Forside * Featured

Guide: Headsets til den hybride arbejdsplads

-
Foto: Jabra

Den hybride arbejdsplads er kommet for at blive. Guiden her ser nærmere på headsets, der gør det nemmere at arbejde ude og hjemme

Debatten om åbne kontormiljøers eksistensberettigelse blussede for alvor op, da danske lønmodtagere, efter coronanedlukningerne, skulle vende tilbage fra hjemmekontorets rolige og komfortable rammer til de åbne miljøer.

Arbejdstilsynet skriver på deres hjemmeside, hvordan støj i kontorlandskabet kan forårsage psykisk dårligt arbejdsmiljø, der resulterer i samarbejdsproblematikker og ringe trivsel. Videnskab.dk har foretaget en undersøgelse, der viser, at støj øger det dårlige humør med 25 %, og 70 % af undersøgelsens deltagere ville søge nye arbejdspladser, hvis ikke de fik mulighed for at arbejde hjemmefra i ny og næ for at slippe for støj. Arbejdstilsynet konkluderer lettere fejlagtigt, at der ikke findes tekniske løsninger, som alene fjerner støj i åbne kontorer.

Annonce:

Korrekt er det, at støjen ikke kan fjernes gennem teknologiske remedier, men den kan holdes ude. Løsningen er ikke ny, og det er ikke én, som Recordere.dk har opfundet. Til gengæld slår vi gerne et slag for det støjreducerende headset, der er udviklet og designet til professionelt brug.

Professionelle headsets har som hovedregel både aktiv støjreduktion i ørekopperne/øretelefonerne og mikrofoner med støjfilter, der gør, at du kan foretage opkald i omgivelser med mange lyde og stemmer, uden det obstruerer telefonsamtalen.

Læg dertil værdien i det rette headset giver den enkelte medarbejder større fleksibilitet til at arbejde ikke kun på kontoret, men også på caféer, i bilen på vej mod møder og i hjemmet. Stedet, hvor andre snakker, leger eller noget helt tredje.

 

Støjreduktion

Aktiv eller passiv? Hvad er forskellen? Passiv støjreduktion er den lydisolering, som headsettet leverer gennem ørekopper eller ørepropper, hvor øregangene bliver dækket til. Aktiv støjreduktion er mikrofoner, der arbejder på at filtrere baggrundsstøj fra, hvormed du ofte vil opleve et lille sug i ørerne, når den aktive støjreduktion bliver aktiveret.

Endelig er der støjreduktionen i headsettets mikrofoner, der i teorien skal sikre, at du kan føre samtaler i det åbne kontormiljø, ude i trafikken eller derhjemme, mens børnene leger omkring dig. I de efterfølgende tests udsætter jeg det enkelte headset for bønnekværnen i min espressomaskine, da det er en bekvemmelighed at kunne lave kaffe midt i et telefonmøde.

Hvert headset har også været en tur med i åbent kontormiljø med en del samtaler og lyde fra printere samt tastaturer. Endelig har de headsets, der er udviklet til en tur i bybilledet, også været med i myldretrafikken.

Der findes faktisk eksempler på headsets med evnen til at blokere lyden af en kaffekværn, printere og barneleg både ude og hjemme.

Foto: Poly

 

Guidens tre typer af headsets til professionelle

Recordere.dk har brudt denne guide ned i tre kategorier af headsets; monoheadsets til dig på farten, true wireless headsets til brug på kontoret og i bybilledet samt kontorheadsets, der reducerer støjen omkring dig.

I det hybride arbejdsliv kan det være en fordel at have to headsets, der dækker dit behov for professionel kommunikation i hverdagen.

Inden for monoheadsets har vi sat Jabra Perform 45 og Poly Voyager 5200 UC op mod hinanden, da disse to brands er førende på markedet. True wireless til professionelt brug står duellen mellem Poly Voyager Free 60+ UC og Jabra Evolve2 Buds UC. Blandt kontorheadsets finder du EPOS Adapt 660, Jabra Evolve2 65 Flex UC og Poly Voyager Focus 2 UC.

