Fremtiden indenfor telekonference med videochat i f.eks. mødelokaler hedder hologrammer. Og den fremtid ser ret imponerende ud.
For 10-15 år siden gjorde Cisco et stort nummer ud af et system, de havde givet det måske lidt for oplagte navn ”Telepresence”. Det var reelt set et rum, hvor der var en stor skærm og et kamera. Idéen var så, at folk bag skærmene på hver sin side af en netværksforbindelse blev vist frem i naturlig størrelse.
På den måde virkede det mere som om, man var til stede sammen med personen inde i skærmen, og det var, med den tids teknologi, meget overbevisende. Problemet var naturligvis, at det krævede, at rummet var indrettet meget præcist efter systemet, og at ingen kunne bevæge sig ret meget uden at illusionen faldt bort.
Siden da har der været en pandemi, hvor der ikke bare kom fart på udviklingen af videochat-teknologier, men der opstod også en hel kultur omkring det. Det blev til noget, alle brugte. Til sammenligning virker Ciscos Telepresence-system lidt gammeldags. Men nu ser det ud som om, verden er klar til det næste spring fremad, når det angår tilstedeværelse i digital form.
Det hollandske firma Holoconnects havde taget noget med på CES, der allermest minder om en blanding af en udstillingsmontre og en gammeldags telefonboks, der har fået vokseværk. Før den vækkes til live, ligner det bare en kasse med lys i. Sådan var det i hvert fald, da vi kom forbi under CES Unveiled-eventen søndag.
Super-livagtigt hologram…
Men det varede ikke længe, så trådte der pludselig en person ind i kassen. Det var Holoconnects CEO, Andre Smith, der ikke var taget med til Las Vegas, men var blevet i hovedkvarteret i Amsterdam (hvor klokken var næsten tre om natten, som han indvendte).
Det er muligt, at Andre Smith ville have set knapt så livagtig ud, hvis man stod en halv meter fra boksen. Men på to meters afstand skulle man godt nok knibe øjnene tæt sammen for at se, at Smith ikke var et menneske af kød og blod, der stod inde i kassen og talte til os. Han kunne naturligvis se os med det kamera, der sidder på toppen af boksen.
Det er absolut et af de bedste live-streamede hologrammer, undertegnede journalist har set, og jeg har alligevel set en del. Det eneste, der virkelig afslørede, at Andre Smith var andetsteds, var den lave frame rate (hvilket dog også beviste, at der var tale om en livestream og ikke en optagelse). Det er tydeligt i videon herover.
…der kunne bruge en bedre forbindelse
Det blev dog hurtigt åbenlyst, at det var et båndbredde-problem mere end et hologram-problem, for kort efter stillede en frivillig fra publikum sig op foran et kamera bagved hologramboksen og viftede med armene. Der var nul hakken, når signalet sendtes direkte ind i boksen.
Jeg har stadig ikke regnet ud, hvordan illusionen blev så overbevisende, men jeg nåede da at registrere, at hele glasfronten på boksen er en gennemsigtig touchskærm, så dybdefaktoren bliver muligvis tilføjet via noget indvendig projektion eller refleksion.
Under alle omstændigheder peger Holoconnects displays i retning af, hvad vi snart kan forvente af mødelokaler i fremtidsorienterede virksomheder. Firmaer som Nike, Deloitte, Vodafone og Unicef angiveligt allerede benyttet sig af Holoconnects’ bokse.