Forside * Nyheder

Vi har prøvekørt bærbar lydoptager Zoom H4N PRO

-

Bedømmelse af den digitale optager Zoom H4n Pro handy recorder

Zoom H4N PRO er en populær bærbar lydoptager, der henvender sig til musikere, lydteknikere og podcast skabere. Den digitale og transportable 4-spors optager har en rigtig fin stereo mikrofon, og man lagrer sin data på et udtageligt SD kort.

Annonce:

Vi prøvekørte i en periode optageren, som er kendt for sin alsidighed og høje lydkvalitet. Vi afprøvede den primært som optageudstyr til podcasts og her kommer en række indtryk.

Zoom H4N PRO blev oprindeligt introduceret i 2015 som en opgraderet version af den populære H4n. Vi har fundet en række positive aspekter, men desværre også alt for mange negative. Lad os løbe det igennem.

Lydkvalitet i top

Zoom H4N PRO får også ros for sin lydkvalitet. Den er udstyret med state-of-the-art XY mikrofoner og naturlig lyd på preamps, der leverer en ren og realistisk optagelse.

Uanset om det er lyden af fuglekvidder eller høje guitarforstærkere, kan H4N PRO håndtere det med klarhed. Flere brugere sammenligner mikrofonerne med professionelle standarder som Shure SM58 og finder dem endda bedre i nogle henseender.

Robusthed og design

En anden ofte nævnt styrke ved Zoom H4N PRO er dens robuste design. Den er lavet med et ergonomisk og gummibelagt kabinet, der giver et godt greb og gør den modstandsdygtig overfor slid.

Låsebare XLR/TRS-stik sikrer stabile forbindelser under optagelser, hvilket er ideelt til brug i felten, til podcasts og koncerter.

Bærbar og brugervenlig

Én af de mest fremhævede fordele ved den nyere Zoom H4N PRO er dens brugervenlighed – let at betjene, selv uden meget teknisk viden.

Desuden fungerer H4N PRO også udmærket som en audio interface for både Mac og PC, hvilket øger dens anvendelighed for dem, der arbejder med forskellige systemer. Optagerens evne til at forbinde med forskellige typer udstyr via flere porte gør den egnet til en bred vifte af optagelsesscenarier.

God til at producere støj

Men der er dog også et par mindre positive sider. Lad os se lidt på dem. Enheden er generelt ret modtagelig for støj. Som professionel mikrofon burde den være sikret imod alskens udefra kommende støj, men den producerer faktisk en masse støj selv, hvilket er skuffende:

Dækslet til batteribeholderen er meget modtagelig for små stød og slag, som larmer meget, hvis man ikke passer på under optagelse.

Knapper og betjening på apparatet er ikke så godt lavet, de larmer når man trykker på dem. Derfor skal absolut alt være på plads, når optagelse starter, for man kan ikke trykke på noget undervejs.

Hvis man vil montere mikrofonen på et stativ eller holder, ja så skruer man den eksterne enhed fast i selve mikrofon-kroppen – om jeg så må sige – hvilket også giver anledning til en masse støjimport

Som udgangspunkt medfølger ikke beskyttelses-strømper, huer eller vanter til mikrofonen, hvorfor den samler vind op rigtigt meget – det skal man købe separat.

Alt dét gør, at selvom det tilsyneladende er en mobil mikrofon, så skal man tænke sig om flere gange, før man tager den med i felten, da det er svært at lave en optagelse uden at få en masse støjkilder med ind, hvoraf mange som sagt kommer fra apparatet selv.

En lang række minusser

Opstartstid er ret langsom. Ganske vist er det hele digitalt, men det føles som at starte et gammeldags TV op, som lige skal have strøm ud i alle apparatets afkroge, før betjening er tilgængelig.

I modsætning til hvad flere af de anmeldelser man finder på nettet, mener jeg ikke at apparatet er nemt at betjene. Man kommer sandsynligvis til at begå rigtigt mange fejl, før man har nogenlunde styr på det basale: Optage, pause, stoppe, afspille.

Hvis man kabler apparatet direkte til en MacBook, kan den ikke finde drevet. Man er nødt til at tage hukommelseskortet ud af optageren hver eneste gang, forbinde det med sin Mac, overføre data til sin computer, og putte kortet tilbage igen. En anden bemærkning er, at H4N PRO stadig bruger mini USB 2.0-port, hvilket kan føles forældet i en tid, hvor USB-C er standarden. Dette kan begrænse kompatibiliteten med nyere udstyr.

Enheden bruger ret meget strøm, og skal derfor skifter batterier tit. Til gengæld følger der ikke strømforsyning med, hvorfor man KUN kan køre med batterier.

Samlet bedømmelse

Trods dét, at Zoom H4N PRO får meget positive anmeldelser derude i den virkelige verden for lydkvalitet, alsidighed og brugervenlighed, mener jeg ikke, at den lever op til forventninger af digitalt og forbundet udstyr i 2024.

Den er for vanskelig at have med at gøre for amatører og der er alt for mange minusser i den daglige brug.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.