Den opmærksomme læser undrer sig måske over ”UC”-forkortelsen. Den står for unified communications, hvilket betyder, at headsettet har en USB-dongle, som du kan tilslutte din PC eller Mac, så headsettet både kan være forbundet med din smartphone, tablet og computer. Dette er essentielt for dig, der både foretager videokald og telefonkald; at du hurtigt kan besvare den enhed, hvor kaldet kommer ind, ved at trykke på headsettet.

 

Poly Voyager 5200 UC

Måske er det første gang, at jeg inkluderer et headset, der er mere end fem år gammelt i en guide med tests. Årsagen til undtagelsen er, at Poly Voyager 5200 UC er det bedste monoheadset, jeg nogensinde har haft i øret – dér, så er det sagt.

Poly udgav headsettet tilbage i 2016, hvor firmaet stadig hed Plantronics, og det brillerer i forhold til lyd, brugervenlighed og design i sådan en grad, at konkurrenterne har svært ved at følge med – så er niveauet lagt.

 

Design og komfort
Voyager 5200 har et fedt, men alligevel diskret design, så det ikke virker alt for flashy at rende rundt med headsettet på øret ude i bybilledet. Oven på ørebøjlen er der to knapper til at regulere lydstyrken. I starten af ørebøjlen har du opkaldsknappen og mute-knappen, mens tænd/sluk-knappen sidder bagerst på ørebøjlen. Alle knapper er bare nemme at nå og anvende.

Mikrofonstangen har en buet design, som gør, at den flugter med din kind uden at røre den, hvormed du slipper for en stang, der kilder dig på kinden. Eneste designproblem er, at headsettet er en one-size fits all, hvormed øresneglen ikke sidder helt så godt i mit øre, og det gør, at jeg fra tid til anden skal presse øresneglen på plads, da den smutter ud.

Funktioner
Poly anvender sensorteknologi til at gøre arbejdslivet nemmere for dig. Opkald kan besvare ved, at du ganske enkelt enten tænder headsettet og sætter det i øret. Du kan også håndtere opkald, mens du kører i bil bare ved at sige ”answer” eller ”ignore”. Simple, men geniale funktioner, så du har hænderne fri til at gøre det, du er i gang med.

Poly har været søde at inkludere et smart opladeretui, hvor der også er plads til USB-donglen. Du kan få alle tre dele til omkring kr. 650. Batterilevetiden er på op til syv timers taletid.

Lydoplevelsen
Plantronics blev i tidernes morgen stiftet af to piloter, som ønskede klar kommunikation på arbejdet. Missionen er på mange måder fuldført i Voyager 5200 UC – længe før firmaet skiftede navn til Poly. Fokus er på mikrofonstangen og dens evne til at filtre baggrundsstøj og vind fra, når du taler i telefon. Det gør den på fænomenal vis – taget headsettets størrelse i betragtning.

Ude i trafikken reducerer den motorstøjen ganske godt, så det kun er en svag summen, der går igennem til den anden side af opkaldet, mens din stemme går tydeligt igennem. Virkelig høje lyde, som sirener og trykluftsbor mod asfalt, går dog igennem og forstyrrer, hvilket må være forventeligt – igen, headsettets størrelse og plads til støjreducerende teknologi. Folks samtaler i det fri bliver i stort omfang filtreret fra, og kabinestøj i bilen går ikke igennem.

Øresneglen leverer en god lyd, hvor du klart og tydeligt kan høre den, du fører en samtale med. Der er en god og behagelig skarphed, når det kommer til de høje stemmer, uden S’er skærer i øret, ligesom de dybe stemmer forekommer med en vis bund og alligevel veldefinerede.

