Forside * Nyheder

Lokalpolitik får Elon Musk til at flytte både X og SpaceX til Texas

-
(Foto: Steve Jurvetson/CC-BY-2.0/Jenny Hautmann /CC-BY-SA 2.0)

Det vides endnu ikke, om Musk vil kræve at de to virksomheders tekniske personale også flytter med.

Elon Musk er dybt uenig med Californiens lokale delstatsregering og de love, de vedtager. En ny lov, der skal beskytte privatlivsrettigheder for unge med LGBTQ+-identiteter var dog tilsyneladende dråben, der fik Musks bæger til at flyde over.

Han har nu meddelt via X (forhenværende Twitter), at den selvsamme sociale medie-platform og rumudforskningsfirmaet SpaceX flytter sine hovedkvarterer til Texas fra henholdsvis San Francisco og Los Angeles-bydelen Hawthorne.

Annonce:

Ifølge Musk skal X nu have hjemme i Texas’ hovedstad Austin, mens SpaceX flytter sit hovedkvarter til SpaceX’ Starbase-kompleks nær den amerikansk-mexicanske grænse udenfor byen Brownsville.

Musk flyttede allerede SpaceX’s forretningsadresse fra Delaware til Texas tidligere på året efter en domstol i Delaware i januar kendte Musks SpaceX-kompensationspakke ulovlig. Teslas hovedkvarter flyttede til Texas i 2021, efter de Californiske myndigheder tvang Tesla-fabrikken i Fremont til at lukke midlertidigt ned som en del af statens COVID-19-bekæmpelse.

Raketforskere hænger ikke på træerne

Det står ikke helt klart, om det er hele X og SpaceX, der skal rykkes til Texas, eller om der blot er tale om administrative funktioner. Hvis det tekniske personale, der vedligeholder og udvikler X-platformen bliver bedt om at rykke til Texas, vil en stor del af dem formentlig takke nej, da det kan betyde at børnene skal skifte skole og deres partnere finde nye jobs.

Dertil kommer, at kulturforskellene mellem det generelt venstreorienterede Californien og det konservative Texas formentlig også afholder nogle fra at flytte, også selv om Austin-området anses for at være mindre konservativt end resten af staten.

Hvis flytningen således betyder at Musk skal ud og besætte en række stillinger med lokalt talent fra Texas, kan det blive svært for ham. Selv om Austin har en stærk tech-scene, er talentmassen meget lille i forhold til San Francisco og Silicon Valley syd for byen.

Det samme er tilfældet for SpaceX. Når SpaceX hidtil har haft sine aktiviteter i Los Angeles, er det blandt andet fordi, Jet Propulsion Laboratories (JPL) ligger i Los Angeles-området. JPL er drevet af NASA og et af verdens højst rangerede tekniske universiteter, CalTech, der har skabt en stor aerospace-talentmasse i området.

”Angreb på familier og virksomheder”

Dertil kommer, at der i området omkring Hawthorne (der ligger tæt ved Los Angeles’ lufthavn) også findes udviklingscentre for store, amerikanske virksomheder med interesser i aerospace-industrien eller som er leverandører til den amerikanske regering, f.eks. på forsvarsområdet. Det er virksomheder som Raytheon, Boeing, og Lockheed, hvoraf sidstnævnte har adskillige lokationer i Sydcalifornien.

Talentmassen på dette felt er altså formentlig noget større i Los Angeles-området. Det er dog muligt, at Musk vælger at bibeholde forsknings- og udviklings-delene af X og SpaceX i Californien, mens de administrative hovedkvarterer rykker til henholdsvis Austin og Starbase.

Elon Musk mener at californisk lovgivning angriber “familier og virksomheder”. (Foto: NORAD and USNORTHCOM Public Affairs).

Loven, der har fået Musk til at tage beslutningen er den såkaldte SAFETY Act, som den californiske guvernør Gavin Newsom mandag underskrev og dermed satte i kraft. Loven, der er blevet til i Californiens delstatsparlament, gør det bl.a. ulovligt for skoler og universiteter at kræve at deres undervisere skal afsløre det, når en student beslutter sig for at skifte kønsidentitet. Det sker for at beskytte den studerendes privatliv og sikkerhed.

Ifølge Musk’s indlæg på X, anser han loven (og en række nye love, der er blevet vedtaget forud for SAFETY Act) for at være et ”angreb på familier og virksomheder”.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.