Forside * Nyheder

EU’s forbrugermyndigheder går sammen mod Metas nye forretningsmodel

-
(Foto: EU/Meta)

Meta, virksomheden bag Facebook og Instagram, har i efteråret 2023 introduceret en ny forretningsmodel, hvor forbrugerne skal vælge mellem at betale for at bruge tjenesten eller tillade Meta at bruge deres data til kommercielle formål. Denne ændring har fået EU’s forbrugerbeskyttelsesnetværk (CPC-netværket) til at reagere med et samlet tiltag mod Meta, koordineret af Europa-Kommissionen.

EU’s Forbrugerbeskyttelsesmyndigheder har igangsat en undersøgelse af Metas nye forretningsmodel. Undersøgelsen afslører flere elementer, som kan betegnes som vildledende eller aggressiv handelspraksis. Fokus har været på, hvorvidt Meta har informeret forbrugerne korrekt og klart om valgmulighederne, så de fuldt ud forstår konsekvenserne af at betale eller at acceptere behandling af deres persondata til kommercielle formål.

 

Annonce:

Bekymringer Omkring Pres På Forbrugerne

Myndighederne er desuden bekymrede for, at forbrugerne har følt sig presset til hurtigt at træffe en beslutning mellem de to modeller, af frygt for at miste adgangen til deres konti og netværk af kontakter. Denne form for pres kan udgøre en overtrædelse af reglerne om fair handelspraksis.

 

Kritikpunkter Mod Meta

EU-Kommissionen har i en pressemeddelelse oplistet flere fokuspunkter, hvor Metas forretningsmodel anses for problematisk:

  • Vildledning om Gratis Brug: Anvendelse af ordet “gratis” kan vildlede, da brugere, der ikke ønsker at betale, skal acceptere brugen af deres data til målrettet annoncering.
  • Forvirring Om Databrug: Krav om at forbrugerne navigerer gennem forskellige visninger og klikker på links for at forstå, hvordan deres data anvendes.
  • Upræcise Udtryk: Brug af upræcise termer som “dine data” i stedet for “personlige data”, hvilket kan antyde, at betalende brugere slet ikke vil se annoncer, selvom de stadig kan blive udsat for nogle annoncer via delt indhold.
  • Pres Til Hurtig Beslutning: Forbrugere kan føle sig presset til hurtigt at vælge mellem de to modeller, af frygt for at miste deres konti uden at have en reel mulighed for at vurdere konsekvenserne.

Metas Svarfrist

CPC-netværket har fremsendt deres vurdering til Meta i et brev, hvor virksomheden nu har indtil 1. september til at svare. Hvis Meta ikke imødekommer kritikken, kan der blive truffet yderligere håndhævelsesforanstaltninger.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.