 

Jabra Perform 45

Mistanken er næsten ikke til at slippe. Danske Jabra har skævet en del til Polys Voyager 5200 UC, da producenten udviklede Perform 45. Ligheden er slående, og Jabra udgav deres monoheadset i 2022 – godt seks år efter Voyager 5200 ramte hylderne. Spørgsmålet er så, om Jabra har brugt tiden på at lave et on-the-go-headset, der bedre end Polys?

Design og komfort
Jabra har dog ikke ramt samme komfort og brugervenlige design, som Poly har. Mikrofonstangen sidder for tæt på kinden, og det er et problem, hvis du har skæg eller blot lange skægstubbe. Når du forsøger at føre en samtale, sker det, at Perform 45 gnubber sig mod hårene, hvilket kan høres i den anden ende af røret.

Samtalen pauses, og mikrofonstangen justeres.
Headsettes ørebøjle sidder godt på mit øre, og øresneglen går tilpas langt ind i øregangen til, at jeg kan høre, hvad der bliver sagt – selv i støjende omgivelser. Her vinder Perform 45 et point over Voyager 5200 UC, hvis øresnegl ikke kunne nå helt ned i min øregang.

Knappernes placering forekommer praktisk. Ved øresneglen er der en større knap, der kan tilpasses til at besvare opkald eller aktivere stemmeassistenten. Bagerst på ørebøjlen er tænd/sluk-knappen, der også kan bruges til at besvare opkald, og lydreguleringsknappen. Ønsker du at mute headsettet, skal du blot løfte mikrofonstangen.

Endelig er Perform 45 IP54-certificeret, så det er støv- og vandafvisende, hvormed du kan have det i øret, mens du går i haven eller en tur i regnvejret. Poly Voyager 5200 UC er kun IPX4-certificeret, så det kan modstå regn, men det er til gengæld svedresistent.

Funktioner
Headsettet forsøger sig med stemmestying i form af, at jeg kan besvare et opkald med ”answer” eller ”ignore”. Funktionen virker dog langt fra hver gang, selvom jeg står mit i trafikken og brøler ANSWER!, mens forbipasserende kigger forskrækket på mig – og ja, jeg har opdateret headsettets firmware.

Apropos firmwareopdateringer er det irriterende, at Perform 45 skal opdateres med Jabra Direct-appen på din computer frem for Sound+ på din mobil. For Perform 45 er ikke et UC-headset, hvorfor det forekommer mærkværdigt, at det skal have kontakt med en computer, når det er designet til en smartphone med Bluetooth-forbindelse.

Lydoplevelse
Øresneglen i Perform 45 leverer en god lyd, der består af klart definerede stemmer – mandlige som kvindelige. Headsettet leverer en klar lyd, så jeg nemt kan høre, hvilke ord der bruges i den anden ende af samtalen. Eneste mikro-anke er, at S’erne har en lettere skærende tendens, når de udtales af personer med lyse stemmer.

Det støjreducerende filter er nogenlunde effektivt i miljøer med samtaler i almindeligt toneleje, og kabinestøjen fra bilen på motorvejen bliver også filtreret fra. Til gengæld går bilstøjen direkte igennem, når jeg går rundt i myldretrafikken. Filteret imponerer heller ikke, når det kommer til at blokere kraftig blæst, mens små vindstøj bliver holdt ude af samtalen.

Jabras headset er set til kr. 675, hvilket er næsten samme pris som Poly Voyager 5200 UC, hvormed det er min oplevelse, at du får mere for pengene med Polys headset, da der medfølger opladeretui, USB-dongle og ikke mindst bedre mikrofoner.

 

Poly Voyager Free 60+ UC

Poly har været meget tilbageholdende med at hoppe på true wireless-vognen, men nu er de aktuelle med første generation af Voyager Free 60+ UC – med dertilhørende ordspil.

