To verdensberømte mærker inden for lyd tørner her sammen i en true wireless-duel, hvor vi ser nærmere på, om det er Sony WF-1000XM5 eller Sennheiser Momentum True Wireless 4, der klarer sig bedst i test
Recordere.dk har samlet to populære brands inden for true wireless in-ear headsets: Sony WF-1000XM5 og Sennheiser Momentum True Wireless 4.
Som audiofil og musikelsker er jeg nysgerrig efter, hvilket af de to true wireless headsets leverer den bedste musikoplevelse, mens kriterier som komfort, støjreduktion og funktioner naturligvis også spiller en rolle, når det kommer til at vurdere, hvad man får for pengene.
Komfort
Begge in-ear headsets skal indsættes i øregangene, hvorefter du lige skal vride dem lidt på plads, så de sidder godt fast. Jeg oplever, at WF-1000XM5 har den bedste komfort, og jeg kan have ørepropperne i ørerne i et par timer ad gangen, mens jeg skal hive Momentum 4 ud af kraniet efter en times tid. Headsettet irriterer ganske enkelt mine ører. Irritationen bliver dog lidt mindre, hvis jeg ikke twister ørepropperne så meget.
Funktioner
Og så kan det afspille musik …! Man taber næsten pusten, når øjnene kører ned over funktionslisten på hjemmesiden for WF-1000XM5. Sony har proppet aktiv støjreduktion ind, speak-to-chat, 360 graders lyd, head tracking, mikrofoner til opkald samt Head Gesture omkring dig – blot for at nævne de største overskrifter.
Sennheiser har større fokus på selve musikken. Du kan bruge Momentum 4 til at tale i telefon samt lytte til musik med aktiv støjreduktion. Det er mere eller mindre det, selvom Sennheiser giver mig muligheden for at personliggøre lydindstillingerne og lave lydzoner, men for at aktivere funktionerne inde i Smart Control-appen skal jeg først oprette en profil og afgive personlige data. Hard pass, Sennheiser. Når du først har købt et headset til kr. 2.000+, bør du ikke også skulle betale med dine data for at få adgang til samtlige funktioner.
Begge headsets understøtter adaptiv, aktiv støjreduktion, men Sony tager skridtet videre og skriver både på emballage og hjemmeside, at de leverer den bedste aktive støjreduktion i forhold til true wireless konkurrenterne.
Det tager nogle dage, før WF-1000XM5 har tilpasset støjreduktionen til mine omgivelser, men den er faktisk effektiv, når musikken spiller. Jeg oplever, at det er lydene, som ligger højt i frekvensområdet, der går tydeligst igennem. Det gælder negle mod bordpladen og teenagepiger på deres fjerde vodkasodavand. Mandestemmer og trafikstøj kan svagt anes, men de forstyrrer stort set ikke musikoplevelsen.
Momentum 4 klarer sig lidt anderledes, da mellemfrekvenslyde går nogenlunde klart igennem, mens lavfrekvent støj såsom biler og maskiner bliver holdt pænt effektivt ud, ligesom mandestemmer bliver en sagte hvisken. Mellemtoner såsom børne- og kvindestemmer går rimeligt klart igennem, mens lyde, der ligger højt i frekvensområdet også bliver filtreret rimeligt effektivt fra.
Begge headsets har været med på café, hvor der blev spillet høj musik, og de mange øvrige gæster talte om kap med musikken. Her klarede Sonys headset sig klart bedst, fordi talen blev reduceret til hvisken, men musikken virkede stadig gennemtrængende og lettere forstyrrende.
Sennheisers headset lukkede en stor del af folks samtaler ind, ligesom musikken trængte godt igennem i sådan en grad, at det var svært at koncentrere sig om arbejdet.
Hvorvidt Sony leverer den bedste overordnede støjreduktion nogensinde, det er meget muligt i laboratorietests, men det er min oplevelse, at Sennheiser også leverer et meget effektivt støjfilter, som dog reducerer lyde, der ligger højt og lavt i frekvensområdet. Alt i alt klarer Sony sig dog bedst.
