Sammen med fotograf Sally Megyessi udforsker Recordere.dk to af de største mærker inden for fotografering, og hvordan de klarer sig uden spejlrefleks
Canon og Nikon – to af verdens absolut førende brands inden for fotografering. Du har formodentlig en præference. Enten har du et Canon-kamera eller et fra Nikon.
Samme diskussion hører vi fra tid til anden, når det kommer til PC eller Mac. Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Producenterne gør principielt set det samme, men for lidt forskellige måder.
Hvis du ikke har købt kameraer inden for de seneste få år, vil du opleve en ny udfordring, der tilføjer en ekstra komponent i valget af mærke. Kameraproducenterne er gået væk fra spejlrefleks.
Recordere.dk har givet fotograf Sally Megyessi et Canon EOS R8 og et Nikon Z5 i hænderne. Hun har brugt et par måneder i selskab med begge modeller for at give amatørfotografen såvel som den semiprofessionelle fotograf en fornemmelse af, hvordan livet uden spejlrefleks er, og hvilke forskelle du vil opleve blandt to meget jævnbyrdige kameraer.
Den ultimative test, begge fotos taget af en 5 -årig spirende fotograf, der fik lov at prøve begge kameraer for at teste brugervenligheden! Her ses en blomstermark taget i fuld automode, håndholdt og med stor koncentration.
Canon vs Nikon – syv forskellige detaljer
Vi hopper lige ud i det. Her, syv detaljer du bør være opmærksomme på, da de udgør en forskel i fotograferingsoplevelsen.
Kameraskærmen i Canon EOS R8 er på 3”, og den er betydelig mere fleksibel end den, du får med Nikon Z5. EOS R8-skærmen kan drejes 180 grader, så du kan optage vlogs, hvad der sker på skærmen. Desuden kan skærmen vendes 90 grader ud fra kamerahuset og derefter tilte skærmen 360 grader – det giver kærkommen fleksibilitet, når du skal fotografere eller filme på forskellig vis.
Nikon Z5 har en 3,2”-skærm, der kan tiltes 110 grader opad og 45 grader nedad, hvilket ikke giver helt mening i forhold til arbejdsvinkler. Derudover virker skærmens hængsel følsom og klodset.
Antallet af dots på skærmene er også en væsentlig detalje. EOS R8 har 1,62 millioner dots på sin 3”-skærm, mens Nikons 3,2”-skærm har 1,4 millioner dots.
Vægten har også noget at skulle have sagt. Uden batteri vejer Nikon Z5 590 gram, mens Canon EOS R8 ligger på 414 gram. Det gør en forskel, når du har kameraet i hænderne i flere timer på en dag.
EOS R8 har kun plads til et hukommelseskort ad gangen, mens Z5 har indgang til to kort. Dermed skulle man tro, at du kan lagre op til dobbelt så mange billeder med Z5 end Canons kamera, men nej. Du kan ikke fylde det ene kort op først for derefter at fylde det andet op. Begge bliver fyldt op på samme tid, så du har backup, hvis det ene kort står af. Det kan give dig et ekstra lag af tryghed, men spørgsmålet er, hvor ofte du får brug for en backup.
Begge kameraer understøtter Bluetooth og Wi-Fi, så du hurtigt kan overføre billeder til din computer eller til skyen.
Z5 har et lille joystick i højre side til at navigere rundt på skærmen, mens EOS R8 bruger en navigationsknap. Joysticket føles dog klodset, og overfladen stikker ind i tommelfingeren. Det er helt forståeligt, at tommelfingeren ikke skal kunne glide, men Nikon kunne have lavet joysticket med en behageligere og stadig ru overflade.
Grebet på Nikons kamera er mærkbart større end på EOS R8, hvormed Nikon Z5 egner sig mere til større hænder.
