Forside * Featured

Fra bærbar til tablet: Derfor skal du tage rejsen

-
Foto: recordere.dk

Rejsen fra bærbar computer til tablet er længere og kan være kompliceret, hvis man er vanemenneske, som har sine genveje og låste arbejdsmetoder, men der er faktisk fordele ved at have enten sin Apple iPad Pro 5G eller Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G med i tasken fremfor den bærbare.

Jeg har brugt seks måneder på at blive klogere på, om jeg ville savne min trofaste, bærbare computer i mit arbejde, hvis jeg skiftede til en tablet. Hvorfor seks måneder? En nyere, amerikansk undersøgelse viser, at det kan tage op til seks måneder at tilegne sig nye vaner, og det kræver vedholdenhed, før gamle vaner kan brydes til fordel for nye – og måske mere produktive.

Spørgsmålet er så, om det er Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G eller Apple iPad Pro 5G (2022), som er bedst til at lokke mig væk fra den bærbare computer til kr. 10.000 – min ellers trofaste arbejdshest gennem to år? Svaret, eller svarene, findes i detaljerne, fordi de enkelte modeller har deres styrker og svagheder – der er nemlig markante forskellige på de to mærker, som påvirker min produktivitet.

Annonce:

Bemærk, dette er ikke en test af hardwareydelse eller en 1:1-test. Jeg har fokus på den enkelte tablet som et praktisk arbejdsredskab, når jeg er på farten.

Foto: recordere.dk

Vægt
Galaxy Tab S9 Ultra er lidt tungere end iPad Pro med tastaturomslaget, og førstnævnte fylder mere på det smalle bord i Intercity-toget både i bredden, fordi tabletten er bredere. Vægtmæssigt oplever jeg ikke, at den enkelte tablet vejer mere, end hvis jeg havde min bærbare computer med mig. Galaxy Tab S9 Ultra optager stort set samme areal som Gamle Trofast, mens iPad Pro med sine 12,9” fylder godt 2/3-dele i forhold til computeren.

Galaxy Tab S9 Ultra med tastaturomslaget vejer 1,25kg, mens iPad Pro med tilsvarende omslag vejer 1,2kg. Begge tablets har nærmest samme vægt, der ligger omtrent 500g under en bærbar computer. Tro det eller ej, men de 500g er til at mærke både i rygsækken såvel som håndtasken.

Apropos tastaturomslag, der findes et væld af muligheder fra tredjepartsproducenter, men jeg har testet begge tablets med Apple og Samsungs egne omslag. Apples eget Magic Keyboard til iPad Pro har den bedste komfort i forhold til Samsung Book Cover Keyboard Slim. Tasterne har en blødere feedback, og der er en blødere gummiplatform at lægge mine hænder på.

Foto: recordere.dk

Samsung Book Cover Keyboard Slim har til gengæld en mindre designfordel, hvad angår opbevaringen af S Pen. Omslaget har en hylde til pennen, som gør, at den er lukket inde og oplader, når den ikke er i brug. Apple Pencil har en fast, magnetisk placering på højre langside af iPad Pro’en, hvilket gør det nemt at få fat på den, men blyanten har det med at give slip på tabletten, når begge dele kommer ned i tasken, og så skal du rode rundt efter den.

Foto: recordere.dk

Hvad angår genvejstaster, foretrækker jeg Samsungs tablet, der anvender samme genvejstaster som Windows, mens Apple har helt egne genveje, men præferencen har rødder i, at jeg har et bedre forhold til Windows-genvejene, mens jeg aldrig er blevet helt gode venner med Apples måde at gøre tingene på. Så alt i alt er det op til dine præferencer, hvilke genvejstaster skal følge dig fra computer til tablet.

Skærmstørrelse
Samsungs tablet har en 14,6” AMOLED-skærm og en bredde på 32,64cm i liggende tilstand, mens iPad Pro’en kører med en 12,9” Liquid Retina XDR-skærm og en bredde på 28cm i tilsvarende tilstand. Måske lyder 4,64cm ikke af meget, men jeg oplever, at forskellen er markant, når jeg skal køre med splitscreen, hvilket ofte sker, når jeg samler data fra eksempelvis hjemmesider eller mails til mine tekster og artikler.

Samsung skærmdeling. Foto: recordere.dk

 

Apple skærmdeling. Foto: recordere.dk

Tag Gmail-appen, her har Galaxy Tab S9 Ultra en god og automatisk evne til at opdele skærmen i to, når jeg skal åbne vedhæftede dokumenter i mailprogrammet. Mailen optræder i venstre side, mens dokumentet har en fin og letlæselig størrelse i højre. På iPad Pro skal jeg skifte mellem mailen og dokumentet eller manuelt opdele skærmen. Småting, men Samsungs tablet er her tidsbesparende og brugervenlig.

Derudover er iPad Pro sværere at læse på, når jeg kører splitscreen, og det hænder alt for ofte, at jeg skal gøre hjemmesider eller dokumenter større.