WF-1000XM5 har indbygget Speak-to-chat-funktion, hvor headsettet lukker for musikken og åbner for omgivelserne, når du begynder at tale. På denne måde kan du, uden at fjerne ørepropperne, kommunikere med kassedamen, baristaen eller din kollega. Det lyder måske praktisk, men i praksis lider funktionen af én væsentlig fejl. Når jeg rømmer halsen, tror headsettet, at jeg taler, hvilket er enormt irriterende, eftersom musikken bliver afbrudt i 15 sekunder.
Sonys Head Tracking-funktion handler om, at lyden forbliver centreret, selvom du bevæger hovedet – ligesom hvis du lyttede til musik via højttalere. Funktionen er ganske underholdende i de første par timer, men derefter bliver jeg træt af den, fordi den ikke beriger musikoplevelsen.
Head Gesture er ganske brugbar, når det kommer til at modtage eller afvise opkald. Et nik, og opkaldet bliver besvaret, mens hovedrysten afviser det. Endelig har Sony inkorporeret en funktion, som jeg vil bruge i mere end et par gange.
Alt i alt vinder Sony WF-1000XM5 på funktionssiden, men det er langt fra alle funktioner, som du kommer til at bruge i længden. Dermed er der en vis sandsynlighed for, at du kommer til at betale for en række kortvarige gimmicks.
Fjernbetjening
Begge headsets er udstyret med touch-fjernbetjening i begge ørepropper. Enkelte og lette berøringer bladrer i musikken eller besvarer opkald.
Sony tillader dog ikke, at du kan tilpasse øreproppernes fjernbetjeninger i særlig højt grad i deres Headphones-app, og det irriterer mig, at jeg er tvangsindlagt til at trykke fire gange på højre øreprop for at skrue op for musikken.
Sennheiser giver dig muligheden for flere indstillinger af fjernbetjeningen, og det er et kæmpe plus, at jeg blot skal holde fingeren på ørepropperne i et par sekunder for at regulere lydstyrken.
Derfor er Momentum 4 en klar vinder på denne front.
Mikrofoner
Sennheisers mikrofoner i deres headsets har aldrig været en god oplevelse for mig, og Momentum 4 er ingen undtagelse. Befinder jeg mig udenfor blandt mennesker og trafik, er det umuligt for vedkommende i den anden ende af samtalen at høre, hvad jeg siger. Når jeg sidder i min stue og taler, er der en kraftig metallisk klang, som gør samtalen besværlig, mens en mere dæmpet akustik i soveværelset gør samtalen mudret. Bottomline, køb ikke Momentum 4 for telefonopkaldets skyld.
Sony gør det bedre, eftersom WF-1000XM5 lukker betydeligt mindre baggrundsstøj ind, ligesom mikrofonerne er bedre til at opfange min stemme uden alt for meget dåseklang. Dog er mikrofonerne på overarbejde så snart, jeg befinder mig udenfor i trafikken, ligesom det er umuligt at føre en samtale på café eller i toget.
Lydoplevelse
Sony kører med Hi-Res Audio og DSEE Extreme, hvilket i teorien skulle betyde skarpere, renere og mere veldefinerede lyde, fordi headsettet anvender kunstig intelligens og lyd i høj opløsning. Sonys udfordring er nok, at de anvender en del processorkraft og plads til alle de fancy funktioner, som jeg i stor grad ikke benytter mig af. Head tracking og speak-to-chat? Gode gimmicks, men de hjælper ikke på selve musikoplevelsen.
WF-1000XM5 leverer en ren og forholdsvis detaljeret lyd, hvor du kan få en kraftfuld, men lidt for mørk bund, hvis du slår DSEE Extreme til. Uden denne funktion virker bassen lidt mere nivelleret.
Elektronisk musik kræver dog ofte tung og dyb bas, hvor Sonys headset leverer varen. Om det er Bury a Friend af Billie Eilish eller You Want it Darker af Leonard Cohen. Førstnævnte har tung elektronisk basrytme, mens Cohens hæse og sprøde stemme akkompagneret af en basguitar bringer den rette tungsindighed til den dystre sangtekst om krigsforbrydelser.