Viewfinder kan låses på Z5, så kompensationen for ens syn er statisk. Med EOS R8 kan du opleve at skulle ændre på dioptri-justeringen, når du tager kameraet op af tasken, fordi justeringsknappen har bevæget sig. Bruger du briller og skal du tage dem af, når du fotograferer, kan dette være en bekvemmelighedsfaktor. Dioptri-justeringen i EOS R8 går fra -4 til +1, mens den går fra -4 til +2 i Z5.
En ny verden uden spejlrefleks – hvad er forskellene ved de nye mirrorless kameraer?
Første mærkbare detalje, du vil bide mærke i, er vægten. Fordi det enkelte kamera ikke længere kører spejlrefleks, bliver det også vægtmæssigt lettere at arbejde med. De såkaldte mirrorless kameraer har generelt mindre huse end spejlreflekskameraer, da huset ikke længere skal rumme spejlmekanismen. Dermed har du det mindre at slæbe rundt på.
Til gengæld skal du være opmærksom på, at der ikke længere er et spejl til at beskytte sensoren, når du skifter objektiv, hvilket kan betyde, at du skal rense sensoren oftere, hvis du filmer eller fotograferer i støvede omgivelser.
Fordelen er dog klart, at du kan tage flere billeder per sekund, mens også her er der forskel på Canon og Nikon. Canon tager seks billeder per sekund med mekanisk lukker og 40 med den elektroniske. Z5 tager 4½ billede per sekund med mekanisk lukker og 2½ med elektronisk. Forskellen er mærkbar for dig, der skal fange objekter i bevægelse om det er sportsudøvere, dyr i naturen eller fly ved landingsbanen.
Forskellen mellem de to modeller kommer også til udtryk i antallet af billeder per sekund, når du optager video, hvilket er vigtigt, hvis du vil optage i slowmotion. Her er det er kun EOS R8, der understøtter slowmotion.
En måske afgørende forskel for dig, der skal blende ind med omgivelserne, er at mirrorless kameraer er støjsvage. Har du lagt dig godt til rette i skovbunden med kamuflage-outfittet trukket helt op til ørerne, hjælper det ikke noget, at første knips skræmmer de forbipasserende hjorte væk. Du har nu fundet en støjsvag ven i begge modeller.
Endelig bør du være opmærksom på, om du kan bruge dine gamle objektiver, når du investerer i en ny generation af kameraer. Dine ældre objektiver er ikke nødvendigvis kompatible med et mirrorless kamera. Et objektiv kan ikke bare overføres, men i visse tilfælde kan du slippe med at skulle købe en adapter. Hvis de er, skal du være opmærksom på, at der er tale om anden crop-factor end i spejlreflekskameraer.
Hvordan føles kameraerne fysisk?
Nikon Z5 er tungere og mere klodset på grund af et større hus end Canon EOS R8, hvilket kan være et plus for mandehænder, mens Canons kamera er lettere og har et mindre greb, der ligger godt i en mindre hånd. Dermed er dette et spørgsmål om fysik og præferencer.
Nikons kamera har betydeligt flere knapper, mens Canon EOS R8 har færre til de samme antal funktioner. Du kan også programmere dit EOS R8, så knapperne har de funktioner, du har brug for, hvormed du har et bedre overblik over de funktioner, du har brug for – frem for et sammenklumpet kontrolpanel.
Begge kameraer har touchskærm, men EOS R8 gør det nemmere at finde den enkelte funktion, og du skal bruge kortere tid på at bladre i skærmens menuer. Canons måde at opbygge menuerne og bruge de fysiske knapper, virker mere intuitiv.
Endelig bør videofotografer være opmærksom på, at hængslerne til halsremmen klaprer en del, hvilket går direkte ind i optagelserne, hvis du har Z5 om halsen, mens du filmer. Dette problem har du ikke med EOS R8.
Højlys og skygge på en blæsende dag. Selv med disse kontraster leverer begge kameraer flotte resultater uden støj og med information i både de lyseste og mørkeste områder, der er sket meget i den spejlløse verden.
Brugervenlighed – hvordan er kameramenuerne at arbejde med?