Begge tablets har touchskærm, hvilket gør, at jeg kun savner musen i det øjeblik, der skal redigeres billeder og videoer, eller en lille slider skal rykkes fra side til side. Musen er et godt præcisionsredskab, men når det kommer til præcision i redigeringsprocessen hjælper Apple Pencil og Samsung S Pen til, at musen bliver et fjernt minde.
Galaxy Tab S9 Ultra vinder, når det kommer til skærmstørrelsen.

Microsoft Office 365
Jeg bruger Office 365 dagligt i mit arbejde, og selvom der står en stationær Mac-computer på mit skrivebord, foretrækker jeg, at alt mit arbejde kan synkroniseres både gennem OneDrive og de enkelte apps såsom Word og Excel – OneDrive to rule them all. Mine bærbare og stationære computere skal kunne tale sammen, hvilket også er et krav til de to tablets. Alt skal deles og gemmes uanset enhedens navn og placering.

OneDrive fungerer bedst på Galaxy Tab S9 Ultra. På overfladen virker Microsofts cloud-løsning identisk på begge tablets, men det er, når jeg skal åbne mine filer i forskellige apps, at oplevelsen er mere besværlig på Apples tablet. Eksempelvis, når jeg skal vedhæfte et billede i en mail, skal jeg gennem flere led på iPad’en end på Galaxy Tab’en. Læg dertil labyrinten jeg skal igennem for at finde en specifik fil, hvis den skal uploades til en hjemmeside gennem Safari-browseren.

Hvis du er Mac-bruger og anvender iCloud, er det en anden og mere enkel oplevelse, men hvis du kommer fra en verden fyldt med vinduer, så fungerer OneDrive bedst med Galaxy Tab S9 Ultra.

Word, OneNote, PowerPoint og Excel leverer nærmest identiske oplevelser på begge enheder, men der er enkelte funktioner, såsom diktafon i Word, som ikke indgår i tabletudgaven af Office 365. Skal jeg, eksempelvis, have Word til at konvertere et interview til tekst, skal jeg boote enten min stationære eller bærbare computer op. For en journalist, som ellers skulle bruge flere timer om ugen på at lytte til et interview for derefter at skrive citaterne ind i Word, er dette en funktion, jeg savner i tabletudgaven. På dette punkt har jeg stadig brug for en computer.

Overordnet set foretrækker jeg at bruge begge tablets til let arbejde med Office 365, men tungere opgaver i Excel og Word stadig kræver en computer.

Videomøder
En del af min arbejdsuge består af videomøder og interviews over Zoom eller Teams. Begge mødeapps fungerer lige så godt på de to tablets som på computeren. Begge tablets har anstændige kameraer indbygget i skærmen, som leverer en fin billedkvalitet til mødet, selvom jeg foretrækker et eksternt 4K-kamera tilsluttet min computer, når jeg skal gøre indtryk – disse sker måske et par gange om måneden.
Resten af tiden foretrækker jeg Galaxy Tab S9 Ultra, fordi enheden har sit frontkamera på langsiden af skærmen, men iPad Pro har frontkameraet installeret i toppen af skærmen. Og dette er ikke en ubetydelig detalje.

Foto: recordere.dk

Fordi kameraet er centreret i toppen af skærmen, når jeg afholder videomøder på Galaxy S9 Ultra i liggende tilstand, er mit blik ligeledes centreret på skærmen. Med iPad Pro i liggende tilstand ser det ud som om, at jeg kigger væk fra kameraet, fordi det ligger i venstre side, og det sender et irriterende signal til de øvrige detaljere i mødet – for det ser ud som om, jeg har fokus andetsteds end på selve mødet.
Derfor vinder Galaxy Tab S9 Ultra videomødedelen.

App-baseret arbejde er akilleshælen
Hverken Samsung eller Apple kan holdes ansvarlige for, hvordan deres underleverandører laver apps, og hvordan brugeroplevelsen er i den enkelte app. Ikke desto mindre har visse apps en stor indflydelse på, om mit arbejde kan rykke fra bærbar til tablet – især Adobe Premiere Rush volder mig kvaler.

Videoredigering på farten skal ikke være nem med Premiere Rush kontra Premiere Pro, der findes til min bærbare. Opbygningen i Premiere Rush er bare ikke god, hvorfor jeg foretrækker at bruge programmet på computeren i stedet for. Det lyder måske som petitesser, og der findes andre videoredigeringsprogrammer, som er mere brugervenlige, men artiklen handler om at bryde vaner, og det sker bedst gennem en vis familiaritet.

