Philips og Lockly har begge annonceret nye smartlåse på CES, der bruger henholdsvis håndfladen og ansigtet som ”nøgler”.
CES-messen har budt på en del nyheder inden for smartlåse, og især biometriske smartlåse har vundet frem i løbet af messeugen. Vores nyhed om U-tecs smartlåse med Matter og Thread afstedkom en del debat om biometriske smartlåse, og at de ikke altid er lige smarte.
Det sidste kan siges om et par andre låse, der blev præsenteret på messen. Den første kommer fra firmaet Lockly, der har præsenteret låsen Visage. Ligesom U-tec-smartlåsen er det en biometrisk smartlås med Matter, selv om Lockly stadig venter på certificering fra Matter-folkene.
Men hvor andre biometriske låse, som dem fra U-tec, benytter sig af fingeraftryk, tager Lockly Visage den samme tur som smartphones. Det betyder at den biometriske verificering er fokuseret på brugerens ansigt. Med andre ord bruger Visage-låsen ansigtsgenkendelse.
Du kan maksimalt befinde dig 80 centimeter fra låsens to 2MP-kameraer, hvis den skal kunne se, hvem du er. Den har dog også fingeraftrykslæser og du kan indtaste en kode, hvis ingen af delene virker.
Følger der en hoveddørslampe med?
Man kan naturligvis forestille sig nogle situationer, hvor nogle ubehagelige typer tvinger ens ansigt ind foran låsekameraerne eller tvinger én til at bruge fingeraftrykslæseren eller taste koden ind. Men det er nok i nogen grad den daglige brug af låsen, hvor risikoen for irritation kommer til at være højest.
Det siger for eksempel sig selv, at man formentlig vil være nødt til at gøre noget ved belysningen omkring døren for at være sikker på, at kameraerne kan se ens ansigt uden at man skal stå og danse foran låsen for at få det til at virke.
Og så er der også elementers rasen – hvis det regner eller sner voldsomt, skal man så stå og gnubbe kameramodulet rent før man kan komme ind? Med en oplåsningstid på halvandet sekund, der skal lægges oven i kan det godt nå at blive frustrerende. Lockly sælger foreløbig kun sine produkter på det amerikanske marked, hvor Visage vil blive solgt senere i år til 350 dollar, eller cirka 2380 kroner før danske skatter og afgifter.
Nøgne hænder i kulden
Philips (som i firmaet Signify, der også laver Hue-lamperne) er jo en noget mere kendt størrelse. Men det betyder ikke, at deres biometriske smartlås nødvendigvis er mere gennemtænkt. På CES har firmaet præsenteret smartlåsen med det lange navn Philips 5000 Series Wi-Fi Palm Recognition Smart Deadbolt.
Som navnet antyder, benytter den biometriske lås i dette tilfældet håndfladen som ”nøgle”. Ved at holde hånden op foran låsen kan den aflæse unikke blodåre-mønstre i håndfladen og dermed verificere, at du er dig.
Det er selvfølgelig smart nok – så længe, man ikke bor i et land, hvor mange går med handsker og vanter en stor del af året. Det afhænger naturligvis af, hvem man er, hvorvidt man normalt tager sine handsker af for at bruge en almindelig nøgle. Hvis man gør, er det ikke nødvendigvis mere besværligt at bruge denne lås. Og man kan selvfølgelig indvende, at du alligevel skal have handskerne af, når du kommer indenfor.
Men nu er idéen med smartlåse jo netop, at de skal gøre tingene nemmere, og ikke bare skabe en alternativ grund til at udføre den samme handling – som f.eks. at tage handskerne af. Hvis du også skal have handskerne af for at låse døren med håndfladen, opstår problemet jo igen. Uanset hvad forlænges den tid, dine hænder skal være nøgne og eksponerede for det kolde vejr.
Philips lancerer håndflade-låsen i USA til at starte med. Prisen ligger på 360 dollar, eller cirka 2.450 kroner før danske skatter og afgifter.