Forside * Nyheder

ChatGPT-holdet går efter Googles strube med ny søgemaskine

-
(Foto: OpenAI)

SearchGPT er navnet på en AI-baseret søgemaskine fra OpenAI, der kan give Google seriøs konkurrence. Du kan skrive dig op til at prøve den nu.

Der var engang, hvor der var adskillige web-søgemaskiner at vælge imellem. De, der har været med på World Wide Web næsten siden starten husker formentlig navne som Infoseek, Metacrawler, WebCrawler, AltaVista, Lycos, og Excite, der enten fungerede som reelle websøgemaskiner, kuraterede portaler, eller begge dele.

Men så i 1996, begyndte to PhD-studerende på Stanford University, Larry Page og Sergey Brin, at arbejde på en ny form for søgemaskine, der ikke blot viste søgeresultaterne sorteret efter, hvor ofte et søgeord dukkede op på en website.

Annonce:

Med inspiration fra søgemaskinen RankDex, skabt af Robin Li (der senere startede ”Kinas Google”, Baidu) sorterede Page og Brins søgemaskine efter en popularitets-score, baseret på hvor mange andre websites, der linkede til website med søgeordet ombord. Google blev offentligt lanceret i 1998, og fik sit store gennembrud, da den to år senere blev valgt som søgemotor for den dengang altdominerede Yahoo!-portal.

Resten er naturligvis historie. I dag er det Google, der er altdominerende på søgeområdet med over 90% af markedet og kun 8-9% overladt til Microsofts Bing, kinesiske Baidu og russiske Yandex. I næsten et kvart århundrede har Google siddet på søgemarkedet. Men nu får de muligvis konkurrence fra en helt ny type søgemaskine.

Drop søgeordene

OpenAI, der med ChatGPT har skubbet AI ud i mainstreamen og fået en enorm brugerbase, lancerer nu en søgemaskine. Det har længe rygtedes, at den var på vej, men nu er ”en midlertidig prototype” af søgemaskinen, der hedder SearchGPT, gået i en slags bruger-betatest. Du kan skrive dig på ventelisten til at prøve den første brugervendte version af søgemaskinen her, men kun 10.000 brugere får lov at teste SearchGPT til at starte med.

Når SearchGPT anses for at være en reel trussel mod Googles dominans, er det baseret på, hvad ChatGPT blev brugt til, nærmest så snart, chatbotten gik i luften. En hel generation er vokset op med at stille Google spørgsmål om alt muligt, selv om søgemaskinen egentlig er bygget til brug af søgeord, og indtil for nylig kun kunne svare med en liste af websites.

Informationer fra forskellige medier indeholder direkte links til kilden i SearchGPT (Foto: OpenAI).

Modsat dette brugsmønster giver ChatGPT et svar i menneskesprog, når du spørger den om noget – hvilket du også kan gøre i dit eget sprog i stedet for at skulle tænke over at bruge de rigtige søgeord. Det fik en stor del af ChatGPT-brugerne til at bruge ChatGPT som informations-søgemaskine, selv om den ikke var bygget til dette og ofte ”hallucinerede” et helt forkert svar.

Microsoft og Apple i et indirekte angreb på Google

OpenAI var naturligvis helt opmærksom på dette brugsmønster og gik derfor i gang med at udvikle en søgemaskine, og det er altså dette arbejde, vi nu ser resultatet af. SearchGPT møder brugerne med et åbent søgefelt ligesom Google. Men modsat Google præsenteres søgeresultaterne med en kombination af opsummerede informationer, links og AI-genererede illustrationer, hvor det er passende.

Med SearchGPT åbne en sidebar med søgeresultater på en liste – og stille opfølgende spørgsmål til de svar, søgemaskinen har fundet (Foto: OpenAI).

Dertil kommer en sidebar, hvor endnu mere information er tilgængelig, fortæller OpenAI. SearchGPT skulle være nogenlunde fri for ”hallucinationer”, og har naturligvis adgang til opdateret information på nettet, eftersom det er en søgemaskine. Men OpenAI er også gået i partnerskab med en lang række nyheds- og indholdsproducenter for at sikre, at brugerne får så korrekte informationer som muligt.

Googles største konkurrenter, Microsoft og Apple, har begge investeret kraftigt i OpenAI. Microsoft ejer 49% af selskabet og Apple har netop fået en stemme i OpenAIs bestyrelse, som de har ”betalt for” med adgang til firmaets kæmpe brugerbase via implementeringen af OpenAIs AI-modeller i bl.a. iOS og macOS.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.