsopbrudt. Vi skyndte os dog også at understrege, at det ikke på det tidspunkt så ret sandsynligt ud.

Men nu har Bloomberg bragt nye informationer på banen, der viser, at sandsynligheden nok er større end vi først troede. I hvert fald overvejer USA’s justitsministerium at kræve det som en af den ovenstående doms konsekvenser.

Annonce:

Bloomberg har talt med flere kilder, der har kendskab til de overvejelser, det amerikanske justitsministerium gør sig lige nu. Ifølge disse kilder har jurister fra justitsministeriet været i kontakt med firmaer, der har kunnet mærke effekterne af Googles monopolistiske ageren.

Angiveligt skulle et af klagepunkterne fra disse virksomheder være, at Googles udnytter sin dominans til at tvinge websites og tjenester på nettet til at åbne deres indhold for træning af Googles AI’er. Ellers bliver de simpelthen ikke inkluderet i søgeresultater, skriver Bloomberg.

Android det ”mest sandsynlige” valg

USA’s justitsministerium overvejer angiveligt løsninger relateret til lige præcis dette anklagepunkt, der rangerer fra simpelthen at kræve et stop for denne praksis til at tvangsopbryde Google. I det sidste tilfælde ville der blive tale om et tvungent frasalg af Chrome eller AdWords-systemet, som udgør et af Googles hovedindtægtskilder.

Men der er andre ting på listen over ting, der har udløst Googles monopol-dom, der får det amerikanske justitsministerium til at overveje et endog meget seriøst brud, nemlig et frasalg af Android. Det anses for at være en af de ”mest sandsynlige” og ”oftest diskuterede” divisioner, der vil blive krævet frasolgt, ifølge Bloombergs kilder.

Hvis det sker, skal Google sige farvel til adgangen til omkring 2.5 milliarder smartphones på verdensplan og en kolossal indflydelse. Det vil også betyde, at Google ikke længere vil kunne kræve, at f.eks. Chrome eller Googles søge-widget installeres som standard på Android-telefoner – og disse gøres næsten umulige at slette.

Sidst, det amerikanske justitsministerium forsøgte at tvangsopbryde så stor en virksomhed på grund af monopolvirksomhed, var for et par årtier siden, hvor det var Microsoft, der var i sigtekornet. Det lykkedes dengang ikke justitsministeriet at komme igennem med en tvangsopbrydning.

Hvis det lykkes denne gang, vil det være den største tvangsopbrydning i USA siden AT&Ts telefon-monopol blev opbrudt i 1984, skriver Bloomberg.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.