Jabra forsøger sig med Dolby Atmos og anderledes design. Overordnet set klarer Elite 10 sig virkelig godt, men der er også plads til forbedringer
For første gang i mange år er danske Jabra aktuelle med en opdatering af deres true wireless Elite-headset, hvor det er mere end blot småjusteringer at byde på. Jabra Elite 10 har fået en designændring, ligesom der prøves kræfter af med Dolby Atmos.
Jeg tror efterhånden, at jeg har været igennem de fleste af Jabras true wireless-modeller, siden producenten lancerede deres Sport True Wireless tilbage i 2016 – dengang true wireless var et helt nyt koncept. Med Elite 10 oplever jeg reelle nyheder, som kan retfærdiggøre en opgradering fra dit nuværende Elite-headset.
Ærligt, jeg har haft meget svært ved at mærke en markant forskel i lydkvaliteten siden Elite 4, og det gælder mikrofonerne såvel som selve øretelefonerne.
Design, komfort og betjening
Udseendet minder om det, vi tidligere har set i Jabra Evolve2 Buds og Elite 7, der også har et mindre og mere diskret design end tidligere Elite-modeller. Forskellen er, at Elite 10 har en lille åbning i toppen, der reducerer trykket i øregangene.
Designet har dermed et trade-off, da trykket i øregangene kommer ud, men støj fra miljøet kommer ind. Med andre ord, Jabra har valgt at fokusere på dig, der ønsker at kunne høre omgivelserne i et vist omfang. Læg her til traditionelle Elite-funktioner som HearThrough og aktiv støjreduktion (ANC).
Selvom Elite 10 har et relativt åbent design, betyder det ikke, at din musik bliver overdøvet af baggrundsstøj takket være ANC. Det er min oplevelse, at jeg stadig bliver lukket godt inde med min musik med undtagelse af rolige akustiske numre og minimalistisk, klassisk musik. Her kan jeg godt ane en del af omgivelserne.
Hvad angår den aktive støjreduktion, så bliver langt størstedelen af alle lyde filtreret fra, men jeg oplever ikke, at Elite 10 har den bedste støjreduktion i forhold til tidligere Elite-modeller. Igen, der er tale om et trade-off. Du kan sagtens bruge Elite 10 på kontoret, men høje lyde i frekvensområdet vil gå igennem såsom negle, der klaprer på et træbord eller kontorets kaffekværn.
Komforten er til gengæld i top. Designet er ikke kun diskret, men også behageligt – traditionen tro. Jabra anvender stadig silikone-baserede ørepropper, som sidder behageligt i øregangene, ligesom øretelefonerne sidder godt fast i mine øresnegle. Jeg har ikke været i stand til at ryste dem ud af mit kranie.
Begge høretelefoner har indbyggede knapper til at betjene musikken med, og som altid kan du via Sound+ appen konfigurere knappernes funktion. Det er klart en fordel, at HearThrough-funktionen kan aktiveres med et enkelt tryk, hvis en kollega lige skal give en hurtig besked, så du slipper for at pille øretelefonerne ud af ørerne.
Batterilevetid
Elite 10 byder på sammenlagt 27 timers musikafspilning med ANC tilsluttet. Brudt ned betyder det, at du får op til seks timers musik på én opladning med ANC aktiveret, mens opladeretuiet har 21 timers strøm i reserve. Løber headsettet tør for strøm, kræver det blot fem minutters opladning for at opnå én times musik.
Lydoplevelsen
Elite 10 er, ligesom de seneste generationer af Elite true wireless-modellerne, gode til elektronisk musik og numre, der har en bastung dimension. Dog oplever jeg ikke, at bassen går ind og mudrer lydbilledet, selvom jeg afspiller buldrende sange fra Massive Attacks album, Mezzanine. Del Naja lyse, men sprøde stemme bryder sammen med highhatten og lille trommen igennem de meget tunge basrytmer. Veldefinerede og klare.
Tag ikke fejl. Der er ikke tale om bas for tøsedrenge! Elite 10 kan brage igennem. Måske ikke på samme niveau som JBL eller Skullcandy, men mindre kan bestemt også gøre det.
Når jeg afspiller Electronic Opus-nummeret, Dreaming, af amerikanske BT, er tempoet og fylden i bassen til at føle – og alligevel træder små detaljer som lyden af tikkende urvisere og triangel godt igennem.
Akustiske numre, såsom Lifesaver af Emiliana Torrini, er også til at nyde med Elite 10, hvor Torrinis hæse, men lyse stemme går rent ind. Velakkompagneret med akustisk guitar, mundharmonika og lyden af træhytten, der giver sig i det islandske blæsevejr.