Poly ønsker at give dig friheden til at konversere og lytte til musik på arbejdet, ude i byen og i hjemmet – overalt og hele vejen rundt. Debuten på den 100 % trådløse scene er vellykket, men alligevel et godt stykke fra perfekt.

Design og komfort
Designet minder lidt om det, du finder hos Apples AirPods og JBLs Tour Pro 2. Ørepropper ind i ørerne og en lille mikrofonstang for enden. I siden af hver øreprop er der en touch-fjernbetjening.
Hver øreprop vejer blot 5,8 gram, og komforten er høj, da silikonepropperne virker behagelige og bløde. Jeg kan have Voyager Free 60+ i ørerne i mere end et par timer ad gange, fordi de føles behagelige, mens de lukker godt af for omgivelserne. Og batterilevetiden lyder på op til 5½ time, mens opladeretuiet rummer yderligere 11 timers strøm.

Funktioner
Voyager Free 60+ UC har et meget stort opladeretui, der foruden at rumme ørepropperne også har plads til USB-donglen, så du kan forbinde headsettet til din computer og modtage videoopkald. Etuiet har også indbygget touchskærm med fjernbetjening, hvor jeg kan bladre i musikken og kontrollere lydstyrken. Funktionen virker dog noget overflødig, da jeg lige så godt kan styre opkald og musik ved at swipe på ørepropperne.

Etuiets størrelse gør det dog noget ubelejligt at have med i bukselommen, mens det passer fint ned i en jakke- eller blazerlomme.

Headsettets touch-fjernbetjening fungerer efter hensigten. Jeg skal blot swipe op eller ned for at regulere lydstyrken. I teorien skulle jeg kunne indstille fjernbetjeningen efter egne præferencer, men indstillingsmuligheden er ikke at finde i Poly Lens-appen.
Voyager Free 60+ UC har også indbygget sensorteknologi, der gør, at musikken stopper, når jeg tager ørepropperne ud af ørerne – og starter op igen når ørepropper er på plads. En effektiv og bekvem funktion.

Lydoplevelsen
Headsettets adaptive støjreduktion valgte jeg at slå fra, da jeg ikke oplevede den store forskel i støjfilterets evne til at holde omgivelserne ud i forhold til, hvis ANC var slået fra.

Støjreduktionen fungerer til gengæld ganske godt, når ANC er aktiveret. De højere lyde i frekvensspektret går dog igennem. Her tænker jeg på højlydte legende børn, vejarbejde og min kaffekværn.

Når jeg lytter til musik, bliver jeg ikke forstyrret af lyden fra mit eget eller andres tastaturer, printere og samtaler. Voyager Free 60+ gør det også hæderligt i supermarkedet med mange høje lyde og snak. Det er min oplevelse, at vi ligger i den meget effektive ende, når det kommer til ANC.

Mikrofonerne leverer nok den bedste samtalekvalitet, jeg har oplevet i de mange år, jeg har testet true wireless-headsets. Polys headset formår at dæmpe omgivelserne så meget, at min stemme er forståelig, selvom jeg går rundt i myldretrafikken, i det proppede supermarked eller arbejder blandt mange mennesker, der taler sammen. I de mere støjende omgivelser bliver samtalen påvirket, men ikke i sådan en grad, at jeg må afbryde opkaldet.

Musikoplevelsen ligger i den bastunge ende. Poly har gennem de senere år skruet op for basniveauet i deres headsets, hvilket jo er glimrende, hvis man er til hiphop eller elektronisk musik. Er du til klassisk eller andre nuancerede numre, virker bassen lidt for overdøvende. Her er Jabra et lidt bedre alternativ, da den danske producent har større held med mellemtoner og detaljer i lydbilledet, selvom bassen også er relativ kraftfuld. Dermed ikke sagt, at Voyager Free 60+ leverer en dårlig lydoplevelse – headsettet gør det hæderligt.

