Apple Pay vil fremover kunne bruges af konkurrenter og tredjeparter i EU og EØS
Aftalen vil give europæiske konkurrenter mulighed for at bruge Apples NFC-teknologi mere effektivt, hvilket også giver dem lettere adgang til iPhone-brugere. Europæiske udviklere kan dermed aktivere funktioner som hus- og bilnøgler, betalingsmetoder og festivalbilletter direkte fra deres iOS-apps.
Dette sker som en del af en aftale, der stopper en række igangværende undersøgelser af Apple. Dette blev meddelt af Europa-Kommissionen i en erklæring torsdag.
Apple accepterer at lade tredjeparter bruge Apple Pay i bytte for at afslutte en fireårig undersøgelse, som potentielt kunne have resulteret i en betydelig bøde til tech-giganten.
Apples endelige tilsagn vil løse konkurrenceproblemerne i forbindelse med begrænsningen af tredjepartsudvikleres adgang til NFC-betalinger i butikker for iOS-brugere i EØS, udtaler EU-Kommissionen i en erklæring.
Glæde hos MobilePay / Vipps
“At Apple åbner for andre wallets er en rigtig god nyhed for forbrugerne, for erhvervslivet og for innovationen. Dette er en kamp, vi har kæmpet længe, og vi ser frem til at konkurrere på lige vilkår med Apple på mobilbetalinger. Aftalen mellem EU-kommissionen og Apple er meget positiv”, fortæller Rune Garborg, der er topchef hos Vipps MobilePay, i en udmelding.
Større valgmuligheder for forbrugerne
Apples aftale gælder i 10 år, og mere end 3.000 banker og udstedere i Europa tilbyder allerede Apple Pay.
Fremover vil konkurrenterne kunne konkurrere effektivt med Apple Pay om mobilbetalinger med iPhone i butikker. Så forbrugerne vil få et større udvalg af sikre og innovative mobile tegnebøger at vælge imellem, siger EU’s antitrustchef Margrethe Vestager.
For to år siden anklagede EU-Kommissionen Apple for at hindre konkurrencen om Apple Pay ved at blokere konkurrerende app-udvikleres adgang til deres tap-and-go-teknologi.
Apple har sjældent valgt at indgå forlig i EU’s antitrustundersøgelser og har tidligere modsat sig Europa-Kommissionens granskning af virksomhedens forretningspraksis. Virksomheden står i øjeblikket over for tre separate undersøgelser af sin forretningspraksis under Digital Markets Act (DMA).
Apple fik en bøde på 1,84 mia. euro i marts, den første EU-bøde, for at hindre konkurrence fra Spotify og andre musikstreamingtjenester via restriktioner i App Store.