Det fra 40 år og opefter at der for alvor streames tv, og de ældre udgør en hastig vækst
Danskerne streamede mere tv i foråret 2023 end sidste år, med betydelig fremgang i streamingforbruget blandt befolkningens ældre halvdel. Ifølge en ny rapport fra TV 2, baseret på Nielsen-analyser, har streaming via distributørens platforme spillet en nøglerolle i denne udvikling.
Streaming – uanset om det er live eller on demand – er blevet udbredt i Danmark. I andet kvartal af 2023 var det daglige streamingforbrug i gennemsnit 68 minutter, en stigning på 11% i forhold til samme periode sidste år. Selvom dette er et fald fra første kvartal, hvor gennemsnittet var 77 minutter om dagen, afspejler det stadig et generelt voksende forbrug.
Rapporten viser også, at brugerne på 50 år og derover har drevet denne stigning, især i aldersgrupperne 61-70 og 71+ år, hvor det daglige forbrug er steget med henholdsvis 39 og 65 pct. i forhold til andet kvartal sidste år.
“Vi har tidligere talt om, at de 51-60-årige er de nye superstreamere, fordi netop denne aldersgruppe har et særligt højt streamingforbrug sammenlignet med øvrige aldersgrupper. Nu ser vi, at de 61+-årige virkelig er kommet med ombord, og at de overhaler flere af de yngre aldersgrupper målt på dagligt streamingforbrug”, fortæller Nanna Maria Bock Jeppesen, analysekonsulent hos TV 2 Data & Insight, i en udmelding.
Danskerne streamede i gennemsnit indhold i 73 minutter dagligt i første halvdel af 2023, en stigning på 16 pct. i forhold til de første seks måneder i 2022. Udbyderne af streamingtjenesterne TV 2 Play, DRTV, Viaplay, Discovery+ og Eurosport Player, sammen med internationale udbydere som Netflix, HBO Max og Disney+, stod for 72% af seertiden. De resterende 28% gik til distributørens streamingplatforme.
TV 2 og DR stod for 49% af det samlede streamingforbrug i første halvdel af 2023, når forbruget på distributørens tjenester regnes med, hvilket understreger deres ledende position på det danske streamingmarked.
En væsentlig faktor i denne forandring er tekniske løsninger, der gør det muligt at se live-tv og on demand-indhold på internetbaserede platforme, som Yousee, Norlys og Allente tilbyder. Dette bliver klassificeret som streaming i målingerne, og det har haft en særlig effekt på ældre brugere, som i højere grad har abonnement hos en distributør.
“Der er fortsat store forskelle på, hvor de forskellige aldersgrupper forbruger deres streamingtid. Mens de yngre streamere er i front i forhold til streaming på de internationale tjenester, streamer personer på 51 år og opefter især gennem distributørerne. Her kan vi se, at de ældre seere i højere grad tager deres adfærd med sig fra den traditionelle broadcast-distribution med en stor andel af forbruget gennem de lineære kanaler”, lyder det fra Nanna Maria Bock Jeppesen.
Udbyderne har også gjort store innovationer for at imødekomme faldet i traditionelle tv-pakker.