Poly Voyager Free 60+ UC bærer et yderst heftigt prisskilt på kr. 3.599 med fjernbetjening i opladeretuiet, men du vil også få et headset, der fører an i den hybride arbejdsplads, når det kommer til professionel kommunikation.

Jabra Evolve2 Buds UC
På rigtig mange områder gør Evolve2 Buds UC det virkelig godt, men true wireless headsettet løber ind i et efterhånden Jabra-classic-problem, der ikke nødvendigvis er en deal-breaker – det kommer an på, hvor du vil bruge headsettet.

Design og komfort
Jabra har efterhånden en del års erfaring på true wireless-områder, hvorfor det ikke overrasker mig, at pasformen et i top ligesom komforten. Evovle2 Buds UC lukker godt af for omgivelserne og sikrer dermed en god passiv støjreduktion.
Ørepropperne går tilpas langt nok ind i mine øregange til, at de lukker af uden at genere eller skabe vakuum i mine ører.
Opladeretuiet har plads til USB-donglen, så du kan gennemføre kald på din mobil såvel som din computer derhjemme og på kontoret. Nemt og praktisk.

Funktioner
Fjernbetjeningen er standard. Hver øretelefon har en multiknap til at administrere opkald og styre musikken. Det fungerer helt efter hensigten.

Evolve2 Buds UC er udstyret med sensorer, så musikken slukker, når du tager ørepropperne ud af ørerne, ligeledes genoptages musikafspilningen, når du atter tager headsettet i ørerne efter en kort snak med din kollega.
Batterilevetiden ligger på fem timers samtaler eller op til otte timers musik med ANC aktiveret, hvilket er ganske fornuftigt.

Lydoplevelsen
Her kommer vi så til Jabra-classic-problemet. Evolve2 Buds UC lever ikke helt op til forventningerne, hvad angår øretelefonernes evne til at dæmpe baggrundsstøj i en samtale. Jeg kan glemme alt om at åbne for vandhanen for at fylde vandglasset op under et kald, fordi lyden går direkte ind og forstyrrer samtalen. Det samme gør sig gældende, hvis jeg står ved printeren eller er omgivet af folk, som snakker sammen tæt på mig. Jabra har endnu ikke knækket koden til den effektive støjreduktion.

Dybe stemmer går ikke så meget igennem som stemmer, der ligger højere i frekvensområdet. Går jeg i myldretidstrafikken og taler i telefon, kan det ligeså godt se uden Evolve2 Buds UC i ørerne. Men en tur i parken med færre baggrundslyde er det faktisk muligt at føre en god samtale.

Headsettets ANC fungerer dog rigtig godt. Og kombineret med den passive støjreduktion, som er betydelig bedre end den, jeg oplevede med Poly Voyager Free 60+ UC. Jabras headset blokerer også lyden af klakkende tastaturer samt sludrende folk omkring mig.

Musikoplevelse er ganske lækker, selvom Jabras lydfilosofi er ganske mørk. Bassen er tilstede, men den overdøver knapt så meget mellemtoner og diskant som Voyager Free 60+ UC. Jeg oplever skarpe sangstemmer og en god rumklang, mens der stadig er fylde i lydbilledet.

Jabra Evolve2 Buds UC er set til kr. 1.760, hvilket er i den høje ende af prisskalaen for et true wireless headset, du hovedsageligt kan bruge i stille omgivelser, hvis du skal tale i telefon med headsettet i ørerne.

 

Jabra Evolve2 65 Flex UC

Forventningerne kan meget nemt blive skruet i vejret, når man læser om Evolve2 65 Flex UC på Jabras hjemmeside, hvor marketingsafdelingen kan se ud til at have fået kreativ frihed.

Her er et par udsagn: ”En specialdesignet algoritme, et kraftfuldt chipsæt og Jabra ClearVoice-mikrofoner blokerer støjen fra gøende hunde, fyldte butikker og nyre-rystende vejarbejde, så dine kloge ord altid er i centrum.” og ”vi holder det professionelt for dig, uanset hvor du er”.