Samme oplevelse har jeg med rock og jazzmusik, hvor det er tydeligt at høre, hvor i studiet de forskellige medlemmer af bandet spiller fra.
I Massimo Faraò Trio-nummeret, If I Should Lose You, er kontrabassen centreret i lydbilledet ligesom trommesættet, hvis highhat dog er placeret i min højre øretelefon. Pianoet er placeret midt/venstre i studiet. Så tydeligt går lyden igennem. Men hvad kan man forvente af et lydfirma, der er ejet af høreapparatvirksomheden GN Store Nord?
Så er der hele Spatial Sound og Dolby Atmos-konceptet.
Elite 10 er det første headset, hvor Jabra forsøger sig med Dolby Atmos, der leverer en immersive sound-oplevelse. Lyden skal ikke kun komme fra siden, men ovenover dig, nedenunder dig og mod dig. Se, det ville være noget af en bedrift, hvis et in-ear headset kunne gøre alt dette med to små drivere.
Jeg har smækket Meg 2: The Trench og Black Adam på min telefon. Begge film understøtter Dolby Atmos. Konklusionen er, at jeg ikke får den fulde spatial sound-oplevelse med lyd i flere dimensioner. Jo, jeg kan sagtens høre en fed og realistisk opdeling af lydbilledet, når lyden kommer fra siderne og i midten af spektret, men lyde oppefra og nedefra forekommer stadig på linje med de øvrige lydeffekter – nivelleret omkring mine ører.
Hvis vi ser på Dolby Atmos-oplevelsen som en lækker og fyldig stereooplevelse, er der thumbs up, men du bliver slemt skuffet, hvis du tror, at du også får en markant fornemmelse af højde og dybde med i lydbilledet.
Så er der Head Tracking-funktionen, som gør, at lyden forbliver centreret, selvom jeg drejer hovedet. Det er en sjov feature – i cirka fem minutter. Derefter er det noget, jeg slår fra. Funktionen er overflødig og unødvendig.
Opkaldsoplevelsen
Jabra forsøger sig med en ny og anderledes måde at opfange din stemme på, når får et opkald. Elite 10 har seks mikrofoner, som gennem et strålelydfelt opfanger din stemme. Strålen betyder, at mikrofonerne, i teorien, kun opfanger lyde, såsom din stemme, inden for et snævert område.
Praksis er dog lidt anderledes. Opkaldsoplevelsen er fantastisk og krystalklar i rolige omgivelser. I myldretidstrafikken er oplevelsen dog en anden, eftersom alt fra bilstøj til konverserende folk i menneskemængden går direkte ind og påvirker samtalekvaliteten.
Selv i supermarkedet uden for myldretid er det udfordrende at gennemføre et opkald, hvis der er høje lyde. Blandt true wireless hovedtelefoner ligger Elite 10 i den øvre del, hvad angår opkaldsoplevelsen, men vi er stadig et stykke vej fra det, som
Jabra skriver på deres hjemmeside, ” Gå klart igennem på alle dine arbejdsopkald med 6 separate mikrofoner, der filtrerer baggrundsstøjen fra og kun opfanger lyden af din stemme”. Jabra har skruet lidt for meget op for marketing her.
Du kan sagtens bruge Elite 10 til opkald, når du er ude, men søg hen hvor baggrundsstøjen er minimal for at optimere opkaldskvaliteten.
Konklusion
Jabra Elite 10 er et glimrende headset til musik, der byder på en overlegen komfort og lækkert design. ANC filtrerer langt størstedelen af lydene fra omgivelserne fra, men især høje toner går igennem.
In-ear-headsettet favoriserer især bastunge numre, men der er en høj respekt for mellemtoner og diskant, hvor nogle af de mere subtile detaljer får lov til at træde frem.
Hvad angår Dolby Atmos-oplevelsen, så skal du ikke forvente den helt store cinematiske lydoplevelse med omsluttende lyd foroven og forneden. Du får en rigtig god opdeling på den horisontale akse, mens den vertikale har brug for videreudvikling.
Opkaldsoplevelsen er fortsat en blandet pose, da Jabra heller ikke denne gang har knækket koden til krystalklare opkald i myldretidstrafikken eller blandt mange mennesker. Bruger du headsettet i fritiden og til arbejde, bør du træde lidt afsides, hvor støjen fra omgivelserne er knap så markante, og du får en fin samtaleoplevelse.
Set til kr. 1.850 (se dagspris)
Specifikationer IP-certificering: IP57, vand og støvafvisende |