Ydermere er det bare for besværligt at skulle hitte rundt i mine filer, der er gemt i OneDrive, fordi apps, som Gmail og Premiere Rush, bare er en rodebutik at finde rundt i, hvilket skyldes, at både Apple og Samsung insisterer på, at filerne, jeg vil vedhæfte, skal lagres fysisk på enten iPad Pro eller Galaxy Tab S9 Ultra, hvis der skal være nogenlunde let adgang til dem. Forbindelsen til OneDrive skal først etableres, hvorefter jeg kan begynde at lede i mine mapper i Microsoft-skyen. Det er som at befinde sig i dagligstuen i palæet, men for at se en film på fjernsynet, skal jeg først gå ud ad hoveddøren, lukke den bag mig, ringe på, vente på at døren går op, hvorefter jeg skal bevæge mig gennem hallen, spisestuen og kontoret, før jeg atter kan plante mig i sofaen for at starte filmen. Sjovt nok virker det ikke intuitivt.

Læg dertil problematikken, som Facebook-appen volder på Galaxy Tab S9 Ultra. Appen er mere eller mindre en forstørrelse af smartphone-appen, hvorfor den kører i et vertikalt format, selvom tabletten står horisontalt. Nu arbejder jeg meget i Facebook for virksomheder og foreninger, som skal have lavet indhold og monitorere statistikker, hvormed appen volder for mange kvaler. Jeg er derfor nødsaget til at køre browserudgaven for at bevare det gode arbejdshumør.

Apple iPad Pro 5G. Foto: recordere.dk

Batterilevetid
Debatten om batterilevetid er altid en diskussion om individuelt brug og producentens teoretiske påstand. Gennem de sidste seks måneder har jeg brugt de to tablets til alt fra rejser til arbejde på kontoret, hvorfor jeg absolut ikke kan bruge producentens påstand til noget som helst, når jeg løber tør for batteri i lufthavnen med kø ved stikkontakterne.
Batterilevetiden er ganske enkelt betinget af, hvordan du bruger produktet, og du finder kun ud af, hvor længe en opladning holder for dit vedkommende over tid.

Galaxy Tab S9 Ultra holder typisk otte-ni timer på én opladning, når jeg kører tungere apps såsom Premiere Rush eller Photoshop, og efterfølgende mejsler ord ind i Word eller foretager research på nettet. Det er meget sjældent, at Samsungs tablet er løbet tør for strøm i løbet af en almindelig arbejdsdag.

Hvad angår iPad Pro, hænder det oftere, at pulsen stiger som følge af strømmangel på ubelejlige tidspunkter. Samme anvendelse som ovenfor fører til, at jeg skal finde en stikkontakt efter omtrent seks timer. Og det er ikke optimalt i lufthavnen med et væld af andre mennesker. Derfor skal jeg prioritere mine arbejdsopgaver på iPad Pro, eftersom videoredigering ikke forekommer hensigtsmæssig.

Omvendt er Samsungs tablet længere om at lade fra 0-100 % end iPad Pro. Givet, Galaxy Tab S9 Ultra har også et større batteri. Med en 45W-oplader tager det lidt over to timer at lade Samsungs tablet op.

Fordi jeg ofte arbejder i “marken”, er behovet for lang batterilevetid en afgørende faktor. Begge tablets holder længere på en opladning end min bærbare computer, men det er Galaxy Tab S9 Ultra, jeg foretrækker at have med på rejser og længere ture væk fra skrivebordet, fordi det er bekvemt med mere end otte timers batteri.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G. Foto: recordere.dk

Afrunding
Det tog mig nogle uger, før jeg begyndte at parkere min bærbare på hylden. Efter to måneders tid bootede jeg computeren op cirka to gange om ugen. Efter tre måneder var cirka en gang om ugen.

Efter tilvænningen var det meget begrænset, hvad jeg skulle åbne computeren for. Det var stort set kun i forbindelse med tunge filer og komplekse videoredigeringsopgaver, hvor begge tablets ikke var så brugervenlige, men det lette arbejde kunne begge tablets snildt håndtere.

Fordelene ved begge tablets er, at de tager ingen tid om at boote op fra dvale. Lås skærmen op og og gå direkte i gang med arbejdet. Min bærbare Windows 11-computer tager godt 20 sekunder om at vågne HVER gang, den automatisk går i dvale – og det sker en del gange under især møder. Det er en del spildtid.

Begge tablets har fået mig væk fra den bærbare computer, fordi de er lettere, mere brugervenlige og hurtigere til at komme i gang, når der skal arbejdes. Touchskærmen på den enkelte tablet er et glimrende substitut til musen, som jeg slet ikke savner at skulle have i tasken, fordi jeg er allergisk over for trackpads.

Bottomline er dog, at det er Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, der gør det lettest for mig at foretage skiftet. Dels på grund af en større skærm. Dels på grund af batterilevetiden. Afgørende er det dog, at Samsungs tablet forekommer mest intuitiv i forhold til mine præference for Windows 11 og Office 365. Givet, Apple-folk med større hang til Mac-computerens genveje og opbygning vil højst sandsynligt føle sig hjemme med iPad Pro.
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra bør du dog overveje, uanset om du er Mac eller Windows-bruger, fordi tabletten har en række mærkbare fordele over iPad Pro som et let arbejdsredskab.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.