Verden uden for marketingsafdelingen ser dog lidt anderledes ud.

Design og komfort
On-ear-headsettet har den perfekte størrelse til dig, der arbejder på kontoret, derhjemme eller blot har brug for musik på farten. Det ligger også i navnet Evolve2 65 Flex, at det skal være nemt at have med sig.

Ørekopperne er lavet af behagelig imiteret læder og memory foam, som jeg oplever kan sidde på mine ører i et par timer ad gangen, før de begynder at genere.

Headsettets knapper til at styre opkald, musik og støjreduktionen har også en god placering, så de er nemme at komme i kontakt med, mens Evolve2 65 Flex UC sidder på hovedet.

Jabra skriver ikke, så vidt jeg kunne se på hjemmesiden, om headsettet er IP-certificeret, hvilket overrasker, da Evolve2 65 Flex UC også bliver markedsført, som et produkt du kan bruge i det fri – herunder i regnvejr.

Designmæssigt er det et klart plus, at mikrofonstangen kan slås ind i højre ørekop, så den ikke stikker ud, når du blot lytter til musik, mens du går en tur.

 

Funktioner
Opkald kan besvares ved at slå mikrofonstangen ned, ligesom du kan mute din side af samtalen ved at slå den op i ørekoppen. Familie og kollegaer kan se, om du taler i telefon, da der er tydelige busy-lights i hver ørekop.
Jabra har inkluderet en trådløs oplader i prisen. Du lægger blot headsettet på opladeren – simpelt og nemt. Batterilevetiden på headsettet er op til 21 timer med musik i ørerne og ANC aktiveret, hvilket betyder, at du kan bruge headsettet i hjemmekontoret i et par dage og på indkøb, uden du behøver at slæbe opladeren med dig fra kontoret.

Lydoplevelse
Støjreduktionen i ørekopperne er en blandet landhandel. Arbejder du på kontor med lyde fra tastaturer, printere og kollegaernes samtaler, er du meget godt dækket ind. Evolve2 65 Flex UC kommer dog til kort på hjemmefronten eller i bybilledet.
Når jeg arbejder i min spisestue med to børn og fruen omkring mig, mens biler ude på vejen og fjernsyn inde ved siden af også larmer, går de fleste lyde igennem – medmindre jeg skruer pænt højt op for musikken. I supermarkedet eller i trafikken går de fleste lyde også igennem, selvom headsettet formår at reducere deres lydstyrke til en hvisken og rislen.

Headsettets mikrofoner lever heller ikke helt op til forventningerne, som Jabra indgyder. Husker du citatet fra Jabras hjemmeside? ”En specialdesignet algoritme, et kraftfuldt chipsæt og Jabra ClearVoice-mikrofoner blokerer støjen fra gøende hunde, fyldte butikker og nyre-rystende vejarbejde, så dine kloge ord altid er i centrum”, skriver producenten. Udsagnet skal tages med ladvogn salt.

Mikrofonstangen er bygget til, at den bliver mutet, når jeg ikke taler, hvormed jeg kan stå og kværne kaffebønner, uden lyden går igennem til den anden side. Men i det øjeblik jeg begynder at sludre, går alle høje lyde igennem. Jo højere de er, desto mere forstyrrer de samtalen. Og jeg har også lagt vejen forbi vejarbejde, hvor trykluftsbor og andet godt også ryger lige igennem.

Musikoplevelsen er ganske fin. Evolve2 65 Flex UC har en god balance mellem bas, mellemtoner og diskanten. Jeg oplever ikke de finere detaljer i musikken bliver gengivet, men der er en fin klang og bund, som giver en vis musiknydelse, mens jeg er produktiv.

Jabra Evolve2 65 Flex UC er set til kr. 1.852 inklusiv trådløs oplader, hvilket er en yderst fair pris.