Vurderingen af brugervenligheden tager tid, da du skal sætte dig ind i funktionerne og tilpasse det enkelte kamera til dine præferencer. Læg dertil at der altid er en indlæringskurve, du skal bestige, før du kender alle genveje i menuerne.
Fordelen ved både Nikon Z5 og Canon EOS R8 er, at de begge er lettilgængelige, og det er nemt at få standardiseret funktionerne efter ens præferencer. Dermed er begge modeller brugervenlige og gode at nørkle med. Nikon har flere knapper end Canon.
EOS R8 føles dog mere intuitivt og en anelse mere detaljeret end Z5, hvilket rodfæster sig i menuernes opbygning. Canon kører med et menu- og fanedesign, der går på langs og på tværs.
Nikon, derimod, kører med menuer, som har underpunkter frem for egne punkter, hvilket for nogle, gør det mindre overskueligt at arbejde med.
Billedet på computerskærmen
Billedkvaliteten er naturligvis anderledes på det enkelte kameras lille skærm i forhold til, når dine fotografier kommer op på en stor computerskærm. Og det skulle være her, at det helt store slag med Canon og Nikon skulle udkæmpes, hvor vi kunne se, hvem der ultimativt løber med sejren, men nej.
For begge modeller gengiver flotte og levende farver, hvor der er en anelse mere varme at spore hos Canon EOS R8, men vi er ude i marginalerne. For begge kameraer gengiver med en naturlig varme i menneskers kinder og solens glød – de behagelige toner i billedet. Nikon Z5 opleves en anelse køligere i farvegengivelsen ved lavt lys.
EOS R8 er også en smule mere skarp, når man bruger single point autofocus, med kameraerne på stativ, og fokuspunktet samme sted, se billederne af grøn plastikklods.
Closeup af plastikklods med midterste cirkel i fokus, her ses at billedet er en anelse mere skarpt hos Canon end hos Nikon.
Mens vi er i marginalerne, er det værd at pointere, at man virkelig skal presse kameraerne for at opnå synlig støj, da artefakter og digitalstøj er minimal – selv på ISO 6400 i et håndholdt kamera er billederne skarpe og smukke at se på.
Gul blomst gemmer sig i skyggen af en bil, begge skudt håndholdt 1/1000sm f /22,0 ISO 6400, i kraftig vind, bemærk detaljerne i kronbladene.
Afrunding
Vi har med to meget imponerende og jævnbyrdige kameraer at gøre, men grundet prisen er der tale om større investeringer i avanceret fotoudstyr, hvor der skal nørkles en del for at finde frem til forskellene.
Laveste internetpris på Canon EOS R8 ligger i skrivende stund på kr. 12.600 inklusiv standardobjektiv. Nikon Z5 inklusiv standardobjektiv er set til kr. 12.090. Så det er ikke prisforskellen, der er afgørende.
Vi anbefaler, at du følger dine præferencer og dernæst dine behov, fordi begge modeller ligger så tæt på ad hinanden, hvad angår specifikationer.
Nikon Z5 er på nuværende tidspunkt overvejende et still-kamera – med en videofunktion. Canon EOS R8 derimod har nyere teknologi, hvormed det kan betragtes som et still– og videokamera.
Derudover vejer EOS R8 mindre og har mindre greb, hvilket egner sig til mindre hænder, mens Z5 har større greb, to porte til hukommelseskort og vejer mere, og det kan være fortrækkeligt, hvis du er fotografen med et par bjørnelapper.
Z5 har længere batterilevetid, når du filmer eller tager mange billeder, mens EOS R8 til gengæld har varmere toner, hvormed Canon-fotografierne føles mere behagelige at kigge på.
Som sagt, vi er ude i marginalerne, men nu har du forhåbentlig et indblik i, hvad du får i det enkelte kamera, og hvilke fordele og ulemper, der er forbundet med mirrorless kameraer. For sammenligning af begge kameraers specifikationer kan du med fordel kigge på Photography Life.