Akustisk musik har en lækker skarphed over sig, når DSEE Extreme er deaktiveret. Lifesaver af Emiliana Torrini har lidt for ren en klang over sig, hvilket fjerner noget af den akustiske hygge, som nummeret ellers besidder.
Led Zeppelins Immigrant Song har en skøn klang over sig, hvor highhatten formår at træde i karakter uden en skærende effekt, som det ofte kan være tilfældet, når lyden bliver for ren. Samme kan siges om Deep Purples nummer, Smoke on the Water, hvor sangstemme, highhat og basguitar dominerer lydbilledet, mens elguitaren kører lidt i højre baggrund.
Sony formår ikke at skabe den samme fyldige rumklang, som Sennheiser gør med Momentum 4. Tag blot fransk jazz i form af Melody Gardots La Chanson de vieux amants, der får en mere eksplosiv lydoplevelse med Momentum 4, hvor kontrabassen får en dybere klang og mere kraftfuld bund.
Gardots lettere hæse sopran har også en skarpere klang og dybde med Sennheisers headset i ørerne. Hendes franske melankolske sangstemme virker bare mere levende og bevægende. Selv harpen i baggrunden træder mere frem og forekommer mere veldefineret.
Sennheiser har inkluderet deres signaturlyd i Momentum 4, og resultatet er mere fylde, mere markant rumklang, flere detaljer, skarpere og renere diskant samt bedre opdeling af lydbilledet. Uanset om jeg afspiller elektronisk, jazz, akustisk, rock eller klassisk, er oplevelsen bedre med Sennheisers headset, fordi lyden er mere veldefineret – selv trianglen i symfoniorkestreret gør sig bemærket. Fra Cohen til Eilish; musikken er bare mere levende og lækker med Momentum 4.
Den sidste del af styrkeprøven mellem de to headsets kommer i form af One Winged Angel af japanske Nobuo Uematsu, da nummeret er et larmende skønt kludetæppe bestående af heavy, latinsk kor og symfoniorkester. Her halter WF-1000XM5 bagefter Momentum 4, da Sonys headset bliver en anelse mudret i sin gengivelse, og det er tydeligt, at elguitar og highhat træder lidt i baggrunden, mens trommer og fuld spade på basguitaren virker overdøvende.
Bassen er generelt tungere i WF-1000XM5, mens Momentum 4 er afbalanceret og nuanceret. Lytter du til bastunge genrer, som elektronisk eller hiphop, får du mere bund for pengene med Sonys headset. Lytter du derimod til en bred vifte af genrer, får du bare en bedre musikoplevelse med Momentum True Wireless 4.
Konklusion
Sony WF-1000XM5 er et avanceret og omfattende headset med mange funktioner, der vil imponere dig – og så kan headsettet også afspille musik. Men fordi Sony har proppet så mange gimmicks ind i et meget lille headset, går det også udover musikoplevelsen. Langt de fleste funktioner tvivler jeg på, at du kommer til at bruge i længden.
Sennheiser Momentum True Wireless 4 har til gengæld fokus på musikken, mens antallet af funktioner mere eller mindre er begrænset til standardfunktionerne såsom støjreduktion og opkald.
Momentum 4 leverer en meget ren og afbalanceret lyd, hvor bassen giver plads til selv de finere detaljer i lydbilledet. Dermed leverer Sennheiser et glimrende all-round headset, som du kan bruge til elektronisk såvel som klassisk. Lytter du mest til bastunge numre, får du mere bund for pengene med WF-1000XM5, men du får til gengæld mindre rumklang og fylde.
Hvad angår støjreduktion og opkaldskvalitet, vinder Sony en klar sejr og Sennheiser, mens tyskerne sejrer over japanerne på musikfronten.
Pris og tilgængelighed
Sony WF-1000XM5 er set til kr. 1.650 (se forhandlere og dagspris)
Sennheiser Momentum True Wireless 4 er set til kr. 2.890 (se forhandlere og dagspris)