 

Poly Voyager Focus 2 UC

Poly har med Voyager Focus 2 UC formået at lave et noget nær perfekt headset til hybridarbejdet. Batterilevetiden er på op til 25 timer, hvormed du kan have Focus 2 med dig på café og bruge det i hjemmekontoret i et par dages tid, uden du behøver at tage ladestanderen med dig hjem. Perfektionen er dog at spotte et andet sted.

 

Design og komfort
Focus 2 er et on-ear-headset med bløde ørekopper af imiteret læder, som jeg kan holde ud at have på ørerne i flere timer ad gangen.

Højre ørekop har en fjernbetjening til indkommende kald og styring af musikken, hvilket fungerer ganske fint. Eneste irritationsmoment, når det kommer til designet, er den noget kluntede mikrofonstang, der stikker godt ud. Den er yderst funktionel, da jeg blot skal hæve stangen for at mute min side af telefonsamtalen, men køn er den altså ikke. Og det gør, at jeg er mere tilbøjelig til at bruge Jabra Evolve2 Flex UC nede i supermarkedet end Focus 2, da Jabras headset har et mere neutralt og diskret design.

Funktioner
Focus 2 har sensorer indbygget, som slukker for musikken, når jeg tager headsettet af, ligesom jeg kan besvare opkald bare ved at tage Focus 2 på. Det er en yderst bekvem funktion.
Kun højre ørekop har busylight, hvilket kan undre, da folk på min venstre side dermed ikke kan se, at jeg er i gang med en telefonsamtale.

Lydoplevelse
Poly har en uheldig tendens til at skrue godt op for bassen i mange af deres nyere modeller. Det kan der være en fordel i, fordi du humøret og pulsen op, når du lytter til elektronisk musik eller andre bastunge genrer, ligesom hårdtpumpede basrytmer er med til at overdøve støjen fra omgivelserne. Ulempen er dog, oplever jeg, at akustiske numre, klassiske numre samt musik med nuancer og mange detaljer bliver noget mudrede at lytte til – og en del af dybden går tabt. Focus 2 lider også af dette problem. Hvis musik betyder meget for dig i dit arbejdsliv, bør du kigge nærmere på Jabra Evolve2 Flex UC og EPOS Adapt 660 UC i stedet for.

Leder du til gengæld efter et headsettet, der brillerer på støjreduktionsområdet, er Focus 2 din ven. Mikrofonstangen formår at reducere høje lyde som vandhanevand, der rammer en metallisk håndvask eller min kaffekværn. Disse høje lyde går godt nok igennem til den anden side af telefonopkaldet, men de opleves som en sagte hvisken, mens min stemme er endnu klarere og tydeligere.

Samtaler i miljøet omkring mig bliver nærmest filtreret helt fra – medmindre der er højlydt babygråd. Printere og tastaturer bliver filtreret helt fra.

Ørekopperne har også en glimrende evne til at lukke omgivelserne ude. De få lyde, du kommer til at registrere med Focus 2 på hovedet, vil forekomme som hvisken fra en person langt fra dig. Kort sagt, lydene vil ikke forstyrre dig synderligt.
Focus 2 er set til kr. 1.100 med ladestander, hvilket er noget af et røverkøb.

 

EPOS Adapt 660 UC

Jeg ved godt, at jeg indledningsvis skrev, at du ikke kan forvente high-fidelity kvalitet i et headset målrettet erhvervslivet. Alligevel er det tilfældet med EPOS Adapt 660, som leverer en sublim lydkvalitet, men alligevel halter på en række andre områder.

Design og komfort
EPOS havde indtil for få år siden et længerevarende partnerskab med den tyske lydproducent, Sennheiser. Derfor er der en række EPOS-produkter, som ligner Sennheisers til forveksling – og Adapt 660 er ét af dem. Around-ear-designet ligner til forveksling Sennheisers HD og Momentum-serie, men ud fra en komfort betragtning gør det absolut ingenting. For ørekopperne har plads til mine store ører, og det imiterede læder er ganske behageligt – såfremt headsettet ikke bruges i 30 graders varme.

