En californisk jury har afgjort, at Google har udnyttet en monopol-agtig position til at fastholde spilproducenter som Epic Games i Play Store og opkræve kommission
Når det gælder global dominans på smartphone-styresystemer, er Google noget større end Apple. Selv om Apple har næsten fordoblet den globale anvendelse af iOS over de senere år, står der alligevel Google og Android på omkring 70% af smartphones verden over.
I de fleste tilfælde betyder det også, at Play Store er den primære destination for app-downloads, og at Google derfor har en endog meget dominerende markedsandel, når det gælder app-butikker. Det var tættere på at være et monopol, dengang Android havde 85% af markedet, men med 70% kan Google stadig høste nogle af monopolets fordele.
Det er præcis, hvad en californisk jury nu har afgjort at Google gør – og i et omfang, der er i strid med USA’s konkurrencelovgivningen. Det er den første reelle afgørelse på nationalt plan i en længerevarende retssag mellem Epic Games og Google, der har kørt parallelt med den langt mere omtalte sag mellem Epic og Apple.
Striden står dog over nogenlunde det samme, nemlig hvorvidt det skal være muligt at åbne alternative app-butikker på platformene, sådan at der kan komme konkurrence på de kommissionsbeløb, Apple og Google opkræver i deres app-butikker. I EU er Apple allerede blevet dømt til at skulle åbne iOS for andre app-butikker, og i lyset af Digital Markets Act’s gennemførelse, ser Apple ud til at bøje sig.
Selektive eksklusivaftaler
Det har aldrig været umuligt at ”sideloade” apps på Android, så her handler det ikke så meget om at Google udelukker andre app-butikker, men om, hvad selskabet konkret foretager sig for at holde konkurrenterne ude.
I den konkrete sag handler det blandt andet om, hvad Google gjorde for at give fordele til de spilselskaber, der gik med til at udbyde deres spil eksklusivt gennem Play Store, modsat dem, der ikke gjorde. Blandt de sidstnævnte er Epic Games, der akkurat som de gjorde på iOS, valgte at tilbyde sine Android-spil gennem sin egen app-butik.
Victory over Google! After 4 weeks of detailed court testimony, the California jury found against the Google Play monopoly on all counts. The Court’s work on remedies will start in January. Thanks for everyone’s support and faith! Free Fortnite! https://t.co/ITm4YBHCus
— Tim Sweeney (@TimSweeneyEpic) December 12, 2023
Epics stifter og CEO, Tim Sweeney, skrev om retssagen på X.
Ifølge Epics klage i retssagen har Google kørt et initiativ ved navn ”Project Hug”, der involverede at betale spilproducenter kolossale beløb for at lade være med at åbne sine egne app-butikker. I Epics anklage hedder det blandt andet, at Activision Blizzard blev betalt helt op til 360 millioner dollar (cirka 2,48 mia. kroner) for at sælge sine spil eksklusivt i Play Store på Android.
Kæmper videre
Epic anklagede også Google for at have lavet lignende aftaler med Nintendo, Riot Games og Ubisoft. Fordi sådanne eksklusivaftaler ikke blev tilbudt til alle spilproducenter (f.eks. ikke til Epic Games), og fordi aftalerne først blev indgået efter at Epic havde åbnet sin egen butik, mente Epic Games at Google havde handlet i strid med amerikansk konkurrencelovgivning.
Det er denne anklage, som juryen nu har givet Epic Games medhold i, hvilket reelt set skulle betyde, at Google kan blive nødsaget til at droppe sine eksklusivaftaler, hvilket kan få betydning for Play Store og app-downloads på verdensplan. Men ligesom Apple har Google ikke tænkt sig at opgive kampen endnu.
Til Engadget siger en Google-repræsentant, at selskabet har tænkt sig at anke dommen, og at Google ”vil fortsætte med at forsvare Android-forretningsmodellen og fortsætte det dybe engagement med brugere, partnere, og det bredere Android-økosystem”.