Jeg oplever ikke at blive træt af at have Adapt 660 på hovedet i nogle timer ad gangen, fordi det sidder godt på hovedet, og det føles godt at have på hovedet.

Min eneste anke er touch-fjernbetjeningen i højre ørekop, som er meget følsom. Snitter din hånd eller overarm fjernbetjeningen, reagerer den, hvilket er irriterende, når du strækker armene, og du ved et uheld slukker for musikken. Til gengæld er det yderst nemt at betjene musik og indkommende opkald med et swipe eller et let tryk på højre høretelefon.

Funktioner
EPOS slår heftigt på deres AI-drevede og adaptive støjreduktion. Adapt 660 studerer dine omgivelser for at tilpasse støjfilteret derefter – siger producenten. Jeg oplever generelt en rigtig god støjreduktion, som dog kommer til kort, hvis en høj lyd som en espressomaskine eller en printer går i gang tæt på mig. Andre folks stemmer bliver dog filtreret fra på yderst effektiv vis, hvilket naturligvis kan være et minus, når du har en rødglødende chef, der prikker dig på skulderen, fordi han har forsøgt at råbe dig an i de sidste fem minutter.

Biler, der passerer foran dit kontorvindue, bliver også holdt ude, mens døre, som går op og i, ryger igennem, men dog med reduceret styrke. Lyden af mekaniske tastaturer ryger også lige igennem – medmindre du lytter til musik med en vis lydstyrke.
Adapt 660 er nemt at tænde og slukke for. Du drejer bare på ørekopperne, og headsettet bliver aktiveret på et par sekunder.
Endelig har Adapt 660 en dedikeret Teams-knap, som du bare skal trykke på for at deltage i et møde. Ligeledes er det kompatibelt med Zoom.

Lydoplevelse
Når det kommer til støjreduktion i forbindelse med opkald, er det en helt anden sag. Adapt 660 lukker nærmest alt ind i mikrofonerne, så den anden side af samtalen kan høre alt fra trafikken omkring mig til vandhanen, der løber, når jeg skal tage et glas vand. Snak omkring mig går også igennem – kvindestemmer i højere grad end mandestemmer. Til gengæld kan jeg fint høre, når min samtalepartner bliver ved med at sige ”hvad siger du? Der er meget støj omkring dig”. EPOS’ påstand om klare opkald takket være AI holder kun, når jeg sidder i forholdsvis rolige omgivelser, hvor der er en vis afstand til andre folk og lydkilder.

Hvad angår musikoplevelsen, får jeg armene i vejret – med stor irritation på grund af den følsomme touch-fjernbetjening, der bliver strejfet. Samarbejdet mellem William Demant, den danske høreapparatsproducent som ejer EPOS, og Sennheiser bærer virkelig frugt! Lytningen af musik og podcast er noget af det bedste, jeg har oplevet i et kontorheadset.

Uanset om jeg lytter til klassisk, bastung elektronisk, jazz eller podcasts, er lyden bare klar, detaljeret og skarp. Basniveauet er ikke i den tungeste ende, men der er en fornuftig bund, som giver plads til mellemtonerne og sangstemmer, mens den sagte triangel i baggrunden får lov til at træde frem, selvom strygere og blæsere giver den gas. Samme gør sig gældende med highhatten i rock- og jazznumre, hvor den skærer igennem med en lækker skarphed.

Herligheden er kommet ned i et fornuftigt prisleje på kr. 1.800, og batterilevetiden er på op til 30 timer.

Er du musikelsker og har brug for HEADSETTET til musikoplevelser på jobbet, så skal du ind og plage chefen efter et EPOS Adapt 660.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.